Preminula autorka romana "Ptice umiru pjevajući"

Australijska bestseler autorka Kolin Mekalou čiji je roman "Ptice umiru pevajući" prodat u 30 miliona primeraka širom sveta, preminula je posle duge bolesti u bolnici na ostrvu Norfolk.

Svijet 29.01.2015 | 13:33
Preminula autorka romana "Ptice umiru pjevajući"

Imala je 77 godina, saopštio je njen izdavač.I pored zdravstvenih i problema sa vidom Mekalou je i dalje pisala knjige, diktirajući ih, navela je direktorka australijskog Harper Kolinsa, Šona Martin.

"Bila je uvek brzog jezika i direktna i radovali smo se njenim dolascima sa Norgolka i svakom njenom novom rukopisu koji je donosila u ručno rađenim braon kutijama sa svojim imenom", rekla je Martin.Tokom svoje karijere napisala je 25 romana a poslednja knjiga "Bittersweet" objavljena je 2013.Karijeru je otpočela 1974. romanom "Tim" koji je posle pretočen u film gde je Mel Gibson igrao mladog, mentalno obolelog radnika koji se upušta u vezu sa sredovečnom ženom.

Njen drugi roman "Ptice umiru pevajuću" (kod nas ga je objavio Evro Ðunti) objavljen je 1977. i zahvaljujući mini seriji iz 1983. sa Rejčel Vord i Ričardom Čemberlejnom postao je planetarni bestseler. Serija je inače osvojila četiri Zlatna globusa.

Beogradska Laguna objavila je njene "antičke" romane - "Oktobarski konj", "Cezar", trilogije "Cezarove žene", "Fortunini miljenici", "Venac od trave", "Prvi čovek Rima"...

Mekalou je rođena 1937. Po obrazovanju je bila lekar neurofiziolog i radila je kao istraživač u oblasti neurofiziologije na univerzitetu Jejl a u sidnejskoj Rojal Nort Šor bolnici je osnovala odeljenje za neurofiziologiju.

Osim prozom, bavila se i pisanjem tekstova za pozorišne mjuzikle. Sa suprugom Rikom Robinsonom živela je na ostvru Norfolk u Južnom Pacifiku.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

reader

29.01.2015 14:10

Hvala joj, neka počiva u miru!

ODGOVORITE