ЕУ нестрпљиво чека изјаву

Портпарол Европске комисије Маја Коцијанчич поручила је да ЕУ с нестрпљењем ишчекује да Предсједништво Босне и Херцеговине што прије допуни и на потпис политичким лидерима пошаље изјаву о реформама које ће државу покренути у процесу евроатлантских интеграција.

Босна и Херцеговина 29.01.2015 | 12:44
ЕУ нестрпљиво чека изјаву

Како је изјавила за сарајевски "Дневни аваз", позиција ЕУ је сасвим јасна:"Савјет ЕУ саопштио је да је за пут БиХ напријед, али истовремено и начин на који рјешава битна питања попут незапослености и економије, неповратна писана обавеза коју ће усагласити Предсједништво БиХ, потписати лидери странака и прихватити Представнички дом парламента БиХ.

ЕУ очекује да се предузму реформе које су у оквирима процеса приступања Унији", наводи Коцијанчич.Према њеним ријечима, текст писане и потписане, прихваћене изјаве треба да садржи опредјељење да ће се радити на реформама дефинисаним у програму "Раст и запошљавање", владавини закона и доброј власти, као и рјешавању других проблема функционалности, попут усвајања механизма координације.

"Европска унија сада једва чека да добије усаглашен текст опредјељења за реформе. Желимо га видјети што је прије могуће", поручила је Коцијанчич која је за "Аваз" говорила у име Канцеларије европског комесара за сусједску политику и преговоре о придруживању Јоханеса Хана.

Шефови дипломатија Њемачке и Велике Британије Франк Валтер Штајнмајер и Филип Хамонд позвали су недавно у Сарајеву све политичке странке да "зграбе прилику" коју им пружа Брисел и заједнички приближе Босну и Херцеговину Европској унији.

Њемачка и Британија су покренуле инцијативу, коју су у децембру консензусом усвојили министри спољних послова чланица ЕУ и која подразумијева нови приступ европским интеграцијама за БиХ, односно да се БиХ понуде значајне инвестиције и бржи пут ка европским интеграцијама уколико тамошњи политички лидери превазиђу подјеле и озбиљно се посвете реформама.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дивља јабука

29.01.2015 12:01

Цуро драга, како мислиш да они то одраде кад о том послу немају појма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

29.01.2015 14:10

Мајо,гдје се журиш.Ваља разгодити посао на цели мандат,а то је још 3 године и 9 мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица

29.01.2015 14:41

Никад то добити нећеш, џаба журиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луда Милојка

30.01.2015 02:13

Девојко без зурбе!!! Има она насха стара пословица ко зурио(врат сломио) Ја незнам сто нас И примају или ми где год се појавимо заједницки Од Триглава па Вардара Срусимо све!!!!!Од Ромске империје Византиске, па Напалеон ,Отомана империја,Аустроугарска 1.2.3 Yуга. Има тога јос могла би писат до сутра. Кад нисмо могли са оволикм силним империјама како моземо са једном Еуропом ,где нас сматрају задњим сталезом на Еуропској листи.

ОДГОВОРИТЕ