АО: Ђоковић 5. пут на трону у Мелбурну!

Први тенисер света Новак Ђоковић пети пут у каријери освојио је Аустралијан опен, пошто је у финалу савладао Ендија Марија са 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0.

Тенис 01.02.2015 | 14:10
АО: Ђоковић 5. пут на трону у Мелбурну!

Ђоковић је тако постао први тенисер у Опен ери са пет титула у Мелбурну, једном више од Роџера Федерера и Андреа Агасија.

То је укупно осми Грен слем трофеј за Новака и трећи пут да је савладао Марија у финалима Аустралијан опена, после 2011. и 2013. године.

После лоше партије у полуфиналу са Вавринком и иако је имао дан мање одмора, Ђоковић је успео да одигра изванредан меч против инспирисаног противника и да слави после три часа и 39 минута игре.

Идентично као на УС опену, прва два сета поделили су у тај брејковима, а онда је Новак прегазио Ендија – од резултата 3:3 у трећем сету српски тенисер освојио је девет гемова у низу.

Ђоковић је осмом Грен слем титулом престигао Матса Виландера, Џона Мекинроа и Џона Њукомба, а изједначио се са Андреом Агасијем, Џимијем Конорсом и Иваном Лендлом.

Ђоковић је на старту првог сета спасао три везане брејк лопте, да би потом успео да направи брејк. Међутим, при вођству 5:3 Мари се вратио у сет и убрзо се ушло у тај брејк.

У тај брејку су обојица били изузетно нервозни – Новак је почео дуплом грешком, Мари је два пута имао по мини брејк вишка, али је и он одсервирао дуплу грешку на 4:2.

Новак је потом први пут у тај брејку прешао у вођство, а затим је Енди одиграо храбро и форхендом дошао до поена за 5:5. Уследио је кључни поен у сету – Новак се сјајно бранио, послао је и лоб дубоко у поље, а на крају је Мари промашио не нарочито тежак форхенд волеј.

Новак је за мало промашио први сервис на сет лопти, али је Мари послао ритерн на други сервис у мрежу – 7:5 у тај брејку.

Било је много успона и падова – Мари је повео са 2:0 у другом сету, али је онда Новак везао четири гема. Међутим, и Шкот и сада враћа брејк, а онда је уследила завршница за оне са најдебљим нервима – на 5:4 Новак је спасао сет лопту, потом је у следећем гему пропустио три брејк шансе и поново се играо тај брејк.

овога пута успешнији је био Мари. Шкот је боље почео – одсервирао је ас, а онда је невероватном одбраном повео 2:0. Повео је Шкот са 4:1 и тиме је себи обезбедио луксуз да одигра агресивније у наредним поенима, па је поново преузео иницијативу и повео са 5:2, убрзо и са 6:2.

Мари је потом промашио зицер, Новак је спасао још једну сет лопту, али је на трећој Шкот изванредним ритерном дошао до изједначења у сетовима.

Када је Мари направио брејк на старту трећег сета, чинило се да нас чека још један меч који ће се играти пет сати. Ђоковићев ’говор тела’ није био позитиван, слабо се и кретао, али на паузи између трећег и четвртог гема се пробудио – почео је боље да удара лоптицу и брзо је вратио брејк.

Можда и кључни поен у мечу била је брејк лопта коју је Новак спасао на 3:3 захваљујући солидном волеју. следећи гем био је пресудан у трећем сету. Мари је накратко имао проблема са ногама, послао је две лоптице у аут, а онда га је Новак прошао на мрежи за 0:40.

Прву је Мари спасао добрим сервисом, али на другој је одсеврирао дуплу грешку и Новак је повео са 5:3. Иако је изгубио први поен у следећем гему, Ђоковић је овога пута успео да одсервира за сет – 6:3.

Новаков ’говор тела’ делова је много боље на почетку четвртог и невероватним ритерном на линију дошао је до брејк лопте већ у првом гему, коју је одмах и реализовао. Маријева игра се распала, а како је Шкот падао, тако се Новак дизао – до краја меча Ђоковић је био супериоран и добио је сет ’са нулом’, баш као и пети у полуфиналу са Вавринком.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

01.02.2015 13:26

Побиједио је у овом моменту , а надам се и у скорој будуцности , најбољи на планети , браво Ноле !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих

01.02.2015 13:43

Браво Ноле..докази Британцу како игра најбољи тенисер планете. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивос

01.02.2015 14:00

Још један турнир који је прошао у знаку српског тенисера. Како је то увек са Нолетом, и овде ће остати мечеви који ће се памтити. Прегрмио је Ноле првих пет препрека, делује овако лако, али није, против најбољег сви гризу, запињу, упиру, одиграће мотивисано и најбоље што умеју. А онда у 1/2Ф Вавринка. Станислас беше расплоложен, сјајно је одиграо, против било којег тенисера било би то више него довољно, не и и за Новака, и 5 сетова који ће се памтити. Па финале, фантастични Шкот, Енди никад јачи, надахнут, играо је свој најбољи тенис, и добио би било којег противника на овој планети, али против Нолета је то довољно тек за прва 2 сета, узео је и брејк у првом гему трећег, можда се и понадао да ће чудесни Србин посустати, пасти, клонути, али то је једноставно немогуће, Ноле се подиже, и Шкот је једноставно пао. Данас се игра најбољи тенис који се икад играо, то су уосталом сви великани рекли, велики су ово шампиони, Мареј би у другим околностима узео овај гред-слем, и многе друге, али има злу среће, ово је Новакова ера.

ОДГОВОРИТЕ