Поново протест радника РАОП-а

Бивши радници предузећа "Енергоинвест-Расклопна опрема" окупили су се и данас испред капије фабрике, како би изразили незадовољство својим нерјешеним статусом и захтјевали да им буду исплаћена дуговања по основу правоснажних судских пресуда које је донио Окружни суд у Источном Сарајеву.

Република Српска 29.01.2015 | 13:09
Поново протест радника РАОП-а

Годину дана активног протеста преварених бивших радника РАОП-а очигледно није уродило плодом. И даље су принуђени да се окупљају испред капије фабрике, захтјевајући да се за њих 36 који имају правоснажне судске пресуде исплате средства по основу тужби, те да им се повеже радни стаж.

Избори су прошли, као и предизборна кампања пуна обећања, а радници су и даље на улици.

"Обратила бих се лично предсједнику Милораду Додику и премијеру Жељки Цвијановић, јер су они три пута на промотивним скуповима у Источном Сарајеву обећали да држе до образа, те да ће испоштовати све судске пресуде. Поздрављамо их, честитамо им на постигнутом успјеху, али нека се сјете нас гладних и нека испуне своја обећања", каже Зорица Петровић, једна од преварених радница РАОП-а.

"Они су само чули глас народа када је била предизборна кампања. Предсједник је говорио: "Образ, господо, све ћу ја то вама исплатити. Да видимо образ, господине Додик. Јавите се сада да видимо да ли ћете нам све то исплатити или нећете. Реците сада и ви, госпођо Цвијановић, имате ли образа и сад. Ако имате, покажите то и данас", поручио је бивши радник РАОП-а Радомир Продановић.

Изиграни радници још једном су указали на, како тврде, срамну продају непокретне и поклањање покретне имовине РАОП-а за коју је, кажу, одговорна Влада Републике Српске и Пореска управа.

"Продала је Расклопну опрему, покретну и непокретну имовину која је процјењена на 31 милион, четири пута јефтиније, тачније за 7 660 000 марака", истиче бивши радник РАОП-а Мишо Вукадин.

Радници не знају ни како и под којим условима су Влада Републике Српске и Пореска управа уступили новим купцима, руско-српској фирми "Електроинжињеринг" покретну имовину.

"Знамо сигурно да ови нови купци ту покретну имовину продају. Сигурно су продали двије машине и преко 40 камиона исјечених машина одвукли на отпад ", додаје Вукадин.

Преварени радници РАОП-а позвали су и предсједника Савеза синдиката Републике Српске Ранку Мишић да се укључи у рјешавање нагомиланих проблема РАОП-а, који је некада важио за стратешко предузеће за енергетски сектор Српске.

Нови протест најављују већ за понедјељак, а не искључују могућност ни одласка у Бањалуку, гдје би своја права тражили пред зградомВладе Републике Српске, под шатором, уколико се њихови захтјеви не испуне до прољећа. Спремни су, кажу, на све.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

киви

29.01.2015 12:18

Жао ми је радника али неко им треба рећи праву истину да покретањем стечаја све правосудне пресуде уколико нема новчаних средстава од продаје предузећа неће се и не морају по закону исплатити.А то што неко из одредјених разлога манипулише с овим обесправљеним радницима ,нек му служи на част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марић Славица

29.01.2015 13:00

Судске пресуде су донесене пуно раније него је предузеће продато, и по закону, ако се већ држимо закона нико је није могао продати док се судске пресуде не изврше...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

29.01.2015 14:07

МА КО ИХ Ј**Е НЕКА ШТРАЈКУЈУ. ИМАЈУ ОНУ ПРЕДСЈЕДНИЦУ МИШИЋКУ, ЦВИЈАНОВИЋКУ, ГОЛИЋКУ И ПЕТРА ЂОКИЋА ПА НЕКА НАЂУ СЕБИ РЈЕШЕЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека нека

29.01.2015 15:04

Све сами нерадници од власти до ових сто стоје испред покрадених хала.

ОДГОВОРИТЕ