АО; финале (Ж): Серена - Шарапова, реакције

Серена Вилијамс каже да није очекивала да ће освојити титулу на Аустралијан опену, као и да се нада да може да стигне Штефи Граф по броју ГС титула. Руска тенисерка Марија Шарапова каже да је Серена Вилијамс боље сервирала и да је то одлучило победницу у финалу Аустралијан опена.

Тенис 01.02.2015 | 12:30
АО; финале (Ж): Серена - Шарапова, реакције

Американка је у финалу савладала Марију Шарапову са 6:3, 7:6 (7-5).

“Много тога сам прошла последње недеље и заиста нисам очекивала да ћу толико дуго бити овде и да ћу победити. Јуче сам пролазила ходником и помислила: ’Дуго је прошло откад сам овде играла полуфинале и финале’ (од 2010. године). Било ми је веома драго што ћу коначно поново играти финале“, рекла је Серена.

Вилијамсова је истакла и велику улогу свог тренера Патрика Муратоглуа.

“Он ми је много помогао. Постоје тренуци када играчи не верују усебе. Чак и ја понекад помислим да нема шансе да победим некога. Немам самопоуздања. Али Патрик је био ту последње две недеље, радио је чак и неке ствари које иначе не ради, храбрио ме је и давао ми је праву стратегију пред сваки меч“.

Серена је са 19 трофеја престигла Крис Еверт и Мартину Навратилову, а испред ње је још само Штефи Граф са 22 највеће титуле.

“Волела бих да дођем до броја 22. И до 19 је било тешко доћи, за то ми је било потребно 33 годиен, тако да... Пре тога морам да освојим 20. титулу, а онда и 21. Има много изванредних младих тенисерки, тако да ће то бити велики задатак. Циљ ми је био да дођем до 19. титуле, искрено нисам мислила да ће се то десити тако брзо, али осећај је добар“.

Американка је одсервирала ас на меч лопти. Прво је досуђен нец, иако је Серена већ кренула да слави. Није је то пореметило, поновила је ’бомбу’ и дошла до титуле.

“После неца сам помислила: ’Човече, није ми суђено да освојим овај турнир’. Пре тога сам имала две меч лопте, а она је ишла на све или ништа и погодила је. Прво сам помислила: Зашто уопште чујем то ’нец’. Онда сам размишљала у коју страну да сервирам, да би на крају само бацила лоптицу и ударила је што јаче“, закључила је Серена.

“Требало је да убацим више првих сервиса у тај брејку. Дала сам јој много шанси на други сервис – иако су то били добри, дубоки други сервиси, онда је била спремна и агресивна и правила је винере. Такође, у неким њеним гемовима имала сам полушансе, али она би сваки пут изванредно одсервирала“, рекла је Рускиња.

Друга тенисерка света истакла је да је сервис није једино оружје у игри Американке.

“Против ње је нужно да стварате доста углова и да одигравате дубоко како бисте добили кратку лоптицу. Она враћа много тешких лоптица, и не само да их враћа, већ је и одлична одбрамбена играчица. Много људи говори о њеној агресивности, али она и из дефанзиве погађа дубоко и не можете тек тако напасти ту лоптицу“.

На питање да ли је задовољна како је спроводила своју тактику у дело, Рускиња је одговорила:

“Колико год да бих волела да одсервирам брзином од 200 км/х, то са мојим раменом није могуће (Шарапова је имала тешку повреду рамена због које је и мењала технику сервиса, прим. аут). Много је ствари на свету које бих волела да урадим, али не могу. Каа је реч о осталом, мислим да сам на неколико поена мало пожурила“.

Шарапова каже да јој то што је добро играла неће помоћи да лакше преболи пораз.

“Увек је тешко када дођете до финала, а онда кући одете са мањим трофејом, у то нема сумње. Нема везе како сте играли, који је био резултатом увек је тешко. Али бићу у реду. Тек је прошло 45 минута од пораза, али задовољна сам почетком године јер није лако стићи до финала Грен слем турнира“.

Рускиња тако остаје на пет Грен слем трофеја, а једној из Мелбурна, из 2008. године, када је у финалу савладала Ану Ивановић.

Коментари / 0

Оставите коментар