Обама против притисака на Грчку

Грчка неће постићи економски опоравак, све док власти у време кризе буду под притиском да спроводе рестриктивне мере штедње, рекао је амерички председник Барак Обама.

Свијет 02.02.2015 | 10:30
Обама против притисака на Грчку

Обама је, у изводима интервјуа за Си-Ен-Ен објављеним у недељу, кометаришући ситуацију у Грчкој оценио да у једном тренутку треба усвојити стратегију раста, како би држава исплатила дугове и елиминисала неке губитке.

"Не можете наставити да притискате земље које су усред кризе. У једном тренутку, мора постојати стратегија раста, како би оне исплатиле дугове и укинуле губитке", рекао је амерички председник.

Обама је оценио да је грчкој економији "очајнички потребна" реформа, али је упозорио да је тешко спровести драстичне промене у економији која се бори за опстанак.

"Веома је тешко покренути те промене, ако стандард народа опадне за 25 одсто. Временом, евентуално, политички систем - друштво - не може то да поднесе", истакао је Обама.

Он је рекао и да се нада да ће Грчка остати у еврозони, али и упозорио да ће за то бити потребни компромиси с обе стране.

Посебно је забрињавајућа, сматра Обама, стопа раста у Европи.

"Фискални опрез је важан, структурне реформе су неопходне у многим од тих земаља, али оно што смо научили из искуства САД...је да је најбољи начин смањити губитке и обновити фискалну снагу", рекао је Обама.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ненад

02.02.2015 10:37

Крвава шапа све спинује. Ватикан преко Хусен Обаме разтура Европу. Са Хусеин Обама управља Збигњев Бжежински јудео Јевреј конвертита језуит који је прошао култ „ Деветог круга“ жртвовања деце и пио дечију крв у већу славу сатане.

ОДГОВОРИТЕ