Ponovo protest radnika RAOP-a

Bivši radnici preduzeća "Energoinvest-Rasklopna oprema" okupili su se i danas ispred kapije fabrike, kako bi izrazili nezadovoljstvo svojim nerješenim statusom i zahtjevali da im budu isplaćena dugovanja po osnovu pravosnažnih sudskih presuda koje je donio Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Republika Srpska 29.01.2015 | 13:09
Ponovo protest radnika RAOP-a

Godinu dana aktivnog protesta prevarenih bivših radnika RAOP-a očigledno nije urodilo plodom. I dalje su prinuđeni da se okupljaju ispred kapije fabrike, zahtjevajući da se za njih 36 koji imaju pravosnažne sudske presude isplate sredstva po osnovu tužbi, te da im se poveže radni staž.

Izbori su prošli, kao i predizborna kampanja puna obećanja, a radnici su i dalje na ulici.

"Obratila bih se lično predsjedniku Miloradu Dodiku i premijeru Željki Cvijanović, jer su oni tri puta na promotivnim skupovima u Istočnom Sarajevu obećali da drže do obraza, te da će ispoštovati sve sudske presude. Pozdravljamo ih, čestitamo im na postignutom uspjehu, ali neka se sjete nas gladnih i neka ispune svoja obećanja", kaže Zorica Petrović, jedna od prevarenih radnica RAOP-a.

"Oni su samo čuli glas naroda kada je bila predizborna kampanja. Predsjednik je govorio: "Obraz, gospodo, sve ću ja to vama isplatiti. Da vidimo obraz, gospodine Dodik. Javite se sada da vidimo da li ćete nam sve to isplatiti ili nećete. Recite sada i vi, gospođo Cvijanović, imate li obraza i sad. Ako imate, pokažite to i danas", poručio je bivši radnik RAOP-a Radomir Prodanović.

Izigrani radnici još jednom su ukazali na, kako tvrde, sramnu prodaju nepokretne i poklanjanje pokretne imovine RAOP-a za koju je, kažu, odgovorna Vlada Republike Srpske i Poreska uprava.

"Prodala je Rasklopnu opremu, pokretnu i nepokretnu imovinu koja je procjenjena na 31 milion, četiri puta jeftinije, tačnije za 7 660 000 maraka", ističe bivši radnik RAOP-a Mišo Vukadin.

Radnici ne znaju ni kako i pod kojim uslovima su Vlada Republike Srpske i Poreska uprava ustupili novim kupcima, rusko-srpskoj firmi "Elektroinžinjering" pokretnu imovinu.

"Znamo sigurno da ovi novi kupci tu pokretnu imovinu prodaju. Sigurno su prodali dvije mašine i preko 40 kamiona isječenih mašina odvukli na otpad ", dodaje Vukadin.

Prevareni radnici RAOP-a pozvali su i predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske Ranku Mišić da se uključi u rješavanje nagomilanih problema RAOP-a, koji je nekada važio za strateško preduzeće za energetski sektor Srpske.

Novi protest najavljuju već za ponedjeljak, a ne isključuju mogućnost ni odlaska u Banjaluku, gdje bi svoja prava tražili pred zgradomVlade Republike Srpske, pod šatorom, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune do proljeća. Spremni su, kažu, na sve.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kivi

29.01.2015 12:18

Žao mi je radnika ali neko im treba reći pravu istinu da pokretanjem stečaja sve pravosudne presude ukoliko nema novčanih sredstava od prodaje preduzeća neće se i ne moraju po zakonu isplatiti.A to što neko iz odredjenih razloga manipuliše s ovim obespravljenim radnicima ,nek mu služi na čast.

ODGOVORITE
Name

Marić Slavica

29.01.2015 13:00

Sudske presude su donesene puno ranije nego je preduzeće prodato, i po zakonu, ako se već držimo zakona niko je nije mogao prodati dok se sudske presude ne izvrše...

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

29.01.2015 14:07

MA KO IH J**E NEKA ŠTRAJKUJU. IMAJU ONU PREDSJEDNICU MIŠIĆKU, CVIJANOVIĆKU, GOLIĆKU I PETRA ĐOKIĆA PA NEKA NAĐU SEBI RJEŠENJE.

ODGOVORITE
Name

Neka neka

29.01.2015 15:04

Sve sami neradnici od vlasti do ovih sto stoje ispred pokradenih hala.

ODGOVORITE