Кавазовић: Одузети држављанство БиХ

Босанскохерцеговачким држављанима који оду да се боре на страним ратиштима треба одузети држављанство, јер крше законе ове државе, изјавио је у разговору за "Дневни аваз" поглавар Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин еф. Кавазовић.

Босна и Херцеговина 30.01.2015 | 08:50
Кавазовић: Одузети држављанство БиХ

Он је истакао да инциденте који се доводе у везу с појединцима радикалнијих увјерења не треба потцјењивати.

- Не знам за конкретне случајеве и не знам уопште  колики је број оних који бивају врбовани да би из БиХ одлазили на ратишта. О том процесу апсолутно ништа не знам, али сматрам да би држава требала одузимати држављанство онима који су отишли на туђа ратишта да воде ратове у име других држава. Тога сам става јер они не поштују законе ове земље, а онај који не поштује законе ове земље треба сносити санкције и посљедице тог непоштовања. Подржавам ове гласове који се чују у Европи, који, такође, кажу да онима који су отишли да убијају тамо негдје у бијелом свијету, треба одузети држављанство земље из које су отишли. - казао је реис Кавазовић.

По његовим ријечима, тиме би држава заузела јасан став и послала врло јасну поруку да ће они који имају намјеру чинити таква злодјела бити најстрожије санкционисани.

Упитан имају ли грађани БиХ разлога за бригу за властиту безбједност, с обзиром на недавне инциденте као што су ометање џума-намаза у Сарајеву и низ напада на имаме попут Селведина еф.Бегановића, реис Кавазовић је рекао да мисли да, иначе, тај проблем није само везан уз БиХ.

- Он је проблем који је везан и уз земље Блиског истока, али и цијелу Европу. Ово је догађај који је драстично тежак, али нас обавезује да безбједносним питањима као друштво и држава позитивније приступимо, односно да ова питања ријешимо. Није добро, наравно, ни потцјењивати ове проблеме, али их није добро ни напухавати, јер и један и други начин третирања тог проблема могу дати негативне посљедице. Ово је за сваку осуду и треба осудити оно што није примјерено понашање, али се надам да ћемо сви доприносити смиривању страсти у вези с тим питањем. Државни органи требају радити свој посао не чекајући да им то неко налаже. Они су формирани и плаћени од друштва да раде свој посао онако како би требали - казао је он.

Говорећи на крају о онима који све посматрају на другачији начин, односно често генерализирају и етикетирају муслимане као терористе, рекао је да се од злонамјерних људи и оних који имају злу намјеру према муслиманима "не можемо заштитити".

- Они полазе с намјером да муслиманима нанесу штету. Добронамјерним људима требамо увијек појашњавати. Можда недовољно појашњавамо своје ставове попут различитих питања која могу бити теолошке нарави, сигурносне, филозофске нарави и тако даље - закључио је поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин еф. Кавазовић.

Извор: Фена

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мргуд

30.01.2015 07:54

А ко их врбује? :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

30.01.2015 08:11

Православни свештеници за вријеме молитве у црквама ???

Name

ЖИКА ПД

30.01.2015 08:00

КАД БИ СЕ ИМАЛО ПОСЛА НЕ БИ БИЛО ВРЕМАНА ЗА ГЛУПОСТИ. ПРАЗАН СТОМАК И ПРАЗАН ЏЕП СУ НАЈВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉИ. НЕЗНАМ КОГА ВИШЕ ДА СЕ ПЛАШИМ ИЛ, ЏИХАДИСТЕ ИЛ, МИЛИОНЕРА-МИЛИЈАРДЕРА ИЛ, СНСД-ОВЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајста

30.01.2015 08:09

Један нормалан цовјек, посебно у поредјењу са Рејсом Церицем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

30.01.2015 08:19

Ако не неком не свиђа Република Српска нека иде из ње и пусти остале да живе,само што је тешко напустити хотел Мама па се овде шепуре и паметују и за све им је крива РЕПУБЛИКА СРПСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

луди милојко

30.01.2015 08:52

овде нико не спомиње РС а и да је тако , РС није само СРПСКА него и хрватска и босњацка. Коментар ти је небулозан.

Name

Мики

30.01.2015 09:54

Овог Кавазовица добро знамо као и цијелу његову лозу. Он увјек овако меди и сецери пред новинарима а у дуси је велики националиста. И први који су се наорузали пред поцетак рата били су управо Кавазовици. Први који су барикада поставили и наорузани одали по селу су управо Кавазовици. И сад од вука постаде преко ноци јање. Јој само луд цовјек мозе вјеровати у твоју прицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо (али не Мициц)

30.01.2015 10:58

(Прц) Милојко, смарас са том својом Р.Српском. По теби је република од Бањалуке до Лактаса. Ствари треба вратит на пријератни ниво. Лако је се вама сепурити у стаклариј. На 3 милиона становника, 1000 министара пута 4 савјетника,пута 2 помоцника..одакле народу лова за све то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Милојка из Бања Луке

30.01.2015 11:27

Могао би и ти да напустиш ову земљу заједно са њима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

30.01.2015 11:36

Милојко ,шта тражиш у Бања Луци ?

ОДГОВОРИТЕ