"NE" gradnji hidroelektrana na Sutjesci

Bitka za Sutjesku se nastavlja. Za sedam dana, koliko je trajalo potpisivanje peticije, prikupljeno je više od šest hiljada potpisa što je dovoljno da Narodna Skupština Republike Srpske preispita gradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku “Sutjeska”.

Republika Srpska 30.01.2015 | 17:07
"NE" gradnji hidroelektrana na Sutjesci

„Potpisi su skupljani na 12 lokacija u Republici Srpskoj, čime smo htjeli da omogućimo građanima da se izjasne o ovom pitanju. Sada smo sigurni da je i šira javnost na našoj strani, a ovdje se nećemo zaustaviti, te ćemo koristiti sva moguća zakonom dozvoljena sredstva da odbranimo Sutjesku", rekla je predstavljajući rezultate peticije Nataša Crnković, predsjednica Centara za životnu sredinu.

Zatraženo je i da Prijedlog prostornog plana za Nacionalni park “Sutjeska” na sljedećoj sjednici Parlamenta Srpske, bude povučen.

„Na dnevni red predstojeće Narodne skupštine, na usvajanje stigao je sporni prijedlog Prostornog plana Nacionalnog parka “Sutjeska” koji je identičan sa prijedlogom koji je povučen sa dnevnog reda Parlamenta Srpske u februaru prethodne godine. Ovo smatramo apsurdnim, jer su naučna i stručna javnost, te građani Repubike Srpske jasno rekli da ne žele izgradnju malih hidroelektrana u NP “Sutjeska”. Od nadležnih tražimo da se ova tačka povuče sa dnevnog reda", istakao je Đorđije Milanović iz Društva za zaštitu drveća ''Arbor Magna''.

Lokalno stanovništvo i dalje će se boriti kako bi sačuvalo prirodne ljepote Nacionalnog parka.

„S obzirom na to da živim na Tjentištu, poručujem da je lokalno stanovništvo ogorčeno odlukom o izgradnji malih hidrocentrala u NP “Sutjeska”. Kanjon Hrčavke jedan je od najatraktivnijih kanjona za razvoj avanturističkog turizma u regionu na čemu trenutno radimo, a uvjereni smo da će to izuzetno obogatiti turističku ponudu u Nacionalnom parku", naveo je Nenad Ikonić iz Spasilačkog kluba “Wolf Foča”.

Ne dozvolimo uništavanje najstarijeg i najvećeg nacionalnog parka u BiH, poručeno je na konferenciji za novinare u Banjaluci.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mikailo

30.01.2015 16:15

Iza cijelog projekta stoji covjek koji je investitoru omogucio oprastanje poreza od dva miliona KM za Astra kladionice.

ODGOVORITE
Name

Raso

30.01.2015 19:08

Treba pitati ministarku Golic kako je izdala dozvole za ove hidroelektrane mimo zakona

ODGOVORITE