"НЕ" градњи хидроелектрана на Сутјесци

Битка за Сутјеску се наставља. За седам дана, колико је трајало потписивање петиције, прикупљено је више од шест хиљада потписа што је довољно да Народна Скупштина Републике Српске преиспита градњу малих хидроелектрана у Националном парку “Сутјеска”.

Република Српска 30.01.2015 | 17:07
"НЕ" градњи хидроелектрана на Сутјесци

„Потписи су скупљани на 12 локација у Републици Српској, чиме смо хтјели да омогућимо грађанима да се изјасне о овом питању. Сада смо сигурни да је и шира јавност на нашој страни, а овдје се нећемо зауставити, те ћемо користити сва могућа законом дозвољена средства да одбранимо Сутјеску", рекла је представљајући резултате петиције Наташа Црнковић, предсједница Центара за животну средину.

Затражено је и да Приједлог просторног плана за Национални парк “Сутјеска” на сљедећој сједници Парламента Српске, буде повучен.

„На дневни ред предстојеће Народне скупштине, на усвајање стигао је спорни приједлог Просторног плана Националног парка “Сутјеска” који је идентичан са приједлогом који је повучен са дневног реда Парламента Српске у фебруару претходне године. Ово сматрамо апсурдним, јер су научна и стручна јавност, те грађани Репубике Српске јасно рекли да не желе изградњу малих хидроелектрана у НП “Сутјеска”. Од надлежних тражимо да се ова тачка повуче са дневног реда", истакао је Ђорђије Милановић из Друштва за заштиту дрвећа ''Арбор Магна''.

Локално становништво и даље ће се борити како би сачувало природне љепоте Националног парка.

„С обзиром на то да живим на Тјентишту, поручујем да је локално становништво огорчено одлуком о изградњи малих хидроцентрала у НП “Сутјеска”. Кањон Хрчавке један је од најатрактивнијих кањона за развој авантуристичког туризма у региону на чему тренутно радимо, а увјерени смо да ће то изузетно обогатити туристичку понуду у Националном парку", навео је Ненад Иконић из Спасилачког клуба “Wолф Фоча”.

Не дозволимо уништавање најстаријег и највећег националног парка у БиХ, поручено је на конференцији за новинаре у Бањалуци.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Микаило

30.01.2015 16:15

Иза цијелог пројекта стоји цовјек који је инвеститору омогуцио опрастање пореза од два милиона КМ за Астра кладионице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

30.01.2015 19:08

Треба питати министарку Голиц како је издала дозволе за ове хидроелектране мимо закона

ОДГОВОРИТЕ