Ko je ugasio svjetlo u Smederevskoj Palanci?

Već pet meseci Smederevska Palanka, zbog dugovanja za električnu energiju, nema javnu rasvetu, pišu Večernje novosti.

Srbija 03.02.2015 | 09:35
Ko je ugasio svjetlo u Smederevskoj Palanci?

Grad za struju duguje 886 miliona dinara - što je ravno njegovom budžetu. Političari se prepucavaju, a narod ćuti i trpi.

Sa prvim mrakom, izlazak iz kuća i hodanje ulicama Smederevske Palanke pretvara se u izazivanje sudbine. Jer, pre pet meseci uličnu rasvetu ukinuli su dugovi za struju, pa stanovnike gradića na Jasenici u mraku vrebaju otvoreni šahtovi i psi lutalice, kao i bahati vozači koji ne mogu na vreme da ih uoče.

Zbog noćnih restrikcija u domovima 50.000 žitelja varošice i sedamnaest okolnih sela često, u vreme kada se svuda u Srbiji, osim ovde, pale ulična svetla, presuše i slavine zbog noćnih restrikcija.

U kafanici pored gradske kuće, gosti i vlasnik na pitanja reportera "Novosti" kako žive bez struje, sa restrikcijama vode, odgovaraju uglas: Evo, baš o tome pričamo. To je glavna tema!

"Komentarišemo kako grad ubrzano propada. Cveta samo prodaja baterijskih lampi", kaže vlasnik kafane.

U mraku se najbolje snalaze mešetari raznih fela.

"Krade se naveliko, sve i svašta, od automobila do zimnice. U selima kada padne mrak zavlada haos. Lopovi trljaju ruke, a mi ih kršimo. Političari se prepucavaju, opština nema para, mi ćutimo i trpimo", razočarano govori Dragomir Škobo, gost u kafanici.

Stariji Palančani strahuju za bezbednost, posebno dece.

"Noću svetli par prilaznih puteva i jedna ulica. Ne izlazimo uveče. Najgore je za decu kada idu u drugu smenu u školu, roditelji moraju da ih čekaju", kaže Mirko Veljović.

Smederevska Palanka, jedan je od najzaduženijih srpskih gradova, postao je kao "ratna" zona. Najviše ratuju opština i Elektrodistribucija, a i za građane je struja najbolnija tema.

U "Elektromoravi" kažu da ih optužuju i za učestala razbojništva, kao i zato što ljudi ginu u saobraćajnim nesrećama.

"Bezbednosna i socijalna situacija iz dana u dan se pogoršava. Stanje je neodrživo i najviše pate građani. Ima slučajeva samovoljnog priključenja javne rasvete uz riskantno premošćavanje sistema daljinske kontrole, što posmatramo kao deo istog scenarija, da se EPS-u nanese šteta", kaže direktor pogona "Elektromorave" u Smederevskoj Palanci Petar Milić.

Direktor dobija preteće poruke, a njegov sin, novopečeni srednjoškolac, u grad ide sa baterijskom lampom.

Grad za struju duguje oko 886 miliona dinara, što je približno jednako celokupnom budžetu opštine za ovu godinu.

Dug za javnu rasvetu je oko 440 miliona dinara i da bi bila priključena neophodno je uplatiti bar deset odsto.

"Dok građani poslednje pare od usta odvajaju da plate struju, opština je ne plaća bar sedam osam godina. Gde možete da izgurate puna kolica robe iz marketa i kažete kasirki, izvinite ovo mi treba, a nemam da platim", kaže direktor Milić.

U poslednje tri godine, račun budžeta opštine je od 1.100 dana u blokadi bio 956.

"Dovijamo se kako znamo da obezbedimo funkcionisanje. Opština živi zahvaljujući mogućnosti da troši polovinu sredstava sa računa", kaže predsednik Opštine Radoslav Milojičić.

Skoro svi budžetski korisnici su u blokadi. Od 15 škola, krajem prošle godine 14 je bilo u blokadi, uglavnom zbog duga za električnu energiju. Škole iz opštinskog budžeta dobijaju novac ako i kada ima para.

Državna revizorska institucija podnela je prijave protiv lica odgovornih za ovo stanje. A ko je odgovoran, zavisi koga pitate.

Na vlasti su DS i SPS. Dok nadležni tvrde da nema političkog prepucavanja preko leđa građana, suprotstavljeni stranački tabori ne štede jedni druge.

Tako predsednik opštine Radoslav Milojičić Kena, demokrata, neretko za finansijski slom optužuje i republičku vlast "koja ne pokazuje solidarnost upravo kako bi slomila njega i njegovu stranku".

SNS, pak, optužuje DS da su doveli gradić na rub sloma.

"Nema vode, ulične rasvete, investicija, nema posla, kulture, u školama nema grejanja. Ako bi Milojičić ostao na vlasti, ne bi bilo ni života. Ima slikanja i poziranja, laganja i obmanjivanja, ima rupa u budžetu i na ulicama, propadanja i zatvaranja javnih preduzeća", saopštavaju iz opštinskog SNS-a.

Privredni kolaps u gradu na Jasenici započeo je propašću HK "Goša" koja je u postupku restrukturiranja od 2003. godine. U sastavu holdinga poslovala su 22 preduzeća, a do danas je privatizovano osam.

Samo "Goša" nekada je imala 10.000 zaposlenih, a danas u čitavoj varošica radi 7.629 ljudi. Bez posla je 3.846 ljudi. Stopa nezaposlenosti iznosi 28,5 odsto.

Komentari / 0

Ostavite komentar