Mlinčići: Vodenice kao iz bajke

Mlinčići kod Jajca, jedan od 27 nacionalnih spomenika, privlače pažnju putnika namernika, naročito tokom zime. Sanirane i obnovljene vodenice koje su oštećene pre tri godine u podmetnutom požaru.

Bosna i Hercegovina 02.02.2015 | 07:01
Mlinčići: Vodenice kao iz bajke

Mlinčići koji su podignuti još u srednjem veku i dele veliko od malog Plivskog jezera spadaju u jedan od 27 nacionalnih spomenika u Jajcu pod zaštitom države. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kompleks od 20 vodenica na Plivi proglasila je kulturnim krajolikom pre šest godina.

U međuvremenu, pre tri godine, još uvek nepoznati vandali podmetnuli su požar u kom su četiri vodenice znatno oštećene. Kasnije, zahvaljujući entuzijastima i ljubiteljima prirode iz regije, one su sanirane i obnovljene.

Sada ovi mlinovi ne melju brašno, ali je ovo celina koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pogotovo putnike-namernike koji se zapute od Šipova do Jajca gde se na polovini te relacije nalazi ovaj biser prirode. On je došao do izražaja poslednjih dana - kada je sneg napravio prirodnu i nezaboravnu dekoraciju.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DrugDJ

02.02.2015 07:56

Ko čita Večernje novosti obično zaluta, da li u mišljenju ili u lokaciji. Tako i ovi mlinovi se ne nalaze na pola puta između Jajca i Šipova kako je to napisano, već na periferiji Jajca.

ODGOVORITE