Преминула ауторка романа "Птице умиру пјевајући"

Аустралијска бестселер ауторка Колин Мекалоу чији је роман "Птице умиру певајући" продат у 30 милиона примерака широм света, преминула је после дуге болести у болници на острву Норфолк.

Свијет 29.01.2015 | 13:33
Преминула ауторка романа "Птице умиру пјевајући"

Имала је 77 година, саопштио је њен издавач.И поред здравствених и проблема са видом Мекалоу је и даље писала књиге, диктирајући их, навела је директорка аустралијског Харпер Колинса, Шона Мартин.

"Била је увек брзог језика и директна и радовали смо се њеним доласцима са Норголка и сваком њеном новом рукопису који је доносила у ручно рађеним браон кутијама са својим именом", рекла је Мартин.Током своје каријере написала је 25 романа а последња књига "Биттерсwеет" објављена је 2013.Каријеру је отпочела 1974. романом "Тим" који је после преточен у филм где је Мел Гибсон играо младог, ментално оболелог радника који се упушта у везу са средовечном женом.

Њен други роман "Птице умиру певајућу" (код нас га је објавио Евро Ðунти) објављен је 1977. и захваљујући мини серији из 1983. са Рејчел Ворд и Ричардом Чемберлејном постао је планетарни бестселер. Серија је иначе освојила четири Златна глобуса.

Београдска Лагуна објавила је њене "античке" романе - "Октобарски коњ", "Цезар", трилогије "Цезарове жене", "Фортунини миљеници", "Венац од траве", "Први човек Рима"...

Мекалоу је рођена 1937. По образовању је била лекар неурофизиолог и радила је као истраживач у области неурофизиологије на универзитету Јејл а у сиднејској Ројал Норт Шор болници је основала одељење за неурофизиологију.

Осим прозом, бавила се и писањем текстова за позоришне мјузикле. Са супругом Риком Робинсоном живела је на оствру Норфолк у Јужном Пацифику.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

реадер

29.01.2015 14:10

Хвала јој, нека почива у миру!

ОДГОВОРИТЕ