Како је Аушвиц постао политички адут Источне Европе

Комеморација у Аушвицу прошле недеље била је добра прилика, можда последња те симболичке снаге, да се европски лидери покажу заједно. Не толико да би својим нацијама послали поруку јединства - јер толико хипокризије овог тренутка чак ни политика не би могла да поднесе.

Свијет 01.02.2015 | 14:15
Како је Аушвиц постао политички адут Источне Европе

Продужавање санкција, ширење ратних операција у Украјини и инструментализација седамдесете годишњице ослобођења концентрационог логора Аушвиц-Биркенау: Прошла недеља спустила је ЕУ-Руске односе за неколико спратова ниже.

Свој антагонистички курс према Москви из прошле године Европа претвара у дугорочну политику радикалне дистанце. Цинично речено, ако је ЕУ то хтела, добро јој иде.

Лоша политичка клима у односима између држава се релативно лако може поправити, на брзину покварене економске везе већ нешто теже, али штете настале као последица удараца у центар колективних националних емоција трају генерацијама.

ЕУ је прошле недеље направила јасан корак даље у сва три правца, као да је хтела да се осигура да нема повратка на јесен 2014, кад су ЕУ и Русија живеле у стабилним економским и подношљиво такмичарским политичко-безбедносним односима.

Али, гледано у целини, за ЕУ се више не ради о томе да нема повратка на старо, већ о предузимању практичних мера да се нико од 28 ланица не може вратити на старо – ни сада, ни у скорој будућности. У односу на своју руску политику, ЕУ се све озбиљније трансформише у оно што је француски философ Мишел Фуко називао "дисциплинским друштвом", односно сету дисциплинских тактика као основном друштвеном принципу.

У то име, прошле је недеље потегнуто најубојитије оружје којим европске нације располажу - историја; а унутар историје њен најсрамотнији део - Холокауст, Схоах.

Аушвиц: Како су Руси изгурани из дана ослобођења

Комеморација седме деценије од ослобађања концентрационог логора смрти Аушвиц-Биркенау је прошла, али њене тешке последице по европско-руске односе тек долазе.

Руси су схватили поруку: Користећи Украјину као повод, Европа није само на потезу да формира нову будућност, већ и да преуреди прошлост.

То је врло тешка оптужба и заслужује да буде објашњена.

Најпре, то и није изворна намера свих европских нација, али у свом крајњем ефекту као да јесте – због тога и претходна примедба о "дисциплинским мерама" за одржавање тензије уједињеног европског мобинга над Москвом.

Завршне операције Црвене армије за рушење нацистичких режима у источној и централној Европи Руси доживљавају као национални допринос борби против зла, поклон Европи, услугу човечанству, и практично једини део њиховог колективног идентитета из двадесетог века који их емотивно греје око срца.

Дирајући у тај део руског идентитета, ЕУ чини емотивну штету која у дугорочним ефектима надилази ону коју остављају санкције.

Комеморација у Аушвицу прошле недеље била је добра прилика, можда последња те симболичке снаге, да се европски лидери покажу заједно. Не толико да би својим нацијама послали поруку јединства - јер толико хипокризије овог тренутка чак ни политика не би могла да поднесе!

Напротив, заједничка слика с Путином за европски "породични албум" била је потребна да би нагласила свест о заједничкој прошлости. Сваки пут кад се европски лидери окупе на комеморацији у Аушвицу они тиме демонстративно показују са каквих је моралних и других рушевина Европа кренула у послератну потрагу за демократском политиком, либералним друштвом и економским благостањем.

Европски лидери заједно на комеморацији у некадашњем логору смрти - то је порука "свесни смо одговорности која лежи на нама". Европски лидери без највишег представника нације која је најзаслужнија за ослобођење Аушвица - то је порука да је све поново могуће.

Руски председник Путин је могао да оде у Аушвиц и без позивнице – али није. "Зато што му је јасно стављено до знања да је непожељан" пише аустријски Пресе у коментару прошлог уторка, називајући то "трагичном грешком" пољских организатора. И швајцарски НЗЗ сматра да је Путин "вештим дипломатским триком" источних Европљана практично натеран да се не појави.

За разлику од њих, немачки Шпигл оптужује искључиво Путина за недолазак, користећи метафору о увређеном детету које се "дури у свом углу".

Пут без повратка?

Прошлонедељна комеморација на месту некадашњег логора смрти поред пољског града Освиенћима има све карактеристике тихе трагедије – за разлику од трагедије пуне буке и крви која се овог тренутка одвија у Украјини.

Трећи Рајх је одржавао густу мрежу логора разних организационих нивоа, али само њих шест је имало статус "логора смрти" (Верницхтунгслагер): Аушвиц-Биркенау (до 1,5 милиона жртава); Треблинка (скоро милион убијених); Белзец (440.000); Собибор (250.000); Лублин-Мајданек (200.000) и Хелмно (150.000).

Разлика према осталим КЗ-логорима је једноставна – у другима је умирање било логична, са становишта режима добродошла последица третмана, у "логорима смрти" индустријски принцип.

Свих шест је, на таласу логистичко-економске мотивације нацистичких планера, подигнуто на пољском територијуму: У Пољској је 1939. живело око три и по милиона Јевреја, у суседној Украјини 2,7 милиона. Све друге земље имале су мањи број јеврејског становништва: Немачка пола милиона, Аустрија око 180.000 "пунокрвних" и још 40.000 оних који су по Нирнбершким законима важили за "пола", "четврт" и "осмину" Јевреја.

Са свих тих страна закотрљали су се Ајхманови возови према Пољској. Тако је почела историја Холокауста над европским Јеврејима, у наставку и пролонгирана ратна драма на Блиском истоку: Као оглед о дисциплинованом возном реду.

Филм "Схоах" Клода Ланзмана, дела Кристофера Браунинга "Обични људи" и Дањиела Голдхагена "Хитлерови добровљни помагачи", текстови о "Архивама које горе" француског философа Диди-Ибермана – све су то сведочанства која са различитих позиција шире простор европске кривице за Холокауст преко оне која нормално лежи на идеологији и великим актерима Трећег Рајха.

Без подршке колаборатера, такозваних "Хиwис" ("Хилфсwиллигер") који су се регрутовали из редова обичног становништва Пољске, Украјине, Балтика, Холокауст у тим крајевима (као и у Хрватској и другде на Балкану; није ни Србија невина) никад не би могао узети такве размере.

У Пољској данас живи негде око 50.000 Јевреја, у Украјини мање од 70.000, у Аустрији само 7.000. За оно како се Пољска под комунистичким Гомулком односила према тадашњој јеврејској заједници (1968. је у Пољској још живело 180.000 Јевреја), аустријски новинар мађарског порекла Пол Лендвај сковао је термин "антисемитизам без Јевреја".

Иако он није био "њен", Пољска се деведесетих година прошлог века стидела Аушвица - то знају сви новинари и медији који су у то време писали о том и осталим логорима монструозне "шестице". Јавна међска линија у натписима из Пољске била је сконцентрисана на терминолошку разлику између речи „Аушвиц" и „Освиенћим", односно како грађанима Освиенћима одузети импресију да је њихов гениус лоци најгори на свету.

Сад је одједном Аушвиц аванзовао у политичку имовину Пољске и Украјине: Немци су га водили, Украјинци ослободили, а Пољаци никад нису издали грађевинску, још мање употребну дозволу!

Према радио интервјуу пољског министра спољних послова Шетине претпрошле недеље, били су то украјински војници који су 27. јануара пре седамдесет година ослободили Аушвиц-Биркенау; сличан тип изјава је данима уочи комеморације долазио и из смера украјинских званичника.

Да ли се Путин због тога "надурио" и изостао с комеморације у Пољској? Није. Наљутило га је што су и Немци и Аустријанци схватили игру Источне Европе али нису мрднули прстом да је спрече. Погодило га је да су две водеће нације бившег Трећег Рајха допустиле нелегалну пољско-украјинску "приватизацију" најстрашнијег логора смрти који је икад постојао.

Израелац Елијас Фајнцилберг, пољски Јеврејин који је годинама радио као присилни радник по градилиштима Трећег Рајха пре него што је у задњим месецима рата депортован за Аушвиц, сећа се како је 1941. градио ауто-пут у близини Франкфурта. "Било је ужасно, били смо гладни и смрзнути, али Немци нас нису тукли. А онда су дошли украјински чувари и почела су мучења."

Без жеље да се овде каже било шта добро о данашњој руској политици у Украјини, поента је у следећем: Русија се можда још може замолити да изађе из Украјине, али се не може истерати из заједничке европске историје – а то је управо оно што ЕУ, у несхватљивом попуштању под притиском источноевропских нација, сада чини.

Пепео, срам, тишина

Већ дан уочи комеморације било је јасно да се на немачкој и аустријској страни појавио осећај срама због (актуелно) учињеног. И Гаук и Фишер су дали јасне изјаве које руску Црвену армију – у којој је наравно било и Украјинаца, Грузијаца, балтичких и осталих совјетских нација – и војне снаге Трећег Рајха стављају на њихова конвенционална историјска места. Тада је већ све било касно, штета је учињена.

Да би ЕУ, као институција утемељена на хуманистичким вредностима, могла да настави с политиком оштрог, непопустљивог, на тренутке увредљивог курса према Русији, потребно је морално "оголети" Русију и историјски је "ољуштити" од свих добрих дела које је починила.

(Да су нека од тих добрих руских дела, чак и сва, имала високу цену, не значи ништа посебно – историја је ионако скупи луксуз свих европских нација.)

Материјал за такву редефиницију европско-руске историје испоручују источноевропске нације - Немци и Аустријанци ту не раде ништа посебно, осим што гледају на другу страну док се то догађа.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

засто

01.02.2015 13:27

Због цега ника нико није одговарао за ове злоцине у аусвицу.а и птице на грани знају све ста се ту радило и убијало ето европска правда каква је .то је доказ да правде нама на земљи нити це је икад бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Либертас

01.02.2015 14:47

Порука аутору текста! Обавезно се информисати:1) колико је Пољака патриота,добрих људи страдало од совијетских окупационих трупа прије поцетка рата Хитл.њемацка-СССР.2)колико је је добрих људи,дјеце зена погинуло у последњим руским одбранама (освајањима)Предњестровија,Абхасија-Грузија,Цеценија,Украина.Мозда му буде јасније понасање Европе.Иако ми је Русија драза од запада,она мора престати с овим ратним играма,инаце нам се свима црно писе.Европа је вец једном попустила насилнику,па смо имали касније милионе мртвих. Стоп прекрајању граница у Европи крвавим путем.Боримо се за будуцност насе дјеце у миру.Иако у свему овоме Европа није нимало невина ,ратне игре игра Путин.Сто поби онолико Цецена кад заговара самоопредељење,сто не пусти да се у руским аутономним областима одрзе референдуми о отцјепљењу. Сами смо зртве двоструких стандарда.Путин није нас пријатељ,нити је икад био.Понекад нас користи само као покрице ,изговор(Косово).Фацит:теско обицним људима у Украјини и Русима и Украинцима као сто је и нама овдје било.Док се преко насих ледја водила свјетска политика.Могу им позељети само мир ,ма какав био!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре либертас

01.02.2015 17:35

Ти треба под хитно да се јавис да те сврстају на страну фасиста мозда несто и добијес,јер сад су у моди на западу сви који пљују по Русима а велицају ЕУ,ако неко прекраја границе онда је та твоја ЕУ. Нема потребе да наводимо примјере јер их је много,и на твоју залост морате признати нацисте су Руси побиједили а не Амери и ЕУ,и казес Путин није нас пријатељ па мозда и није,али није ни слао авионе да бомбардују Србе као ови из твоје ЕУ,а ако хоцес мир у ЕУ морас се обратити Обами, Нату и исламистима. Колико знам по твојој ЕУ господаре исламисти није ваљда да мислис да су и они Путинови. Русија није изасла ван својих граница па да осваја како ти казес а твоји из ЕУ и Нато јесу, зато мало размисли ако имас цим пре него сто лупас глупости.

ОДГОВОРИТЕ