Божо Какућа - без куће, хране, докумената...

Божо Какућа, човјек без адресе, без докумената, без крова над главом, могућности да се окупа, угрије, поједе нешто топло, живи у Бијељини у приколици поред предузећа "Елвако". Ту се доселио са бијељинске жељезничке станице. Већ десет година, Божо Какућа је бескућник у овом граду.

Република Српска 30.01.2015 | 10:30
Божо Какућа - без куће, хране, докумената...

Сва имовина коју овај човјек посједује је стари бицикл на којем дању обилази контејнере у потрази за храном и приколица у којој ноћу налази уточиште. Некад успије продати и отпад који нађе, некад случајни пролазник ухвати севапа оставивши му коју марку. Божо милостињу не воли, према људима је неповјерљив. Он и живот као нека два чудна противника одлучна да један другог не савладају.

Божо је, каже, био и у рату. Борба да преживи сад је можда још тежа, јер нада у боље сутра као да јењава или је он уплашен да покаже да ипак постоји.

"Немам право ни на борачки додатак, не дају ми јер немам докумената", прича нам Божо. 

Дешавало се, да му због непосједовања докумената, у одређеним ситуацијиама, пријете и затвором.

"Боље да ме затворе, неће ми бар бити зима", каже Какућа.

За рад, како нам је рекао, није способан због оштећеног вида. У Центру за социјални рад тек недавно су чули за Божу. Сазнали су да има сина и кћерку у Шведској и Канади али да су им односи нарушени.

"Настојаћемо ових дана да утврдимо то стање са родбином и утврдимо да ли може остварити право на сталну новчану помоћ, с обзиром да има дјецу", рекла нам је социјална радница Јелица Јовановић.

Обећала је да ће учинити све да Божи обезбједе документе, а колико ће му помоћи зависи и од тога колико ће бити вољан да сарађује.

Када смо га ми посјетили о приватном животу није желио да говори. Једино што је Божино отврдло срце на тренутак омекшало је интересовање за станара кућице у његовом дворишту. Пса Жућу воли више него људе и једино о њему са њежношћу говори: "То је толико паметно створење, играмо се, свашта радимо..."

Жућо није био код куће кад смо дошли. Божо би волио да се то и за њега може рећи. Синтагма "пасји живот" није више употребљива у овој држави. Људски је често тежи.

РТВ БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Потрага

30.01.2015 10:46

Погледала сам да ли има особа с тим презименом у наведеним дрзавама. Нема. Мозда су промјенили презиме да их не бисте насли. У обје земље брига о родитељима није нити законска нити морална обавеза. Мој стари је 2 седмице у Дому јер му раде стан. Срео је Босњака из БЛ који је ту стално иако има два врло богата сина, куцу у БЛ и радњу, пензију из ФБИХ и пензију из .... Мој стари има старосну социјалну пензију су му укинули због пријава из ФБИХ. Доцим, ја дајем све сто имам па он зиви боље и од наведеног богатаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

30.01.2015 12:18

Зар му локална заједница неће помоћи.Стварно смо бирократско друштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@МИЛОШ

30.01.2015 13:04

Локална цека дјецу која вјероватно имају двојна дрзављанства или се јос нису исписали из старих књига. Бозу треба прво одвести да се окупа, осисати га и обријати. Наоцаре нису скупе. Ја бих послала ако га неко одведе оптицару да му измјери диоптрију тј. да има рецепт- колика му је диоптрија. Ако то урадите оставит цу моју адресу у БН да ми посаљу то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.01.2015 23:19

Сто се тице дијеце,никад му се неце јавити,јер само он зна засто а сигурно не зато сто је био добра особа,напротив!

ОДГОВОРИТЕ