Protest građana ispred NBS zbog "švajcarca"

Građani koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima protestovali su danas ispred Narodne banke Srbije, pozivajući nadležne da im pomognu u otplati zaduženja i da pronađu sistemsko rješenje.

Srbija 31.01.2015 | 15:03
Protest građana ispred NBS zbog "švajcarca"

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva", koje je organizovalo protest, predalo je listu zahtjeva NBS i Ministarstvu finansija, a jedan od zahtjeva je sistemsko rješenje za kredite u francima po kome bi se mjesečne rate i glavnica sveli na realan nivo. Oni takođe traže povraćaj novca koji su banke naplatile obračunavajući kamate po višem kursu bez obzira na valutu kredita.

Među zahtjevima je navedeno i da je potrebo utvrditi ličnu odgovornost zaposlenih u NBS čija je obaveza kontrola nad poslovanjem banaka, kao uspostavljanje dijaloga između banaka i NBS zbog ovog problema.

"NBS mora da postupa u skladu sa zakonskim ovlašćenjima koje ima i da zaštiti svoje građane od štetnih i zelenaških ugovora", ocijenila je "Efektiva".

Predsednik tog Udruženja Dejan Gavrilović rekao je da građani očekuju pomoć Narodne banke Srbije, a nakon protesta, kako je najavio, uslijediće i niz tužbi pojedinačnim bankama.

Gavrilović je rekao da su zbog naglog skoka švajcarca čitave porodice ugrožene, dodajući da je potrebno sistemsko rješenje, a ne pojedinačni razgovori između klijenata i banke.

Prema njegovim riječima, Udruženje se ne slaže ni sa mogućim rješenjem da rok otplate kredita bude produžen, jer bi to, kako je rekao, značilo da ove kredite otplaćuju naša djeca i unuci.

Gavrilović je rekao da se još ne zna da li će sastanku NBS sa udruženjem banaka koji je planiran za ponedeljak prisustvovati i predstavnici građana.

Protest je trajao oko sat vremena ispred zgrade centralne banke na beogradskom Trgu Slavija, a okupljeni su uzvikivali parole i prozivali nadležne.

U Srbiji ima oko 21.500 kredita u švajcarskim francima.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

klk

31.01.2015 14:07

A kada su dizali kredit rata je bila manja ako je kredit bio indeksiran u francima nego u evrima !

ODGOVORITE
Name

superhik

31.01.2015 15:01

Kapitalizam-slobodno trziste!Franak ili evro (od dva zla izaberi bolje)Dobro dosli u kapitalizam!

ODGOVORITE
Name

samo ja

31.01.2015 16:51

Nije vam valjao komunizam eto vam sad kapitalizam....

ODGOVORITE
Name

aca

31.01.2015 20:13

Poslušali ste Šoškića, sad neka vam on vrati pare. Zlatno pravilo: uvek uradi suprotno od onoga što savetuje guverner Narodne banke. Nisu oni na toj funkciji u interesu naroda, već krupnog kapitala.

ODGOVORITE