Дуле: Гробаре бих частио с Тонијем Паркером!

Да може, да има довољно новца, тренер кошаркаша Партизана Душко Вујошевић верним навијачима црно-белих даривао би поклон. И то какав! "Осетио сам код публике забринутост за клуб, као и бунт... Други би се угасили да живе као Партизан".

Кошарка 03.02.2015 | 18:40
Дуле: Гробаре бих частио с Тонијем Паркером!

Свака његова реч је добро одмерена, има неко значење. Али, исто тако, свака његова реч је и под посебном лупом јавности. За једне је "Боготац", за друге је "болесник, психопата, давитељ"... Наравно, у зависности од тога које боје више воле.

Душко Вујошевић је, без дилеме, особа у кошаркашкој јавности у региону која највише привлачи медије и уопште заинтересовану публику. Готово да нема његовог потеза, изјаве која се не коментарише данима (па и на овом порталу).

Вероватно ће и ова која следи.

У интервјуу "Вечерњим новостима" Вујошевић је између осталог рекао и да би, да може да бира само једног играча, довео Тонија Паркера, да покушава да буде мирнији на утакмицама, да не реагује бурно као до сада на сваку судијску одлуку, говорио је о каранфилима и појављивању у споту Групе ЈНА, о томе колико је реално да Партизан поново буде шампион, као и о својој омиљеној теми - буџету.

Вујошевић каже да није "превише реално" да Партизан, 14. пут узастопно, буде шампион Србије, али...

"Не треба заборавити како смо почели сезону. Друго лето заредом био нам је блокиран рачун и то у време прелазног рока. Отишли су Ловерњ, Вестерман, Богдановић, Бертанс, Павловић се вратио у новембру, Кинси је спаковао кофере још током прошле сезоне. Не можемо да ангажујемо плејмејкера до данас. Радили смо у ходу, у тешким условима у којима би други бележили далеко лошије резултате, или би се чак угасили. Све је могуће, па и да остваримо циљеве, али колико је реално да се то деси? Није превише.Научили смо себе и друге да радимо нереалне ствари, па кад се то раније дешавало, није нас амнестирало од обавеза, нити гасило глад за успехом, жељом да направимо нова чуда. Чуда се дешавају, али не стално...".
Посебну захвалност Вујошевић има за навијаче, који су, како наглашава, препознали тренутак у којем се клуб налази, наглашавајући да се код Гробара пробудио инат.

"Публика је освешћена, тачно препознаје тежину ситуације у којој се клуб и тим налазе и узроке такве ситуације. Њено присуство у оволиком броју, које није реално очекивати у неким нормалним околностима, говори о бризи, спремности да се на неки начин помогне клубу који је свих ових година заједно са публиком правио врхунске резултате, а сада се налази у великим проблемима", рекао је Вујошевић и наставио:

"Био је раније један део и туристичке публике, како је ја зовем, она која долази да види Реал, Олимпијакос, али и да буде виђена. Опет, највећи број људи на трибинама гаји искрену љубав према Партизану, зна са каквом љубављу и стоицизмом се ради у клубу. Одређеним људима не прија оволика посећеност, али осетио сам код публике забринутост за клуб, као и бунт... Ово је однос публике и и играча у којем су навијачи препознали у каквим условима раде ти кошаркаши и реванширали им се својом љубављу. Људи су препознали стоицизам. Ја сам тек примио јануарску плату за 2013. годину, запослени нису примили 11 плата, играчи приме по једну, две за сезону, а тренирају као да су редовно плаћени. Сви смо свесни зашто смо доведени у такву ситуацију и са каквом намером, што код свих буди инат да се те намере не остваре".

Упитан да ли је можда и до људи у клубу због лоше ситуације у којој се Партизан налази, Вујошевић каже да је "основни кривац став државе и људи на власти".

"Они би требало да воде рачуна о изградњи система финансирања врхунског спорта, о одабиру клубова са приоритетом кад су у питању и интересовања публике, постигнути резултати, креирању услова, кроз законе, за спонзорисање врхунског спорта".

Вујошевић је познат по разним гестовима, потезима током утакмице који заслужују осоду и критику. Псује судије, неретко покушава да уђе и у физичке обрачуне, два пута је давио своје играче. На констатацију да у последње време нешто мирније реагује, он каже да покушава, јер је боље за њега да то не ради, а и уједно тиме "ускраћује задовољство једном броју људи који управе желе да виде тако пренаглашене реакације".

"Реагујем на неправду или када ми се учини да је направљена, мада је најчешће та моја процена тачна. Ако судија греши без тенденције, треба му дати право на грешку, јер ће да секоригује. Али ако постоји тенденција, тешко да ће да се исправи, без обзира на тренерски ауторитет. Нагле реакције штете мом здрављу, јер долазе из стомака, а штете и тиму".

Био је на удару критика због дављења својих играча (Богдан Богдановић, Михајло Андрић). О томе каже:

"Најгоре је да тренер допусти играчима да раде шта хоће. Они греше, а он не реагује одржавајући неке лажне односе, плашећи се да не изгуби контакт са потенцијалним звездама, којима сви почињу да прилазе са стране и тапшу их по раменима. Дуго сам у послу, у земљи чуда, где се човек много троши и сигурно је да имам више права, јер имам више потрошених нерава и емоција, па неки пут и погрешно реагујем. Али те реакције су мали део генерално поштеног, позитивног става, пуног љубави и блискости. Из такве емоције има и погрешних реакција, али је неопходно да се посматрају у целини, не одвојено".

О каранфилима и споту Групе ЈНА...

"Позвали су ме да учествујем. То су симпатични млади људи чији рад ценим. Свиђа ми се како навијају за Партизан, како форсирају музички ритам који одговара спортским борилиштима. Нисам глумио, него сам се само појавио. Било је разних коментара, добронамерних и злонамерних, али и тај гест са каранфилима показује одговор тим злонамерним, уједно и правилно тумачење спота и свега што жртвујем за Партизан".

Кад бисте могли да частите навијаче ангажовањем једног играча, кога бисте узели?

"Тонија Паркера. Поседује велику социјалну интелигенцију и он је неко ко је мотивисао француске сународнике из НБА да играју за репрезентацију. Паркер је и играчки напредовао у Сан Антонију свих ових година и дизао се са тимом, али је и играч који игра на позицији плејмејкера, на којој смо дефицитарни", одговорио је Вујошевић.

Коментари / 0

Оставите коментар