EU bi mogla da blokira racune domaćim političarima?

Vijest da je Predsjedništvo BiH usaglasilo tekst izjave o reformama i opredijeljenost BiH za put ka Evropskoj uniji, pozdravljena je sa svih strana, a u pohvalama se posebno nadmeću predsjednici političkih stranaka, čak i oni koji su do prije samo nekoliko dana sve stavljali pod upitnik i tvrdili da neće pristati ni na kakav dokument koji ponudi državno Predsjedništvo.

Republika Srpska 01.02.2015 | 13:00
EU bi mogla da blokira racune domaćim političarima?

Šta se dogodilo da dođe do ovakvog obrta?

Potpisi i potezi

Na osnovu njemačko-britanske inicijative, Evropska unija donijela je “mapu puta” koja podrazumijeva sasvim novi pristup BiH. U središte su stavljene ekonomske reforme s objašnjenjem da bez njih nema ni političkih reformi, niti stabilnosti BiH. Zatraženo je da na izjavu o reformama i opredijeljenosti za put ka Evropskoj Uniji  potpise stave članovi Predsjedništva BiH, šefovi stranaka koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH i da je usvoji državni Parlament, kako poslije niko od ključnih političkih aktera u BiH ne bi mogao da izbjegne odgovornost.

Predsjedništvo države preuzelo je na sebe obavezu da predloži tekst izjave, posao je završen posljednjeg dana prošle godine, a onda su počela već viđena prepucavanja među šefovima stranaka. Evropska unija je sa svoje strane slala signale da gubi strpljenje i napokon je prije dva dana izjava uobličena i njen sadržaj pozdravljen.

Sada preostaje da je potpišu predsjednici stranaka i ovjeri Parlament BiH i  nakon toga da se krene s realizacijom seta od šest mjera koje trebaju donijeti ekonomsko ozdravljenje države i porast stope zaposlenosti. Očekuje se da postavljanja novih balvana na tom putu neće biti.

Iz svega što se događa u protekla dva dana moglo bi se zaključiti da su se vodeći političari uozbiljili, bacili na posao i okrenuli interesima države i građana. Da li je baš tako?

Kada se zna da su godine i godine potrošili na zaštitu vlastitih interesa i širenje svojih poslovno-finansijskih carstava koja su podizali isključivo zahvaljujući funkcijama i gurajući interese zemlje i građana što dalje od sebe, prije će biti da su došli do “opasnih otkrića”.

U najkraćem, ona se nalaze u zajedničkom paketu Evropske unije i SAD-a u kojem su “mašine” za hitno rješavanje problema u BiH i s BiH. Prije svega, postalo im je jasno da sve dok postoji dejtonsko uređenje Bosne i Hercegovine, OHR mora postojati kao, kako to kažu u Briselu, “vitalni dio međunarodne arhitekture u BiH”. S druge strane, Evropska unija preko svog Predstavništva u BiH instalira nove poluge za raščišćavanje zametenih političkih i ekonomskih puteva unutar države. a službeni Berlin i Vašington preuzeli su na sebe da vuku glavne konce.

Bojkot zbog blokada

Naši izvori iz stranih diplomatskih krugova u Sarajevu kažu da se ovdašnji politički lideri više ne osjećaju sigurno na svojim funkcijama, jer ne mogu da se oslanjaju na činjenicu da Evropska unija nema stvarnih mehanizama za kažnjavanje onih koji blokiraju državu na putu ka evroatlantskim integracijama, preciznije, ulasku u članstvo u Evropsku uniju i NATO savez.

Razlog je što nikada do sada Evropska unija nikoga nije morala sankcionisati da bi je natjerali da radi svoj posao. Istina, postoji mehanizam uskraćivanja novca iz IPA fondova i BiH je na taj način već kažnjavana milionima evra. Zbog toga se politički lideri nisu ni počešali po glavi, jer takve sankcije lično nisu osjetili, a što država i građani ispaštaju, sedma im je “rupa na sviralu”.

Međutim, i ovo se mijenja i, kako kažu naši izvori, bh. političari su zasigurno otkrili da se u paketu Evropske unije među desetak “mašina” nalazi i “specijalna haubica”.

Radi se o namjeri da svi političari budu lično kažnjeni bez obzira na ime i prezime, funkciju na kojoj se nalaze, stranku i narod kome pripadaju, ako na bilo koji način, makar samo i pokušaju da blokiraju reforme, samim tim i put BiH ka evroatlantskim integracijama.

Ključni mehanizam kojeg se Brisel neće ustručavati jesta zabrana putovanja u države članice Evropske unije, a pomoćni mehanizam je zamrzavanje raspolaganja njihove i imovine, njihovih bližih i daljih srodnika, koja je na teritoriji Evropske unije i koja je u ukupnom iznosu svakako pozamašna. Zabranom ulaska na teritoriju Evropske unije, oni bi bili potpuno bojkotovani, odnosno, ostavljeni građanima BiH da se s njima obračunaju i konačno ih skinu s funkcija. Političari su sasvim svjesni šta znači taj reformski zahvat Evropske unije prema BiH, ali i blokiranje raspolaganja imovinom kojom raspolažu izvan ove države. 

Jasno im je i da bez obzira što to kriju od građana, izvan BiH onaj ko treba, jako dobro zna šta sve posjeduju i kako su došli do vrijedne imovine, uključujući i bankovne račune, ne samo u zemljama članicama Unije, nego i Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, bez obzira što stvarno vlasništvo maskiraju drugim imenima.
Inače, plan i namjera Evropske unije je da BiH već u martu krene s konkretnim reformama, da bi do kraja ove godine dobila  kandidatski status i odmah počela s pregovorima o članstvu, a prva su poglavlja 23. i 24. koja se bave borbom protiv korupcije i kriminala i sankcionisanjem aktera. 

Prema novoj “mapi puta”, BiH bi 2025. godine postala članica Evropske unije.

Dnevni list

Komentari / 52

Ostavite komentar
Name

sirogojno

01.02.2015 12:02

Toliko su nasi politicari providni da sam i ja napisao da im blokira racune i zabrani putovanj,i odmah prpa..hehe..odmah potpis haha

ODGOVORITE
Name

Luger

01.02.2015 12:06

Zavrsili bi ko predjelo na nekom zapadnjackom banketu,a koji bi bio posvecen razgovorima o daljim sankcijama majci Rusiji.

ODGOVORITE
Name

tihovanje

01.02.2015 12:06

Sklonite baju i njegove poltrone i eto svjetlije buducnoszi !

ODGOVORITE
Name

zamka

01.02.2015 12:08

Sada kad je fino i decidno izreceno (na zahtjev SNSD) cije su koje odgovornosti bice jako tesko nesto kociti. Ona stara narodna,ko drugom jamu kopa...

ODGOVORITE
Name

Milojko

01.02.2015 12:09

Ovo je jedini način da se naši političari natjeraju da nešto rade.Zabrana putovanja u zemlje EU bila bi im največa kazna, i nadam se da če EU ustrajati na ovim zahtjevima. Molim vas u EU primjenite što brže ove svoje prijetnje, dok svoja sredstva nisu prebacili u zemlje koje nisu članice EU.

ODGOVORITE
Name

SLOVENAC

01.02.2015 18:16

Milojko, šta EU, nikud nepuštajte bagr iz BiH!

Name

Opozicija

01.02.2015 12:11

Prijetnja blokiranjem racuna u stranim bankama ?! Da li je sad jasnije narode da pomoc nece doci ni od kud . Oni ce sve uraditi da sacuvaju svoje glave . Opozicija inertna , vlast spremna da zrtvuje zivote i zdravlje kompletnog naroda za rad ocuvanja svojih pozicija. Narodu ostaje da se preda ili da izadje na ulicu i uz korijena mijena sve , kao Grci , Spanci i ostali slobodoljubivi narodi .

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

01.02.2015 13:17

Opozicijo... I ja sam za opoziciju u sustini. Ali nista se nece promijeniti dok se u glavama ljudi kojima je zanimanje POLITICAR ne promijeni nacin misljenja. A to je: rad i djleovanje prema programima koja su obecavali u kampanji, postovanje glasaca i postovanje ljudskih normi zivljenja i ponasanja. E tek ce tad biti u redu...

Name

spc teolog rs

01.02.2015 22:43

Pa gdje su Grci i Spanci a gdje smo mi. Kod nas kad bi se sad Sv Savo pojavio svi bi rekli da je lud, papisti bi ga eksomunicirali iz Crkve, Dodik bi poslao nekog da ga ubije a narod bi i dalje glasao za Dodika. Uopste niste svijesni koliko je situacija ozbiljna da i da je RS na rubu nestanka a sve zato sto narod glasa za Dodika,ceka laznu srbijansku pomoc i sto je dozvolio da Hrvati uniste RS.

Name

Миро

03.02.2015 17:23

Значи, крећемо у НАТО.Програмирани смо НАТО бомбардовањем 1995 под утицајем осиромашеног уранијума. Срећно вам свима било који сте за тај савез умјесто да сачувамо неутралност. Играмо се руске мете.

Name

jedino

01.02.2015 12:14

Jedino što je jasno svim građanima RS u tom tekstu u koji se svi naši političari kunu kako oni koji su se dočepali toliko željene fotelje u omiljenom im sarajevu i ne žele je pustiti ni za šta tako i oni u opozciji ... jeste da je izjava katastrofalna po RS. Na 10 mjesta se garantuje integritet vještačkoj i na silu sklepanoj državi a entiteti se pominju samo u kontekstu da će raditi potrebne reforme. To ne znači da neće biti tražen prenos nadležnosti niti je gdje upisano da neće. Izjava očajna kao i građani koju su vas birali. Stidite se "Srbi"

ODGOVORITE
Name

Milos

01.02.2015 12:14

Jel' vam sada jasno zasto je Dodik podrzao izjavu predsjednistva!? Mis mali,a ovamo glumi Srbina i heroja! Manipulant kome je odzvonilo.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

01.02.2015 12:15

Kad to bude zatraženo od strane zvaničnih organa iste ove BiH, ili visokog predstavnika EU u BiH, EU mora izaći sa podacima o imovini ovih politikarina u kojekakvim bankama a i vlasništvu nad firmama registrovanim kojekuda po svijetu. Sva ta napljačkana imovina mora biti oduzeta tim bagrovima i vraćena gradjanima BiH. Naravno da sve te politikarine moraju završiti u zatvoru, služeći kaznu za veleizdaju. Doživotne robije moraju im biti zagarantovane a neki moraju biti osudjeni i na po nekoliko stotina godina zatvora, tako da ih niko nikada ne može pomilovati.

ODGOVORITE
Name

Budimo Realni

01.02.2015 12:23

Ne znam zasto ste stavili sliku B. Izetbegovića sa ovim politicarima. On se uvijek zalagao da BiH uđe u NATO i EU. Rekao sam ja davno za BiH i probosanski nastrojene ljude M. Dodik je najbolja stvar koja se mogla desiti. On je čovjek koji je vratio BiH na svjetsku političku mapu i postavio je fokus interesovanja USofA i EU tj.dvije najjače države EU Njemačku i V.Britaniju i zbog toga su mu BiH patriote zahvalne sigurno. Ako je bilo sumnje da će BiH ikada ući prije svega u NATO i EU, Mile je sve sumnje razriješio, naravno uz situaciju koja se dešava u Ukrajini. Bošnjačko liderstvo je puno mudrije od srpskog, moram priznati, dok je Mile na sve strane pričao i trabunje, ako je to dozvoljeno reći za Predjednika po novom zakonu, dotle su Bošnjaci šutili i mutili i urgirali kod USofA i EU da je vrijeme da povrate interes za BiH jer ima tamo neki Milorad koji hoće da odcijepi RS, iako takvu namjeru stvarno nije ni imao ili u najmanju ruku nije imao hrabrosti da je sprovede, i tako naruši stabilnost regiona. A ti narode, ko te pita ima da radiš kako ti kaže USofA i EU preko, kako vole reći, političkog Sarajeva. P.S.Eno dolazi im i Papa u Sarajevo

ODGOVORITE
Name

Mostar

01.02.2015 12:46

Federalcima Papa, Republikancima papci!

Name

zole

01.02.2015 12:26

Sad ce oni na granicama EU da kazu PRIMI MEEEEEEEEEEEEE

ODGOVORITE
Name

Milicioner

01.02.2015 12:26

Stranci trebaju svim tzv liderima, a zapravo seoskim varalicama, kokosarima, svercerima i jajarama od dodika preko covica do izetbegovica da zabrane putovanja na godinu dana i da im zamrznu imovinu u EU. pa onda nek razmisljaju, jer medjedu ne mozes dokazat drugacije, neg kandzijom.

ODGOVORITE
Name

igor

01.02.2015 12:30

Sram vas bilo redom šta ste potpisali, sramota, ma nije vas ničega sramota..

ODGOVORITE
Name

SAŠA

01.02.2015 12:49

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

Brčko za budimo realni

01.02.2015 13:07

Jarane svaka ti je na mjestu mi Bošnjaci da smo trazili takvog Predsjednika RS koji ce za kratko vrijeme unistit i opljackati Republiku Srpsku ne bi ga mogli sve kujundzije skovati na Baš Čaršiji..! Koliko je taj Baja svom narodu zla nanio ne mogu da vjerujem..Iskreno mi je zao običnih ljudi u tom entitetu.. Mnogima je prodo priču da su drzava da su bolji dio BiH da je on kralj u Republici Srpskoj.. itd itd... Probudio je interes SAD i EU da zavrse posao i naprave normalnu drzavu za sve gradjane..! Amerika nam je poručila 1996.. ili ce te zivjeti i saradjivati zajedno u normalnoj drzavi i imati buducnost.. ili ce te zivjeti u bijedi i sledecih 100 godina.. Nazalost mi smo izabrali ovo drugo..jer reforme su trebale da počnu odmah poslije Dejtona. Vrijeme je da se probudimo i riješimo lopova

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

01.02.2015 13:08

I ja imam vecu onu stvar od Milorada!!!

ODGOVORITE
Name

banja luka

01.02.2015 13:15

E gdje to putuju po Evropi nasi politicari? Turska,Rusija i Hrvatska.

ODGOVORITE
Name

nezavisnost

01.02.2015 13:17

Da li u toj mapi puta stoji stavka da Baja moze proglasiti nezavisnost. ? Kontam covjek moze sve pa mozda je i to ubacio u mapi puta,posto kao kaze da su se njegovi zahtjevi ispunili

ODGOVORITE
Name

re.jedino

01.02.2015 13:20

Ne mlati praznu slamu. Da ti narede i ti bi potpisivao. Naravno da ce biti prenosa nadleznosti. I to je logicno.

ODGOVORITE
Name

meduza

01.02.2015 13:20

Zna se cija guza radi ko meduza/odzvonilo rudonjino/lego na rudu.Sada mora vuci gjde mu kazu.Upregli su ga i u drugoj ruci je kandzija,a kola idu niz brdo...gotov je!

ODGOVORITE
Name

suština

01.02.2015 13:43

Svi ti nazovi političari su samo za rastjerati. Dave nas i pljačkaju godinama a nisu ni za šta.

ODGOVORITE
Name

zuka

01.02.2015 13:55

To automatski znaci da su lopovi cim imaju i kriju racune u inostranstvu. A i ta evropa, obelodanite ko, kad, koliko i gdje ima racuna i novca na njima.

ODGOVORITE
Name

zvornik

01.02.2015 14:01

Alo politicari,odvojite malo evrica i pomozite Mari Bozic iz Vrsana. Budi te bar jednom ljudi.

ODGOVORITE
Name

Predrag

01.02.2015 14:21

Gdje je sad odcjepljenje-MIŠEVI!!! Ha ha ha!! @

ODGOVORITE
Name

igor

01.02.2015 14:31

Jeli Mile predložio ovo s..... ili dva Mladena?

ODGOVORITE
Name

Anja

01.02.2015 14:34

Oni su se malo igrali, opljačkali su narod i koga je uopšte briga za taj narod? A njihova odgovornost za stečena bogatstva, krađu, kriminal i korupciju? Ako podviju rep i prilagode se uslovima EU, oni su za nas nedodirljivi, opet im niko ništa ne može....Jedno je sigurno, narod je ponovo izigran od strane Dodika i ljiga poput njega!

ODGOVORITE
Name

Zakon

01.02.2015 15:20

Prpa odoše milijoni što su nahanjcali po europskim bankama blokirajte im račune i vratite narodu narodsko!

ODGOVORITE
Name

ŠTA VAM JE

01.02.2015 15:48

Zavrnili mu ruku itekako,sad samo čekam da se kao razboliko, umorio, pa put Rače i BGD...bit će da ima pametnijeg posla,samo čekam šta će mu biti izvlakuša!?

ODGOVORITE
Name

Boki

01.02.2015 16:07

Od EU dobivete zakon o radu da budete jos veci robovi nego sto jeste.Sto ga nisu takvog napravili kod sebe u obliku koji hoce ovde da naprave.Sto im nisu oduzeli imovinu kad vec prijete.Ne nego ve oni da naprave sve da bude narodu jos gore a onda ce reci potpisali ste.Pa ce onda tek da dodje neki politicari koji ve htjeti da oslobode narod kao u Grckoj a ovi iz Eu ce dakazu da su nacionalisti i desnicari

ODGOVORITE
Name

Pa naravno

01.02.2015 18:19

Dodik se uplašio da mu ne blokiraju 172 miliona CHF u jednoj švajcarskoj banci. A franak je tako lijepo skočio.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

01.02.2015 18:52

Objavljeni komentar u dnevnom listu koji ste prenijeli , predstavlja povrsno sagledavanje desavanja prethodnih dana. Slobodno mogu rec da ga je pisao neki-a neznalica

ODGOVORITE
Name

Milos

01.02.2015 20:15

Ostoja,steta sto ga nije napisao neko iz SNSD-a vjerovatno bi ti se dopao!?

Name

Geography

01.02.2015 19:50

Nema ovdje napretka dok EU ne zavrne ruke ovim našim kvazi političarima. Tek kad se njima uvedu sankcije onda nešto možemo očekivati, a dok se uvode sankcije državi i narodu od toga nema ništa tu samo običan čovjek ispašta. Naši političari iz sva tri naroda nisu zainteresovani za pristup EU jer znaju da ih čeka zatvor zbog kriminala, krađa i korupcije. Ja ne očekujem bolji život ako kada uđemo u EU ali barem ćemo imati kakva takva pravila i kakvu-takvu vladavinu zakona. Hrvatska neka nam bude primjer ne žive oni ništa bolje ali su najveći lopovi završili iza rešetaka

ODGOVORITE
Name

PROBISVJET

01.02.2015 20:10

PREMA NOVOJ " MAPI PUTA " DO 2025 NECE OSTATI NI U OD UNIJE !

ODGOVORITE
Name

bn

01.02.2015 20:14

Ako to urade od cega ce da zive .....pomrijece od gladi...ustvari trebali bi dok jos nisu ukinuli narodne kuhinje

ODGOVORITE
Name

Mimar neimar

01.02.2015 21:11

Puca zora biće dana...

ODGOVORITE
Name

Boki

01.02.2015 21:28

Kada Svabo i Englez krenu zavrtati usi ima da ovi domaci politicari skice ko prasad.

ODGOVORITE
Name

EU

02.02.2015 05:30

Nek im sve oduzimaju oni su im to i dali misleci da ce to investirati u privredu i razvoj drzava a ne u svoj sopstveni Luksuz. Budi se i EU vide i oni da Narod nije ni Eura dobio. Da im hoce sve ukinuti pa i Kredite pa da ih onda vidimo koliko su sposobni i kako se zivi od Nase Privrede ziveli bi kao i Narod nigdje nista ne bi imali skupljali bi mrvice Hljeba po Ulici.

ODGOVORITE
Name

milomir

02.02.2015 05:54

Nisam za diktat al ovima treba sve oduzet i vratit narodu jer oni drže vlast i pozicije parama u svim partijama oni ne vide suze onih porodica iz priloga koji VI emitujete oni rade ako ne prodjem na izborima ima Dom naroda ima kompenzacija ima Predstavnički dom ili Skupštine gradova ja tebi ovo mjesto ti meni ono, a silni lopvovluci se zataskavaju Evropi, Bog te satro ako im ovo ne oduzmes ,gledam imaš ljudi koji i nisu zvanični političari ali su viceguverner i profesor na 2 ili 3fakulteta i primanja preko 24000 maraka a dok su bili u privredi nista, firma propala pa gdje je tu moral.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

02.02.2015 06:45

Za Milosa, Milose ocigledno da ti nije poznato sta zna sacinit analizu i studiozno sagledat pojavu-desavanje. Pripadas kategoriji koja se slijepo drzi rijeci velikog brata

ODGOVORITE
Name

МОДЕЛ

02.02.2015 07:40

Поћи ћу од оне стварне истине, при појави облика рата, појавни облици истог су: најприоје се појаве попови ( свештенства свих религија ), топови и на крају лопови. Попови имају интересну добит и кад је жалост и радост, а лопови, мало који је био у рату, гдје је само ратовала сиротинја и раја, јер су лопови непрестано гледали свој лични интерес у ратним догађањима, а потом се ухватили политике, као велики душобрижници грађана и народа којима припадају. Не, они су постали лопови политичари, који грађане скрнаве и понижавају до неописивог бола. EU bi mogla da blokira racune domaćim političarima? Овај наслов ако је и мало истинит, искрено га подржавам, као и 99% грађана. Живи били па видјели!

ODGOVORITE
Name

grga421x

02.02.2015 07:42

Поћи ћу од оне стварне истине, при појави облика рата, појавни облици истог су: најприоје се појаве попови ( свештенства свих религија ), топови и на крају лопови. Попови имају интересну добит и кад је жалост и радост, а лопови, мало који је био у рату, гдје је само ратовала сиротинја и раја, јер су лопови непрестано гледали свој лични интерес у ратним догађањима, а потом се ухватили политике, као велики душобрижници грађана и народа којима припадају. Не, они су постали лопови политичари, који грађане скрнаве и понижавају до неописивог бола. EU bi mogla da blokira racune domaćim političarima? Овај наслов ако је и мало истинит, искрено га подржавам, као и 99% грађана. Живи били па видјели!

ODGOVORITE
Name

jovica

02.02.2015 09:04

Re ostoja....bravo bas si odgovorio milosu...on siromah ne zna ni sta to znaci,njemu je bitno da napada sve sto njemu ne odgovara

ODGOVORITE
Name

Koma

02.02.2015 16:01

Iako ne blokiraju integracije treba im blokirati imovinu. Znači da mogu biti mirni sa svojoj lovom ako se ne protive odlukama Evrope. Svašta!

ODGOVORITE
Name

Republikanac

02.02.2015 16:44

A kad ce nasa republika biti (ne)zavisna.

ODGOVORITE
Name

JA

02.02.2015 17:23

Pa pogledajte te sve Face ko ce pametan njima da,da Pare???To moze samo Budala!

ODGOVORITE
Name

računi

02.02.2015 18:47

Ima Dodo keša više nego u banci ;) Ne može mu niko ništa, jači je od sudbine xDxD

ODGOVORITE