EU nestrpljivo čeka izjavu

Portparol Evropske komisije Maja Kocijančič poručila je da EU s nestrpljenjem iščekuje da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine što prije dopuni i na potpis političkim liderima pošalje izjavu o reformama koje će državu pokrenuti u procesu evroatlantskih integracija.

Bosna i Hercegovina 29.01.2015 | 12:44
EU nestrpljivo čeka izjavu

Kako je izjavila za sarajevski "Dnevni avaz", pozicija EU je sasvim jasna:"Savjet EU saopštio je da je za put BiH naprijed, ali istovremeno i način na koji rješava bitna pitanja poput nezaposlenosti i ekonomije, nepovratna pisana obaveza koju će usaglasiti Predsjedništvo BiH, potpisati lideri stranaka i prihvatiti Predstavnički dom parlamenta BiH.

EU očekuje da se preduzmu reforme koje su u okvirima procesa pristupanja Uniji", navodi Kocijančič.Prema njenim riječima, tekst pisane i potpisane, prihvaćene izjave treba da sadrži opredjeljenje da će se raditi na reformama definisanim u programu "Rast i zapošljavanje", vladavini zakona i dobroj vlasti, kao i rješavanju drugih problema funkcionalnosti, poput usvajanja mehanizma koordinacije.

"Evropska unija sada jedva čeka da dobije usaglašen tekst opredjeljenja za reforme. Želimo ga vidjeti što je prije moguće", poručila je Kocijančič koja je za "Avaz" govorila u ime Kancelarije evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johanesa Hana.

Šefovi diplomatija Njemačke i Velike Britanije Frank Valter Štajnmajer i Filip Hamond pozvali su nedavno u Sarajevu sve političke stranke da "zgrabe priliku" koju im pruža Brisel i zajednički približe Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji.

Njemačka i Britanija su pokrenule incijativu, koju su u decembru konsenzusom usvojili ministri spoljnih poslova članica EU i koja podrazumijeva novi pristup evropskim integracijama za BiH, odnosno da se BiH ponude značajne investicije i brži put ka evropskim integracijama ukoliko tamošnji politički lideri prevaziđu podjele i ozbiljno se posvete reformama.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

29.01.2015 12:01

Curo draga, kako misliš da oni to odrade kad o tom poslu nemaju pojma.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

29.01.2015 14:10

Majo,gdje se žuriš.Valja razgoditi posao na celi mandat,a to je još 3 godine i 9 mjeseci.

ODGOVORITE
Name

perica

29.01.2015 14:41

Nikad to dobiti nećeš, džaba žuriš.

ODGOVORITE
Name

Luda Milojka

30.01.2015 02:13

Devojko bez zurbe!!! Ima ona nasha stara poslovica ko zurio(vrat slomio) Ja neznam sto nas I primaju ili mi gde god se pojavimo zajednicki Od Triglava pa Vardara Srusimo sve!!!!!Od Romske imperije Vizantiske, pa Napaleon ,Otomana imperija,Austrougarska 1.2.3 Yuga. Ima toga jos mogla bi pisat do sutra. Kad nismo mogli sa ovolikm silnim imperijama kako mozemo sa jednom Europom ,gde nas smatraju zadnjim stalezom na Europskoj listi.

ODGOVORITE