''Muljaju'' Arapi, Italijani...a ne samo Srbi!

Doskorašnji igrač Standarda iz Liježa, Pol Žoze M'Poku će na Sradiniji zameniti najboljeg igrača Viktora Ibarba pošto je večeras potpisao ugovor.

Fudbal 03.02.2015 | 09:40
''Muljaju'' Arapi, Italijani...a ne samo Srbi!

Poznato vam je kako su srpski klubovi upali u kandže menadžerskih agencija i investicionih fondova, a slična opasnost se nadvija i nad belgijskim klubovima. Primer za to je večerašnji transfer Pol-Žozea M'Pokua.

Ovaj talentovani Belgijanac rođen u DR Kongu je prošlog vikenda odigrao poslednji meč za Standard iz Liježa, a danas je potpisao ugovor sa Kaljarijem. Međutim, nije došao direktno iz Standarda već iz katarskog Al Arabija.

Kako? Metodom koja postaje sve popularnija u poslednje vreme, a iza koje stoje moćni menadžerski klubovi i njihovi fondovi. M'Poku je dete Standarda iz kojeg je otišao u Totenhem kao 16-godišnjak. Dogurao je do prvog tima, ali se nije proslavio i posle tri godine se vratio u Standard koji mu je pružio drugu pirliku. Međutim, klub iz Liježa na kraju opet nije zaradio velike pare od M'Pokua iako je mladi Belgijanac pružao odlične partije. Njega je ugrabio jedan menadžerski fond i tako je M'Poku prošlog leta potpisao ugovor sa katarskim Al Arabijem. U trenutku kada su ga tražili Napoli i još neki premijerligaški klubovi!?

Zbog čega? Da bi menadžeri uzeli već deo novca od njegovog sledećeg transfera. Posle pretnji UEFA i najave ukidanja treće strane u vlasništvu nad ugovorima igrača, menadžeri i njihovi fondovi su bili u opasnosti da više neće moći da naplaćuju po 40, 50 ili 60 odsto vrednosti transfera. Pronašli su rupu u zakonu i počeli da razrađuju kombinacije na Bliskom isatoku koji ne potpada pod zakone UEFA i gde je dozvoljeno vlasništvo treće strane.

Tako je M'Poku završio u katarskom Al Arabiju (za koji su nekada igrali Kaniđa, Batistuta, Sinjori, Efenberg...). Belgijanac je letos „potpisao“ za Al Arabi, ali je ostao u Standardu kao pozajmljen igrač, da bi ove zime prešao u Kaljari na pozajmicu, a Standard nije zaradio ništa. Novac će podeliti menadžeri i Arapi. Isti slučaj je bio i sa Maksimom Lestijenom iz Briža koji je letos za „zvaničnih“ 10.000.000 evra „prešao“ iz Briža u Al Arabi, ali je ekspresno produžio u Đenovu. Po tom modelu, menadžeri i fondovi u saradnji sa arapskim klubovima uzimaju i talentovane igrače iz Južne Amerike na kojima zarađuju mnogo više od propisane menadžerske provizije...

M'Poku je došao u Kaljari kao veliko pojačanje gde će zameniti najboljeg igrača Viktora Ibarba koji će sutra obaviti lerakse preglede i preći u Romu.

Komentari / 0

Ostavite komentar