Протест грађана испред НБС због "швајцарца"

Грађани који кредите отплаћују у швајцарским францима протестовали су данас испред Народне банке Србије, позивајући надлежне да им помогну у отплати задужења и да пронађу системско рјешење.

Србија 31.01.2015 | 15:03
Протест грађана испред НБС због "швајцарца"

Удружење банкарских клијената "Ефектива", које је организовало протест, предало је листу захтјева НБС и Министарству финансија, а један од захтјева је системско рјешење за кредите у францима по коме би се мјесечне рате и главница свели на реалан ниво. Они такође траже повраћај новца који су банке наплатиле обрачунавајући камате по вишем курсу без обзира на валуту кредита.

Међу захтјевима је наведено и да је потребо утврдити личну одговорност запослених у НБС чија је обавеза контрола над пословањем банака, као успостављање дијалога између банака и НБС због овог проблема.

"НБС мора да поступа у складу са законским овлашћењима које има и да заштити своје грађане од штетних и зеленашких уговора", оцијенила је "Ефектива".

Председник тог Удружења Дејан Гавриловић рекао је да грађани очекују помоћ Народне банке Србије, а након протеста, како је најавио, услиједиће и низ тужби појединачним банкама.

Гавриловић је рекао да су због наглог скока швајцарца читаве породице угрожене, додајући да је потребно системско рјешење, а не појединачни разговори између клијената и банке.

Према његовим ријечима, Удружење се не слаже ни са могућим рјешењем да рок отплате кредита буде продужен, јер би то, како је рекао, значило да ове кредите отплаћују наша дјеца и унуци.

Гавриловић је рекао да се још не зна да ли ће састанку НБС са удружењем банака који је планиран за понедељак присуствовати и представници грађана.

Протест је трајао око сат времена испред зграде централне банке на београдском Тргу Славија, а окупљени су узвикивали пароле и прозивали надлежне.

У Србији има око 21.500 кредита у швајцарским францима.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

клк

31.01.2015 14:07

А када су дизали кредит рата је била мања ако је кредит био индексиран у францима него у еврима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

суперхик

31.01.2015 15:01

Капитализам-слободно трзисте!Франак или евро (од два зла изабери боље)Добро досли у капитализам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

само ја

31.01.2015 16:51

Није вам ваљао комунизам ето вам сад капитализам....

ОДГОВОРИТЕ
Name

аца

31.01.2015 20:13

Послушали сте Шошкића, сад нека вам он врати паре. Златно правило: увек уради супротно од онога што саветује гувернер Народне банке. Нису они на тој функцији у интересу народа, већ крупног капитала.

ОДГОВОРИТЕ