ЕУ би могла да блокира рацуне домаћим политичарима?

Вијест да је Предсједништво БиХ усагласило текст изјаве о реформама и опредијељеност БиХ за пут ка Европској унији, поздрављена је са свих страна, а у похвалама се посебно надмећу предсједници политичких странака, чак и они који су до прије само неколико дана све стављали под упитник и тврдили да неће пристати ни на какав документ који понуди државно Предсједништво.

Република Српска 01.02.2015 | 13:00
ЕУ би могла да блокира рацуне домаћим политичарима?

Шта се догодило да дође до оваквог обрта?

Потписи и потези

На основу њемачко-британске иницијативе, Европска унија донијела је “мапу пута” која подразумијева сасвим нови приступ БиХ. У средиште су стављене економске реформе с објашњењем да без њих нема ни политичких реформи, нити стабилности БиХ. Затражено је да на изјаву о реформама и опредијељености за пут ка Европској Унији  потписе ставе чланови Предсједништва БиХ, шефови странака које имају заступнике у Парламенту БиХ и да је усвоји државни Парламент, како послије нико од кључних политичких актера у БиХ не би могао да избјегне одговорност.

Предсједништво државе преузело је на себе обавезу да предложи текст изјаве, посао је завршен посљедњег дана прошле године, а онда су почела већ виђена препуцавања међу шефовима странака. Европска унија је са своје стране слала сигнале да губи стрпљење и напокон је прије два дана изјава уобличена и њен садржај поздрављен.

Сада преостаје да је потпишу предсједници странака и овјери Парламент БиХ и  након тога да се крене с реализацијом сета од шест мјера које требају донијети економско оздрављење државе и пораст стопе запослености. Очекује се да постављања нових балвана на том путу неће бити.

Из свега што се догађа у протекла два дана могло би се закључити да су се водећи политичари уозбиљили, бацили на посао и окренули интересима државе и грађана. Да ли је баш тако?

Када се зна да су године и године потрошили на заштиту властитих интереса и ширење својих пословно-финансијских царстава која су подизали искључиво захваљујући функцијама и гурајући интересе земље и грађана што даље од себе, прије ће бити да су дошли до “опасних открића”.

У најкраћем, она се налазе у заједничком пакету Европске уније и САД-а у којем су “машине” за хитно рјешавање проблема у БиХ и с БиХ. Прије свега, постало им је јасно да све док постоји дејтонско уређење Босне и Херцеговине, ОХР мора постојати као, како то кажу у Бриселу, “витални дио међународне архитектуре у БиХ”. С друге стране, Европска унија преко свог Представништва у БиХ инсталира нове полуге за рашчишћавање заметених политичких и економских путева унутар државе. а службени Берлин и Вашингтон преузели су на себе да вуку главне конце.

Бојкот због блокада

Наши извори из страних дипломатских кругова у Сарајеву кажу да се овдашњи политички лидери више не осјећају сигурно на својим функцијама, јер не могу да се ослањају на чињеницу да Европска унија нема стварних механизама за кажњавање оних који блокирају државу на путу ка евроатлантским интеграцијама, прецизније, уласку у чланство у Европску унију и НАТО савез.

Разлог је што никада до сада Европска унија никога није морала санкционисати да би је натјерали да ради свој посао. Истина, постоји механизам ускраћивања новца из ИПА фондова и БиХ је на тај начин већ кажњавана милионима евра. Због тога се политички лидери нису ни почешали по глави, јер такве санкције лично нису осјетили, а што држава и грађани испаштају, седма им је “рупа на свиралу”.

Међутим, и ово се мијења и, како кажу наши извори, бх. политичари су засигурно открили да се у пакету Европске уније међу десетак “машина” налази и “специјална хаубица”.

Ради се о намјери да сви политичари буду лично кажњени без обзира на име и презиме, функцију на којој се налазе, странку и народ коме припадају, ако на било који начин, макар само и покушају да блокирају реформе, самим тим и пут БиХ ка евроатлантским интеграцијама.

Кључни механизам којег се Брисел неће устручавати јеста забрана путовања у државе чланице Европске уније, а помоћни механизам је замрзавање располагања њихове и имовине, њихових ближих и даљих сродника, која је на територији Европске уније и која је у укупном износу свакако позамашна. Забраном уласка на територију Европске уније, они би били потпуно бојкотовани, односно, остављени грађанима БиХ да се с њима обрачунају и коначно их скину с функција. Политичари су сасвим свјесни шта значи тај реформски захват Европске уније према БиХ, али и блокирање располагања имовином којом располажу изван ове државе. 

Јасно им је и да без обзира што то крију од грађана, изван БиХ онај ко треба, јако добро зна шта све посједују и како су дошли до вриједне имовине, укључујући и банковне рачуне, не само у земљама чланицама Уније, него и Србији, Црној Гори, Македонији, без обзира што стварно власништво маскирају другим именима.
Иначе, план и намјера Европске уније је да БиХ већ у марту крене с конкретним реформама, да би до краја ове године добила  кандидатски статус и одмах почела с преговорима о чланству, а прва су поглавља 23. и 24. која се баве борбом против корупције и криминала и санкционисањем актера. 

Према новој “мапи пута”, БиХ би 2025. године постала чланица Европске уније.

Дневни лист

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

сирогојно

01.02.2015 12:02

Толико су наси политицари провидни да сам и ја написао да им блокира рацуне и забрани путовањ,и одмах прпа..хехе..одмах потпис хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лугер

01.02.2015 12:06

Заврсили би ко предјело на неком западњацком банкету,а који би био посвецен разговорима о даљим санкцијама мајци Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тиховање

01.02.2015 12:06

Склоните бају и његове полтроне и ето свјетлије будуцносзи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

замка

01.02.2015 12:08

Сада кад је фино и децидно изрецено (на захтјев СНСД) ције су које одговорности бице јако теско несто коцити. Она стара народна,ко другом јаму копа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

01.02.2015 12:09

Ово је једини начин да се наши политичари натјерају да нешто раде.Забрана путовања у земље ЕУ била би им највеча казна, и надам се да че ЕУ устрајати на овим захтјевима. Молим вас у ЕУ примјените што брже ове своје пријетње, док своја средства нису пребацили у земље које нису чланице ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛОВЕНАЦ

01.02.2015 18:16

Милојко, шта ЕУ, никуд непуштајте багр из БиХ!

Name

Опозиција

01.02.2015 12:11

Пријетња блокирањем рацуна у страним банкама ?! Да ли је сад јасније народе да помоц неце доци ни од куд . Они це све урадити да сацувају своје главе . Опозиција инертна , власт спремна да зртвује зивоте и здравље комплетног народа за рад оцувања својих позиција. Народу остаје да се преда или да изадје на улицу и уз коријена мијена све , као Грци , Спанци и остали слободољубиви народи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

01.02.2015 13:17

Опозицијо... И ја сам за опозицију у сустини. Али ниста се неце промијенити док се у главама људи којима је занимање ПОЛИТИЦАР не промијени нацин мисљења. А то је: рад и дјлеовање према програмима која су обецавали у кампањи, постовање гласаца и постовање људских норми зивљења и понасања. Е тек це тад бити у реду...

Name

спц теолог рс

01.02.2015 22:43

Па гдје су Грци и Спанци а гдје смо ми. Код нас кад би се сад Св Саво појавио сви би рекли да је луд, паписти би га ексомуницирали из Цркве, Додик би послао неког да га убије а народ би и даље гласао за Додика. Уопсте нисте свијесни колико је ситуација озбиљна да и да је РС на рубу нестанка а све зато сто народ гласа за Додика,цека лазну србијанску помоц и сто је дозволио да Хрвати унисте РС.

Name

Миро

03.02.2015 17:23

Значи, крећемо у НАТО.Програмирани смо НАТО бомбардовањем 1995 под утицајем осиромашеног уранијума. Срећно вам свима било који сте за тај савез умјесто да сачувамо неутралност. Играмо се руске мете.

Name

једино

01.02.2015 12:14

Једино што је јасно свим грађанима РС у том тексту у који се сви наши политичари куну како они који су се дочепали толико жељене фотеље у омиљеном им сарајеву и не желе је пустити ни за шта тако и они у опозцији ... јесте да је изјава катастрофална по РС. На 10 мјеста се гарантује интегритет вјештачкој и на силу склепаној држави а ентитети се помињу само у контексту да ће радити потребне реформе. То не значи да неће бити тражен пренос надлежности нити је гдје уписано да неће. Изјава очајна као и грађани коју су вас бирали. Стидите се "Срби"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

01.02.2015 12:14

Јел' вам сада јасно засто је Додик подрзао изјаву предсједниства!? Мис мали,а овамо глуми Србина и хероја! Манипулант коме је одзвонило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

01.02.2015 12:15

Кад то буде затражено од стране званичних органа исте ове БиХ, или високог представника ЕУ у БиХ, ЕУ мора изаћи са подацима о имовини ових политикарина у којекаквим банкама а и власништву над фирмама регистрованим којекуда по свијету. Сва та напљачкана имовина мора бити одузета тим багровима и враћена градјанима БиХ. Наравно да све те политикарине морају завршити у затвору, служећи казну за велеиздају. Доживотне робије морају им бити загарантоване а неки морају бити осудјени и на по неколико стотина година затвора, тако да их нико никада не може помиловати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо Реални

01.02.2015 12:23

Не знам засто сте ставили слику Б. Изетбеговића са овим политицарима. Он се увијек залагао да БиХ уђе у НАТО и ЕУ. Рекао сам ја давно за БиХ и пробосански настројене људе М. Додик је најбоља ствар која се могла десити. Он је човјек који је вратио БиХ на свјетску политичку мапу и поставио је фокус интересовања УСофА и ЕУ тј.двије најјаче државе ЕУ Њемачку и В.Британију и због тога су му БиХ патриоте захвалне сигурно. Ако је било сумње да ће БиХ икада ући прије свега у НАТО и ЕУ, Миле је све сумње разријешио, наравно уз ситуацију која се дешава у Украјини. Бошњачко лидерство је пуно мудрије од српског, морам признати, док је Миле на све стране причао и трабуње, ако је то дозвољено рећи за Предједника по новом закону, дотле су Бошњаци шутили и мутили и ургирали код УСофА и ЕУ да је вријеме да поврате интерес за БиХ јер има тамо неки Милорад који хоће да одцијепи РС, иако такву намјеру стварно није ни имао или у најмању руку није имао храбрости да је спроведе, и тако наруши стабилност региона. А ти народе, ко те пита има да радиш како ти каже УСофА и ЕУ преко, како воле рећи, политичког Сарајева. П.С.Ено долази им и Папа у Сарајево

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

01.02.2015 12:46

Федералцима Папа, Републиканцима папци!

Name

золе

01.02.2015 12:26

Сад це они на границама ЕУ да казу ПРИМИ МЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционер

01.02.2015 12:26

Странци требају свим тзв лидерима, а заправо сеоским варалицама, кокосарима, сверцерима и јајарама од додика преко цовица до изетбеговица да забране путовања на годину дана и да им замрзну имовину у ЕУ. па онда нек размисљају, јер медједу не мозес доказат другације, нег кандзијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

01.02.2015 12:30

Срам вас било редом шта сте потписали, срамота, ма није вас ничега срамота..

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

01.02.2015 12:49

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко за будимо реални

01.02.2015 13:07

Јаране свака ти је на мјесту ми Бошњаци да смо тразили таквог Предсједника РС који це за кратко вријеме унистит и опљацкати Републику Српску не би га могли све кујундзије сковати на Баш Чаршији..! Колико је тај Баја свом народу зла нанио не могу да вјерујем..Искрено ми је зао обичних људи у том ентитету.. Многима је продо причу да су дрзава да су бољи дио БиХ да је он краљ у Републици Српској.. итд итд... Пробудио је интерес САД и ЕУ да заврсе посао и направе нормалну дрзаву за све градјане..! Америка нам је поручила 1996.. или це те зивјети и сарадјивати заједно у нормалној дрзави и имати будуцност.. или це те зивјети у биједи и следецих 100 година.. Назалост ми смо изабрали ово друго..јер реформе су требале да почну одмах послије Дејтона. Вријеме је да се пробудимо и ријешимо лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

01.02.2015 13:08

И ја имам вецу ону ствар од Милорада!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

01.02.2015 13:15

Е гдје то путују по Европи наси политицари? Турска,Русија и Хрватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

независност

01.02.2015 13:17

Да ли у тој мапи пута стоји ставка да Баја мозе прогласити независност. ? Контам цовјек мозе све па мозда је и то убацио у мапи пута,посто као казе да су се његови захтјеви испунили

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.једино

01.02.2015 13:20

Не млати празну сламу. Да ти нареде и ти би потписивао. Наравно да це бити преноса надлезности. И то је логицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

медуза

01.02.2015 13:20

Зна се ција гуза ради ко медуза/одзвонило рудоњино/лего на руду.Сада мора вуци гјде му казу.Упрегли су га и у другој руци је кандзија,а кола иду низ брдо...готов је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

суштина

01.02.2015 13:43

Сви ти назови политичари су само за растјерати. Даве нас и пљачкају годинама а нису ни за шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зука

01.02.2015 13:55

То аутоматски знаци да су лопови цим имају и крију рацуне у иностранству. А и та европа, обелоданите ко, кад, колико и гдје има рацуна и новца на њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

01.02.2015 14:01

Ало политицари,одвојите мало еврица и помозите Мари Бозиц из Врсана. Буди те бар једном људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

01.02.2015 14:21

Гдје је сад одцјепљење-МИШЕВИ!!! Ха ха ха!! @

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

01.02.2015 14:31

Јели Миле предложио ово с..... или два Младена?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

01.02.2015 14:34

Они су се мало играли, опљачкали су народ и кога је уопште брига за тај народ? А њихова одговорност за стечена богатства, крађу, криминал и корупцију? Ако подвију реп и прилагоде се условима ЕУ, они су за нас недодирљиви, опет им нико ништа не може....Једно је сигурно, народ је поново изигран од стране Додика и љига попут њега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

01.02.2015 15:20

Прпа одоше милијони што су нахањцали по еуропским банкама блокирајте им рачуне и вратите народу народско!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШТА ВАМ ЈЕ

01.02.2015 15:48

Заврнили му руку итекако,сад само чекам да се као разболико, уморио, па пут Раче и БГД...бит ће да има паметнијег посла,само чекам шта ће му бити извлакуша!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

01.02.2015 16:07

Од ЕУ добивете закон о раду да будете јос веци робови него сто јесте.Сто га нису таквог направили код себе у облику који хоце овде да направе.Сто им нису одузели имовину кад вец пријете.Не него ве они да направе све да буде народу јос горе а онда це реци потписали сте.Па це онда тек да додје неки политицари који ве хтјети да ослободе народ као у Грцкој а ови из Еу це даказу да су националисти и десницари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па наравно

01.02.2015 18:19

Додик се уплашио да му не блокирају 172 милиона ЦХФ у једној швајцарској банци. А франак је тако лијепо скочио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

01.02.2015 18:52

Објављени коментар у дневном листу који сте пренијели , представља поврсно сагледавање десавања претходних дана. Слободно могу рец да га је писао неки-а незналица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

01.02.2015 20:15

Остоја,стета сто га није написао неко из СНСД-а вјероватно би ти се допао!?

Name

Геограпхy

01.02.2015 19:50

Нема овдје напретка док ЕУ не заврне руке овим нашим квази политичарима. Тек кад се њима уведу санкције онда нешто можемо очекивати, а док се уводе санкције држави и народу од тога нема ништа ту само обичан човјек испашта. Наши политичари из сва три народа нису заинтересовани за приступ ЕУ јер знају да их чека затвор због криминала, крађа и корупције. Ја не очекујем бољи живот ако када уђемо у ЕУ али барем ћемо имати каква таква правила и какву-такву владавину закона. Хрватска нека нам буде примјер не живе они ништа боље али су највећи лопови завршили иза решетака

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОБИСВЈЕТ

01.02.2015 20:10

ПРЕМА НОВОЈ " МАПИ ПУТА " ДО 2025 НЕЦЕ ОСТАТИ НИ У ОД УНИЈЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

01.02.2015 20:14

Ако то ураде од цега це да зиве .....помријеце од глади...уствари требали би док јос нису укинули народне кухиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимар неимар

01.02.2015 21:11

Пуца зора биће дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

01.02.2015 21:28

Када Свабо и Енглез крену завртати уси има да ови домаци политицари скице ко прасад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

02.02.2015 05:30

Нек им све одузимају они су им то и дали мислеци да це то инвестирати у привреду и развој дрзава а не у свој сопствени Луксуз. Буди се и ЕУ виде и они да Народ није ни Еура добио. Да им хоце све укинути па и Кредите па да их онда видимо колико су способни и како се зиви од Насе Привреде зивели би као и Народ нигдје ниста не би имали скупљали би мрвице Хљеба по Улици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир

02.02.2015 05:54

Нисам за диктат ал овима треба све одузет и вратит народу јер они држе власт и позиције парама у свим партијама они не виде сузе оних породица из прилога који ВИ емитујете они раде ако не продјем на изборима има Дом народа има компензација има Представнички дом или Скупштине градова ја теби ово мјесто ти мени оно, а силни лопвовлуци се затаскавају Европи, Бог те сатро ако им ово не одузмес ,гледам имаш људи који и нису званични политичари али су вицегувернер и професор на 2 или 3факултета и примања преко 24000 марака а док су били у привреди ниста, фирма пропала па гдје је ту морал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

02.02.2015 06:45

За Милоса, Милосе оцигледно да ти није познато ста зна сацинит анализу и студиозно сагледат појаву-десавање. Припадас категорији која се слијепо дрзи ријеци великог брата

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОДЕЛ

02.02.2015 07:40

Поћи ћу од оне стварне истине, при појави облика рата, појавни облици истог су: најприоје се појаве попови ( свештенства свих религија ), топови и на крају лопови. Попови имају интересну добит и кад је жалост и радост, а лопови, мало који је био у рату, гдје је само ратовала сиротиња и раја, јер су лопови непрестано гледали свој лични интерес у ратним догађањима, а потом се ухватили политике, као велики душобрижници грађана и народа којима припадају. Не, они су постали лопови политичари, који грађане скрнаве и понижавају до неописивог бола. ЕУ би могла да блокира рацуне домаћим политичарима? Овај наслов ако је и мало истинит, искрено га подржавам, као и 99% грађана. Живи били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грга421x

02.02.2015 07:42

Поћи ћу од оне стварне истине, при појави облика рата, појавни облици истог су: најприоје се појаве попови ( свештенства свих религија ), топови и на крају лопови. Попови имају интересну добит и кад је жалост и радост, а лопови, мало који је био у рату, гдје је само ратовала сиротиња и раја, јер су лопови непрестано гледали свој лични интерес у ратним догађањима, а потом се ухватили политике, као велики душобрижници грађана и народа којима припадају. Не, они су постали лопови политичари, који грађане скрнаве и понижавају до неописивог бола. ЕУ би могла да блокира рацуне домаћим политичарима? Овај наслов ако је и мало истинит, искрено га подржавам, као и 99% грађана. Живи били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

02.02.2015 09:04

Ре остоја....браво бас си одговорио милосу...он сиромах не зна ни ста то знаци,њему је битно да напада све сто њему не одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кома

02.02.2015 16:01

Иако не блокирају интеграције треба им блокирати имовину. Значи да могу бити мирни са својој ловом ако се не противе одлукама Европе. Свашта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Републиканац

02.02.2015 16:44

А кад це наса република бити (не)зависна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

02.02.2015 17:23

Па погледајте те све Фаце ко це паметан њима да,да Паре???То мозе само Будала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рачуни

02.02.2015 18:47

Има Додо кеша више него у банци ;) Не може му нико ништа, јачи је од судбине xДxД

ОДГОВОРИТЕ