Mizerna cijena za srpsku zemlju na Kosovu

Eksproprijacijom nešto više od 220 hektara zemlje u vlasništvu Srba u ataru kosovopoljskog sela Ugljare, koje pripada novoj kosovskoj opštini Gračanica, ugrožen je opstanak Srba - upozoravaju mještani.

Srbija 31.01.2015 | 09:51
Mizerna cijena za srpsku zemlju na Kosovu

Vlada (samoproglašenog) Kosova, tvrde oni, smišljeno je projektovala gradnju autoputa Morina –Podujevo, preko poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Srba sa područja Ugljara, Bresja, Preoca i Čaglavice.

Velimir Krstić iz Ugljara smatra da je cilj Prištine da nasilnom eksproprijacijom oduzme zemljište i "odsječe" Bresje i Ugljare sa 3.000 stanovnika od sjedišta opštine Gračanica.

Osim zbog nasilne eksproprijacije (pošto ni jedno rješenje o poravnanju nije postalo pravosnažno) mještani ova dva sela nezadovoljni su i cijenom koju im je Vlada Kosova ponudila.

Velimiru Krstiću ponuđeno je 750 evra po aru, dok je Albancima, koji su prethodno kupili zemljište od Srba ili ga uzeli pod zakup na 99 godina, ponuđena i isplaćena cijena u rasponu od 7.500 do 9.900 evra po aru?!

"Meni su uzurpirane dve parcele, jedna površine 13 ari i za nju mi je ponuđeno 750 evra, a druga površine jednog hektara za koju mi je ponuđeno poravnanje po ceni manjoj od 600 evra", navodi Srni Krstić, pokazujući dokumentaciju.

On je, kao i većina oštećenih Srba, pokrenuo postupak kod nadležnog suda, ali mu je u pisanoj formi odgovoreno da predmete eksproprijacije zemljišta više ne sude redovni sudovi već Posebna komora Vrhovnog suda Kosova.

"Cela materija prebačena je na Vrhovni sud, jer je cilj da se vlasnici zemlje iscrpe i istroše kako bi na kraju prihvatili ponuđenu cenu po principu: `daj šta daš`", navodi Krstić.

I Tomislav Kostić, takođe iz Ugljara, tvrdi da će esproprijacija "dokusuriti" preostalo srpstvo na području bivše opštine Kosovo Polje.
"Oduzete su nam najkvalitetnije parcele koje su hranile porodice. Većina nas koji smo se isključivo bavili poljoprivredom nema od čega da živi", upozorava on.

Kostić kaže da će Ugljarčani, ukoliko se eksproprijacija provede mimo zakona i tržišnih cijena, biti prinuđeni da se sele i da će doći na prosjački štap.

U rješavanje problema pravične naknade za zemljište ključio se i Branimir Stojanović, zamjenik premijera samoproglašenog Kosova.

On obećava da će preduzeti sve što je u njegovoj moći da se Srbima isplati ista cijena kao i Albancima i da se preispita proces eksproprijacije.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sta je tu novo

31.01.2015 08:59

Tako se to,inace,radi.Mozda neki ne primecuju ali postoje vec primeri, jos iz vremena SFRJ i opet,naravno, na racun srpskog zivlja.

ODGOVORITE
Name

Tako je i u Bosni

31.01.2015 09:57

Oni znaju da ovi moraju napustiti. Lokalni se dogovore i ne konkurisu jedni drugima. Nas su izludili u vezi stana, a novac jeotisao na dugove napravljene od svih koji su zivjeli unutra. Medjutim kucu vrijednu 300.000 eura s mesnicom u BL, novac u Ljubljanskoj banci po koji ide snaha Srpkinja niko od ovih **vana ne pominje. Boje se uznemiriti Muslimane. Tako je i na Kosovu.

ODGOVORITE
Name

Optuzene za ratne zlocine

31.01.2015 10:03

'Tretira' Tajna Policija pa o nama tajni nema. Jedino tokom premena se Policiji smucilo od nasih muka s Bosnjacima pa nas pomazu na razne nacine. Umiremo, a smrti nema da se rjesimo mucitelja.

ODGOVORITE
Name

Zalba

31.01.2015 16:18

Pa treba se zaliti u Srbiji, u Beogradu... Pa Kosovo je Srbija.

ODGOVORITE
Name

Koji je to **zdonja dao meni negativ

31.01.2015 20:42

Da li da napisem puno ime banjaluckog mesara koji nikad porez nije platio pa tako naucio sinove? Nemojte se igrati

ODGOVORITE