AO: Đoković 5. put na tronu u Melburnu!

Prvi teniser sveta Novak Đoković peti put u karijeri osvojio je Australijan open, pošto je u finalu savladao Endija Marija sa 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0.

Tenis 01.02.2015 | 14:10
AO: Đoković 5. put na tronu u Melburnu!

Đoković je tako postao prvi teniser u Open eri sa pet titula u Melburnu, jednom više od Rodžera Federera i Andrea Agasija.

To je ukupno osmi Gren slem trofej za Novaka i treći put da je savladao Marija u finalima Australijan opena, posle 2011. i 2013. godine.

Posle loše partije u polufinalu sa Vavrinkom i iako je imao dan manje odmora, Đoković je uspeo da odigra izvanredan meč protiv inspirisanog protivnika i da slavi posle tri časa i 39 minuta igre.

Identično kao na US openu, prva dva seta podelili su u taj brejkovima, a onda je Novak pregazio Endija – od rezultata 3:3 u trećem setu srpski teniser osvojio je devet gemova u nizu.

Đoković je osmom Gren slem titulom prestigao Matsa Vilandera, Džona Mekinroa i Džona Njukomba, a izjednačio se sa Andreom Agasijem, Džimijem Konorsom i Ivanom Lendlom.

Đoković je na startu prvog seta spasao tri vezane brejk lopte, da bi potom uspeo da napravi brejk. Međutim, pri vođstvu 5:3 Mari se vratio u set i ubrzo se ušlo u taj brejk.

U taj brejku su obojica bili izuzetno nervozni – Novak je počeo duplom greškom, Mari je dva puta imao po mini brejk viška, ali je i on odservirao duplu grešku na 4:2.

Novak je potom prvi put u taj brejku prešao u vođstvo, a zatim je Endi odigrao hrabro i forhendom došao do poena za 5:5. Usledio je ključni poen u setu – Novak se sjajno branio, poslao je i lob duboko u polje, a na kraju je Mari promašio ne naročito težak forhend volej.

Novak je za malo promašio prvi servis na set lopti, ali je Mari poslao ritern na drugi servis u mrežu – 7:5 u taj brejku.

Bilo je mnogo uspona i padova – Mari je poveo sa 2:0 u drugom setu, ali je onda Novak vezao četiri gema. Međutim, i Škot i sada vraća brejk, a onda je usledila završnica za one sa najdebljim nervima – na 5:4 Novak je spasao set loptu, potom je u sledećem gemu propustio tri brejk šanse i ponovo se igrao taj brejk.

ovoga puta uspešniji je bio Mari. Škot je bolje počeo – odservirao je as, a onda je neverovatnom odbranom poveo 2:0. Poveo je Škot sa 4:1 i time je sebi obezbedio luksuz da odigra agresivnije u narednim poenima, pa je ponovo preuzeo inicijativu i poveo sa 5:2, ubrzo i sa 6:2.

Mari je potom promašio zicer, Novak je spasao još jednu set loptu, ali je na trećoj Škot izvanrednim riternom došao do izjednačenja u setovima.

Kada je Mari napravio brejk na startu trećeg seta, činilo se da nas čeka još jedan meč koji će se igrati pet sati. Đokovićev ’govor tela’ nije bio pozitivan, slabo se i kretao, ali na pauzi između trećeg i četvrtog gema se probudio – počeo je bolje da udara lopticu i brzo je vratio brejk.

Možda i ključni poen u meču bila je brejk lopta koju je Novak spasao na 3:3 zahvaljujući solidnom voleju. sledeći gem bio je presudan u trećem setu. Mari je nakratko imao problema sa nogama, poslao je dve loptice u aut, a onda ga je Novak prošao na mreži za 0:40.

Prvu je Mari spasao dobrim servisom, ali na drugoj je odsevrirao duplu grešku i Novak je poveo sa 5:3. Iako je izgubio prvi poen u sledećem gemu, Đoković je ovoga puta uspeo da odservira za set – 6:3.

Novakov ’govor tela’ delova je mnogo bolje na početku četvrtog i neverovatnim riternom na liniju došao je do brejk lopte već u prvom gemu, koju je odmah i realizovao. Marijeva igra se raspala, a kako je Škot padao, tako se Novak dizao – do kraja meča Đoković je bio superioran i dobio je set ’sa nulom’, baš kao i peti u polufinalu sa Vavrinkom.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Edo , Slatina - Tuzla

01.02.2015 13:26

Pobijedio je u ovom momentu , a nadam se i u skoroj buducnosti , najbolji na planeti , bravo Nole !

ODGOVORITE
Name

Bih

01.02.2015 13:43

Bravo Nole..dokazi Britancu kako igra najbolji teniser planete. .

ODGOVORITE
Name

Divos

01.02.2015 14:00

Још један турнир који је прошао у знаку српског тенисера. Како је то увек са Нолетом, и овде ће остати мечеви који ће се памтити. Прегрмио је Ноле првих пет препрека, делује овако лако, али није, против најбољег сви гризу, запињу, упиру, одиграће мотивисано и најбоље што умеју. А онда у 1/2Ф Вавринка. Станислас беше расплоложен, сјајно је одиграо, против било којег тенисера било би то више него довољно, не и и за Новака, и 5 сетова који ће се памтити. Па финале, фантастични Шкот, Енди никад јачи, надахнут, играо је свој најбољи тенис, и добио би било којег противника на овој планети, али против Нолета је то довољно тек за прва 2 сета, узео је и брејк у првом гему трећег, можда се и понадао да ће чудесни Србин посустати, пасти, клонути, али то је једноставно немогуће, Ноле се подиже, и Шкот је једноставно пао. Данас се игра најбољи тенис који се икад играо, то су уосталом сви великани рекли, велики су ово шампиони, Мареј би у другим околностима узео овај гред-слем, и многе друге, али има злу среће, ово је Новакова ера.

ODGOVORITE