Млинчићи: Воденице као из бајке

Млинчићи код Јајца, један од 27 националних споменика, привлаче пажњу путника намерника, нарочито током зиме. Саниране и обновљене воденице које су оштећене пре три године у подметнутом пожару.

Босна и Херцеговина 02.02.2015 | 07:01
Млинчићи: Воденице као из бајке

Млинчићи који су подигнути још у средњем веку и деле велико од малог Пливског језера спадају у један од 27 националних споменика у Јајцу под заштитом државе. Одлуком Комисије за очување националних споменика Босне и Херцеговине, комплекс од 20 воденица на Пливи прогласила је културним крајоликом пре шест година.

У међувремену, пре три године, још увек непознати вандали подметнули су пожар у ком су четири воденице знатно оштећене. Касније, захваљујући ентузијастима и љубитељима природе из регије, оне су саниране и обновљене.

Сада ови млинови не мељу брашно, али је ово целина која никога неће оставити равнодушним. Поготово путнике-намернике који се запуте од Шипова до Јајца где се на половини те релације налази овај бисер природе. Он је дошао до изражаја последњих дана - када је снег направио природну и незаборавну декорацију.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДругДЈ

02.02.2015 07:56

Ко чита Вечерње новости обично залута, да ли у мишљењу или у локацији. Тако и ови млинови се не налазе на пола пута између Јајца и Шипова како је то написано, већ на периферији Јајца.

ОДГОВОРИТЕ