Дијаспора највећи увозник новца у БиХ

Депозити грађана БиХ у банкама први пут премашили девет милијарди КМ. Док некима "претиче", 60 одсто становништва на граници сиромаштва.

Босна и Херцеговина 30.01.2015 | 07:13
Дијаспора највећи увозник новца у БиХ

ШТЕДЊА грађана у Босни и Херцеговини крајем 2014. године први пут је премашила девет милијарди КМ и у односу на 2004. годину, када је износила 2,3 милијарде, готово се учетворостручила!

Ово показују последњи подаци Централне банке БиХ, који говоре да је раст штедње грађана у банкама у 2014. у односу на 2013. годину износио чак 10 одсто.

Ипак, раст штедње није резултат бољег живота у БиХ, већ показатељ да они који који имају услова да штеде, свој новац поверавају на чување банкама. Тако док у ситуацији економске кризе, 60 одсто становништва живи на граници или испод границе сиромаштва, штедња једног броја грађана све више расте.

- Грађани су само одлучили да новац из кућних, личних штедњи, из "сламарица", пребаце у банке - каже за "Новости" економски аналитичар Предраг Дудуковић. - Просто је то сада ушло у легалне токове, јер је то људима сигурније и имали су прилично добру камату на штедњу која се у појединим банкама кретала између четири и пет одсто - каже Дудуковић.

Он, међутим, истиче да је забрињавајуће што чак девет милијарди КМ остаје практично неискоришћено у смислу инвестирања.

- И раније сам тврдио да нама не требају страни инвеститори, да имамо довољно домаћег новца у земљи. Међутим, проблем је лош привредни амбијент и несигурност за улагање, због чега су се смањила и страна улагања у БиХ, а и домаћи инвеститори се као и грађани радије одлучују да новац држе у банкама на штедњи него да се упуштају у инвестиције - каже Дудуковић.

Са овом оценом слаже се и економски аналитичар Зоран Павловић који за "Новости" каже да су у БиХ лоши услови за покретање бизниса, а ризици превелики.

- Осим тога, постоји страх од још лошијих времена и погоршања економске ситуације. Једноставно, ко год је у ситуацији да размишља да ли да инвестира или штеди, он штеди. Тако да та два елемента - недостатак доброг привредног амбијента и страх од лошије економске ситуације у земљи чине да се штедња значајно повећава - каже Павловић.

Он напомиње да је то катастрофално за економију једне земље, јер се људи не одлучују да инвестирају, да покрећу бизнисе, ни мале ни веће и да отварају нова радна места.

БЕЗ ПОДИЗАЊА ЛИМИТА

На питање да ли би било добро да власти БиХ размисле о подизању лимита осигурања на депозите са садашњих 50.000 на 75.000 КМ или 100.000 КМ, што би био додатни ослонац за штедише, Павловић каже да је то непотребно јер се већина депозита управо креће до 50.000 КМ.

- Постоји око један одсто оних који имају штедњу већу од тога, али су ваљда и они сада научили лекцију и новац ће убудуће распоређивати уместо у једну, на више банака. Мислим да је непотребно да се лимит диже због тих један одсто штедиша - каже Павловић.

ДИЈАСПОРА

Чињеницу да је штедња достигла чак девет милијарди КМ Павловић објашњава и податком да више од милион грађана БиХ живи у дијаспори и да постоји континуиран тренд слања уплата породицама у БиХ, који се на годишњем нивоу креће око три милијарде КМ. - Истина, тај ниво је нешто пао за време економске кризе, али је он и даље висок и стабилан - истиче Павловић.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дени73

30.01.2015 07:28

Па ето, д.......е на границама и гледајте да нас и даље варате и без везе обецавате када нам несто радите, па це мо вам опет доци ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дени

30.01.2015 07:58

Ништа не контам шта си хтјео реци са овим коментаром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

30.01.2015 08:24

Заборавља се једна веома вазна цињеница, како године буду пролазиле,бице све мањи прилив новца из дијаспоре.Јер реално,умираце они који су остали а такодје и они који су вани.А вјерујте да њиховој дјеци неце ни пасти на памет да долазе у неке посјете,вецина дјеце у дијаспори и не уци нас језик ни обицаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

30.01.2015 10:13

Просто је невјероватно да дрзава не води а ма бас никаквог рацуна о тим људима из диаспоре. Кад треба било какву хуманитарну акцију покренути људи то сами организују. Добојске поплаве су оцити примјер, први који су ми досли у помоц су били бас неки људи из Аустрије . Не могу се нацудити ни дрзави, а ни народу да овај народ толико омаловазава, а та диаспора нам је толико битна. Толико помоци смо добили за вријеме поплава, а дрзава је то вец уиграним каналима смувала и то је нестало. Диаспора је сигурно јако битан фактор у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ