Мизерна цијена за српску земљу на Косову

Експропријацијом нешто више од 220 хектара земље у власништву Срба у атару косовопољског села Угљаре, које припада новој косовској општини Грачаница, угрожен је опстанак Срба - упозоравају мјештани.

Србија 31.01.2015 | 09:51
Мизерна цијена за српску земљу на Косову

Влада (самопроглашеног) Косова, тврде они, смишљено је пројектовала градњу аутопута Морина –Подујево, преко пољопривредног земљишта у власништву Срба са подручја Угљара, Бресја, Преоца и Чаглавице.

Велимир Крстић из Угљара сматра да је циљ Приштине да насилном експропријацијом одузме земљиште и "одсјече" Бресје и Угљаре са 3.000 становника од сједишта општине Грачаница.

Осим због насилне експропријације (пошто ни једно рјешење о поравнању није постало правоснажно) мјештани ова два села незадовољни су и цијеном коју им је Влада Косова понудила.

Велимиру Крстићу понуђено је 750 евра по ару, док је Албанцима, који су претходно купили земљиште од Срба или га узели под закуп на 99 година, понуђена и исплаћена цијена у распону од 7.500 до 9.900 евра по ару?!

"Мени су узурпиране две парцеле, једна површине 13 ари и за њу ми је понуђено 750 евра, а друга површине једног хектара за коју ми је понуђено поравнање по цени мањој од 600 евра", наводи Срни Крстић, показујући документацију.

Он је, као и већина оштећених Срба, покренуо поступак код надлежног суда, али му је у писаној форми одговорено да предмете експропријације земљишта више не суде редовни судови већ Посебна комора Врховног суда Косова.

"Цела материја пребачена је на Врховни суд, јер је циљ да се власници земље исцрпе и истроше како би на крају прихватили понуђену цену по принципу: `дај шта даш`", наводи Крстић.

И Томислав Костић, такође из Угљара, тврди да ће еспропријација "докусурити" преостало српство на подручју бивше општине Косово Поље.
"Одузете су нам најквалитетније парцеле које су храниле породице. Већина нас који смо се искључиво бавили пољопривредом нема од чега да живи", упозорава он.

Костић каже да ће Угљарчани, уколико се експропријација проведе мимо закона и тржишних цијена, бити принуђени да се селе и да ће доћи на просјачки штап.

У рјешавање проблема правичне накнаде за земљиште кључио се и Бранимир Стојановић, замјеник премијера самопроглашеног Косова.

Он обећава да ће предузети све што је у његовој моћи да се Србима исплати иста цијена као и Албанцима и да се преиспита процес експропријације.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ста је ту ново

31.01.2015 08:59

Тако се то,инаце,ради.Мозда неки не примецују али постоје вец примери, јос из времена СФРЈ и опет,наравно, на рацун српског зивља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је и у Босни

31.01.2015 09:57

Они знају да ови морају напустити. Локални се договоре и не конкурису једни другима. Нас су излудили у вези стана, а новац јеотисао на дугове направљене од свих који су зивјели унутра. Медјутим куцу вриједну 300.000 еура с месницом у БЛ, новац у Љубљанској банци по који иде снаха Српкиња нико од ових **вана не помиње. Боје се узнемирити Муслимане. Тако је и на Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптузене за ратне злоцине

31.01.2015 10:03

'Третира' Тајна Полиција па о нама тајни нема. Једино током премена се Полицији смуцило од насих мука с Босњацима па нас помазу на разне нацине. Умиремо, а смрти нема да се рјесимо муцитеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залба

31.01.2015 16:18

Па треба се залити у Србији, у Београду... Па Косово је Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који је то **здоња дао мени негатив

31.01.2015 20:42

Да ли да написем пуно име бањалуцког месара који никад порез није платио па тако науцио синове? Немојте се играти

ОДГОВОРИТЕ