AO; finale (Ž): Serena - Šarapova, reakcije

Serena Vilijams kaže da nije očekivala da će osvojiti titulu na Australijan openu, kao i da se nada da može da stigne Štefi Graf po broju GS titula. Ruska teniserka Marija Šarapova kaže da je Serena Vilijams bolje servirala i da je to odlučilo pobednicu u finalu Australijan opena.

Tenis 01.02.2015 | 12:30
AO; finale (Ž): Serena - Šarapova, reakcije

Amerikanka je u finalu savladala Mariju Šarapovu sa 6:3, 7:6 (7-5).

“Mnogo toga sam prošla poslednje nedelje i zaista nisam očekivala da ću toliko dugo biti ovde i da ću pobediti. Juče sam prolazila hodnikom i pomislila: ’Dugo je prošlo otkad sam ovde igrala polufinale i finale’ (od 2010. godine). Bilo mi je veoma drago što ću konačno ponovo igrati finale“, rekla je Serena.

Vilijamsova je istakla i veliku ulogu svog trenera Patrika Muratoglua.

“On mi je mnogo pomogao. Postoje trenuci kada igrači ne veruju usebe. Čak i ja ponekad pomislim da nema šanse da pobedim nekoga. Nemam samopouzdanja. Ali Patrik je bio tu poslednje dve nedelje, radio je čak i neke stvari koje inače ne radi, hrabrio me je i davao mi je pravu strategiju pred svaki meč“.

Serena je sa 19 trofeja prestigla Kris Evert i Martinu Navratilovu, a ispred nje je još samo Štefi Graf sa 22 najveće titule.

“Volela bih da dođem do broja 22. I do 19 je bilo teško doći, za to mi je bilo potrebno 33 godien, tako da... Pre toga moram da osvojim 20. titulu, a onda i 21. Ima mnogo izvanrednih mladih teniserki, tako da će to biti veliki zadatak. Cilj mi je bio da dođem do 19. titule, iskreno nisam mislila da će se to desiti tako brzo, ali osećaj je dobar“.

Amerikanka je odservirala as na meč lopti. Prvo je dosuđen nec, iako je Serena već krenula da slavi. Nije je to poremetilo, ponovila je ’bombu’ i došla do titule.

“Posle neca sam pomislila: ’Čoveče, nije mi suđeno da osvojim ovaj turnir’. Pre toga sam imala dve meč lopte, a ona je išla na sve ili ništa i pogodila je. Prvo sam pomislila: Zašto uopšte čujem to ’nec’. Onda sam razmišljala u koju stranu da serviram, da bi na kraju samo bacila lopticu i udarila je što jače“, zaključila je Serena.

“Trebalo je da ubacim više prvih servisa u taj brejku. Dala sam joj mnogo šansi na drugi servis – iako su to bili dobri, duboki drugi servisi, onda je bila spremna i agresivna i pravila je vinere. Takođe, u nekim njenim gemovima imala sam polušanse, ali ona bi svaki put izvanredno odservirala“, rekla je Ruskinja.

Druga teniserka sveta istakla je da je servis nije jedino oružje u igri Amerikanke.

“Protiv nje je nužno da stvarate dosta uglova i da odigravate duboko kako biste dobili kratku lopticu. Ona vraća mnogo teških loptica, i ne samo da ih vraća, već je i odlična odbrambena igračica. Mnogo ljudi govori o njenoj agresivnosti, ali ona i iz defanzive pogađa duboko i ne možete tek tako napasti tu lopticu“.

Na pitanje da li je zadovoljna kako je sprovodila svoju taktiku u delo, Ruskinja je odgovorila:

“Koliko god da bih volela da odserviram brzinom od 200 km/h, to sa mojim ramenom nije moguće (Šarapova je imala tešku povredu ramena zbog koje je i menjala tehniku servisa, prim. aut). Mnogo je stvari na svetu koje bih volela da uradim, ali ne mogu. Kaa je reč o ostalom, mislim da sam na nekoliko poena malo požurila“.

Šarapova kaže da joj to što je dobro igrala neće pomoći da lakše preboli poraz.

“Uvek je teško kada dođete do finala, a onda kući odete sa manjim trofejom, u to nema sumnje. Nema veze kako ste igrali, koji je bio rezultatom uvek je teško. Ali biću u redu. Tek je prošlo 45 minuta od poraza, ali zadovoljna sam početkom godine jer nije lako stići do finala Gren slem turnira“.

Ruskinja tako ostaje na pet Gren slem trofeja, a jednoj iz Melburna, iz 2008. godine, kada je u finalu savladala Anu Ivanović.

Komentari / 0

Ostavite komentar