Božo Kakuća - bez kuće, hrane, dokumenata...

Božo Kakuća, čovjek bez adrese, bez dokumenata, bez krova nad glavom, mogućnosti da se okupa, ugrije, pojede nešto toplo, živi u Bijeljini u prikolici pored preduzeća "Elvako". Tu se doselio sa bijeljinske željezničke stanice. Već deset godina, Božo Kakuća je beskućnik u ovom gradu.

Republika Srpska 30.01.2015 | 10:30
Božo Kakuća - bez kuće, hrane, dokumenata...

Sva imovina koju ovaj čovjek posjeduje je stari bicikl na kojem danju obilazi kontejnere u potrazi za hranom i prikolica u kojoj noću nalazi utočište. Nekad uspije prodati i otpad koji nađe, nekad slučajni prolaznik uhvati sevapa ostavivši mu koju marku. Božo milostinju ne voli, prema ljudima je nepovjerljiv. On i život kao neka dva čudna protivnika odlučna da jedan drugog ne savladaju.

Božo je, kaže, bio i u ratu. Borba da preživi sad je možda još teža, jer nada u bolje sutra kao da jenjava ili je on uplašen da pokaže da ipak postoji.

"Nemam pravo ni na borački dodatak, ne daju mi jer nemam dokumenata", priča nam Božo. 

Dešavalo se, da mu zbog neposjedovanja dokumenata, u određenim situacijiama, prijete i zatvorom.

"Bolje da me zatvore, neće mi bar biti zima", kaže Kakuća.

Za rad, kako nam je rekao, nije sposoban zbog oštećenog vida. U Centru za socijalni rad tek nedavno su čuli za Božu. Saznali su da ima sina i kćerku u Švedskoj i Kanadi ali da su im odnosi narušeni.

"Nastojaćemo ovih dana da utvrdimo to stanje sa rodbinom i utvrdimo da li može ostvariti pravo na stalnu novčanu pomoć, s obzirom da ima djecu", rekla nam je socijalna radnica Jelica Jovanović.

Obećala je da će učiniti sve da Boži obezbjede dokumente, a koliko će mu pomoći zavisi i od toga koliko će biti voljan da sarađuje.

Kada smo ga mi posjetili o privatnom životu nije želio da govori. Jedino što je Božino otvrdlo srce na trenutak omekšalo je interesovanje za stanara kućice u njegovom dvorištu. Psa Žuću voli više nego ljude i jedino o njemu sa nježnošću govori: "To je toliko pametno stvorenje, igramo se, svašta radimo..."

Žućo nije bio kod kuće kad smo došli. Božo bi volio da se to i za njega može reći. Sintagma "pasji život" nije više upotrebljiva u ovoj državi. Ljudski je često teži.

RTV BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Potraga

30.01.2015 10:46

Pogledala sam da li ima osoba s tim prezimenom u navedenim drzavama. Nema. Mozda su promjenili prezime da ih ne biste nasli. U obje zemlje briga o roditeljima nije niti zakonska niti moralna obaveza. Moj stari je 2 sedmice u Domu jer mu rade stan. Sreo je Bosnjaka iz BL koji je tu stalno iako ima dva vrlo bogata sina, kucu u BL i radnju, penziju iz FBIH i penziju iz .... Moj stari ima starosnu socijalnu penziju su mu ukinuli zbog prijava iz FBIH. Docim, ja dajem sve sto imam pa on zivi bolje i od navedenog bogatasa.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

30.01.2015 12:18

Zar mu lokalna zajednica neće pomoći.Stvarno smo birokratsko društvo.

ODGOVORITE
Name

@MILOŠ

30.01.2015 13:04

Lokalna ceka djecu koja vjerovatno imaju dvojna drzavljanstva ili se jos nisu ispisali iz starih knjiga. Bozu treba prvo odvesti da se okupa, osisati ga i obrijati. Naocare nisu skupe. Ja bih poslala ako ga neko odvede opticaru da mu izmjeri dioptriju tj. da ima recept- kolika mu je dioptrija. Ako to uradite ostavit cu moju adresu u BN da mi posalju to.

ODGOVORITE
Name

Milan

30.01.2015 23:19

Sto se tice dijece,nikad mu se nece javiti,jer samo on zna zasto a sigurno ne zato sto je bio dobra osoba,naprotiv!

ODGOVORITE