Obama protiv pritisaka na Grčku

Grčka neće postići ekonomski oporavak, sve dok vlasti u vreme krize budu pod pritiskom da sprovode restriktivne mere štednje, rekao je američki predsednik Barak Obama.

Svijet 02.02.2015 | 10:30
Obama protiv pritisaka na Grčku

Obama je, u izvodima intervjua za Si-En-En objavljenim u nedelju, kometarišući situaciju u Grčkoj ocenio da u jednom trenutku treba usvojiti strategiju rasta, kako bi država isplatila dugove i eliminisala neke gubitke.

"Ne možete nastaviti da pritiskate zemlje koje su usred krize. U jednom trenutku, mora postojati strategija rasta, kako bi one isplatile dugove i ukinule gubitke", rekao je američki predsednik.

Obama je ocenio da je grčkoj ekonomiji "očajnički potrebna" reforma, ali je upozorio da je teško sprovesti drastične promene u ekonomiji koja se bori za opstanak.

"Veoma je teško pokrenuti te promene, ako standard naroda opadne za 25 odsto. Vremenom, eventualno, politički sistem - društvo - ne može to da podnese", istakao je Obama.

On je rekao i da se nada da će Grčka ostati u evrozoni, ali i upozorio da će za to biti potrebni kompromisi s obe strane.

Posebno je zabrinjavajuća, smatra Obama, stopa rasta u Evropi.

"Fiskalni oprez je važan, strukturne reforme su neophodne u mnogim od tih zemalja, ali ono što smo naučili iz iskustva SAD...je da je najbolji način smanjiti gubitke i obnoviti fiskalnu snagu", rekao je Obama.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nenad

02.02.2015 10:37

Krvava šapa sve spinuje. Vatikan preko Husen Obame raztura Evropu. Sa Husein Obama upravlja Zbignjev Bžežinski judeo Jevrej konvertita jezuit koji je prošao kult „ Devetog kruga“ žrtvovanja dece i pio dečiju krv u veću slavu satane.

ODGOVORITE