''Муљају'' Арапи, Италијани...а не само Срби!

Доскорашњи играч Стандарда из Лијежа, Пол Жозе М'Поку ће на Срадинији заменити најбољег играча Виктора Ибарба пошто је вечерас потписао уговор.

Фудбал 03.02.2015 | 09:40
''Муљају'' Арапи, Италијани...а не само Срби!

Познато вам је како су српски клубови упали у канџе менаџерских агенција и инвестиционих фондова, а слична опасност се надвија и над белгијским клубовима. Пример за то је вечерашњи трансфер Пол-Жозеа М'Покуа.

Овај талентовани Белгијанац рођен у ДР Конгу је прошлог викенда одиграо последњи меч за Стандард из Лијежа, а данас је потписао уговор са Каљаријем. Међутим, није дошао директно из Стандарда већ из катарског Ал Арабија.

Како? Методом која постаје све популарнија у последње време, а иза које стоје моћни менаџерски клубови и њихови фондови. М'Поку је дете Стандарда из којег је отишао у Тотенхем као 16-годишњак. Догурао је до првог тима, али се није прославио и после три године се вратио у Стандард који му је пружио другу пирлику. Међутим, клуб из Лијежа на крају опет није зарадио велике паре од М'Покуа иако је млади Белгијанац пружао одличне партије. Њега је уграбио један менаџерски фонд и тако је М'Поку прошлог лета потписао уговор са катарским Ал Арабијем. У тренутку када су га тражили Наполи и још неки премијерлигашки клубови!?

Због чега? Да би менаџери узели већ део новца од његовог следећег трансфера. После претњи УЕФА и најаве укидања треће стране у власништву над уговорима играча, менаџери и њихови фондови су били у опасности да више неће моћи да наплаћују по 40, 50 или 60 одсто вредности трансфера. Пронашли су рупу у закону и почели да разрађују комбинације на Блиском исатоку који не потпада под законе УЕФА и где је дозвољено власништво треће стране.

Тако је М'Поку завршио у катарском Ал Арабију (за који су некада играли Каниђа, Батистута, Сињори, Ефенберг...). Белгијанац је летос „потписао“ за Ал Араби, али је остао у Стандарду као позајмљен играч, да би ове зиме прешао у Каљари на позајмицу, а Стандард није зарадио ништа. Новац ће поделити менаџери и Арапи. Исти случај је био и са Максимом Лестијеном из Брижа који је летос за „званичних“ 10.000.000 евра „прешао“ из Брижа у Ал Араби, али је експресно продужио у Ђенову. По том моделу, менаџери и фондови у сарадњи са арапским клубовима узимају и талентоване играче из Јужне Америке на којима зарађују много више од прописане менаџерске провизије...

М'Поку је дошао у Каљари као велико појачање где ће заменити најбољег играча Виктора Ибарба који ће сутра обавити лераксе прегледе и прећи у Рому.

Коментари / 0

Оставите коментар