Напуштањем ПС БиХ није угрожено ентитетско гласање

Додик и СНСД позивају СДС и ПДП-НДП да подрже смјену предсједавајућег парламента БиХ Шефика Џаферовића: Ако би сви из Републике Српске напустили сједницу, не би било кворума.

Босна и Херцеговина 29.01.2015 | 07:24
Напуштањем ПС БиХ није угрожено ентитетско гласање

У случају напуштања сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ ентитетско гласање није угрожено, јер СНСД има могућност да блокира штетне законе и одлуке по Српску и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ - рекао је за "Новости" предсједник посланичког клуба СНСД у Парламенту БиХ Сташа Кошарац.

Предсједник Републике Српске и лидер СНСД Милорад Додик категорично је најавио да ће посланици СНСД у Парламенту БиХ сваки пут напустити седницу Парламента, док год се не смјени предсједавајући Шефик Џаферовић због оптужби да је знао, а није ништа учинио да спријечи злочине муџахедина над Србима.

Након Додикове реакције, потпредсједник НДП Момчило Новаковић и посланик у Парламенту БиХ упутио је отворено писмо Додику, у којем га позива да преиспита ову одлуку.

Он истиче да би напуштањем сједница посланика СНСД, у Парламенту остало шест посланика из Републике Српске (СДС и ПДП-НДП), од потребних десет, чиме би Српска остала без могућности да користи једно од најважнијих права - ентитетско гласање, које су посланици из Републике Српске врло често користили управо да би се заштитила Српска од прегласавања.

- СНСД има три од пет делегата у Дому народа БиХ и без обзира на то, и кад наших седам посланика (СНСД и ДНС) напусти седницу Парламента, увек нам остаје могућност механизма блокаде у Дому народа, сваког закона који је на штету српског народа и Републике Српске, као што смо чинили и до сада.

Ми позивамо СДС и ПДП-НДП да нам се придруже у захтјеву за смјену Џаферовића, а нека они своје коалиционе партнере СДА замоле да умјесто Џаферовића именују неког другог, док се не заврши истрага против њега - наводи Кошарац.

На питање шта би се десило кад би и СДС и ПДП-НДП подржали захтјев СНСД за смјену Џаферовића и такође напустили сједницу, Новаковић каже да у том случају не би било кворума и да би сједница морала бити прекинута.- Сматрам да ипак посланици СНСД неће напустити сједницу и да ће присуствовати тачкама дневног реда које су битне за Републику Српску.

Уколико се то ипак деси, ја ћу предложити клубу посланика Савеза за промјене да и ми напустимо сједницу, ако на дневном реду буде нека одлука штетна по Републику Српску. Уколико буде другачије, и на дневном реду буду тачке које не угрожавају интересе Републике Српске, него чак напротив иду у корист Републике Српске, не видим разлога да тим тачкама не присуствујемо - рекао је Новаковић.

Новаковић је најавио да ће од Републичког центра за ратне злочине већ данас затражити сав доказни материјал који имају против Џаферовића и да ће, уколико се увјери да има индиција да је Џаферовић знао за злочине, а није ништа предузео, бити први који ће изаћи из скупштинске сале, јер са таквим човјеком не жели чак ни да сједи у истим скупштинским клупама.

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

за СНСД

29.01.2015 06:29

Прво завршите истрагу против Кебе ал код психијатра. Е онда кад се он усагласи да је Кебо ок идите даље. Јер како год да покушавали, јако тешко ћете нарушити парламентарну већину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.01.2015 06:52

Несташни мали Кошарац, никад се неће опаметити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

29.01.2015 07:19

Ма само блокирати све живо и знате, гамад црвена. За 9 година нисте урадили ништа на нормализацији односа.Само размишљате како блокирати све живо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИстиСу

29.01.2015 07:23

Није ни Додик ништа бољи од Џаферовића, чим негира геноцид у Сребреници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

29.01.2015 07:25

На главу да се насадиш,нећеш више бити у власти у Сарајеву. Шта ти није јасно???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка Тереза

29.01.2015 07:28

А да ли им се одбија од плате када ништа не раде и ,,дуре се као сеоска млада,, ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

29.01.2015 07:45

Ако ћемо да будемо искрени и реални,сви ти "политичари" који сједе у тим фотељама врло добро знају да народ на овим просторима живи и да свакодневно људи умиру или извршавају самоубиства, јер напросто не могу да саставе крај са крајем....сви они то знају али опет ништа не чине, тако да нису ама баш ништа бољи од тог Џаферовића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

29.01.2015 07:46

Додик је први признао геноцид у сребреници! хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=игуЛ0втјXУц Али пошто је он велики лажов и преварант, наивне је убиједио да је то Чавић урадио....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

29.01.2015 08:10

Тако ти је то у БиХ,овдје се не ради о Џаферовићу и његовом злочину него о похлепи челника СНСД-а који су крали и капом и шаком.Јер овдје када останеш без власти као у мафијашким филмовима остајеш без свега, прогута те мрак.Какав Џаферовић и какви бакрачи Кошарац и Мајкићева и други са њима сједе 9 година у Парламенту није им сметало, сада одједанпут им смета.Онај што је направио крст на Златисту блатио је Кебу и дан и ноћ сада се ућутао нигдје га, нема да то нису постали јарани?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Вамо

29.01.2015 08:15

Смјена због тога сто је знао? Не чини ли вам се то мало глупо? Па сви смо ми знали за неко недјело у рату... Значи, нико никада не би могао бити у Парламенту... Жали Боже народа који погину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

29.01.2015 08:17

А шта би са Зораном Новаковићем,шефом Изборног штаба СНСДа,лик у војном регистру Хрватске,да је био добровољац у Зенгама?Мора да је био само кухар,а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

29.01.2015 08:30

Ова прича, одбијање, напуштање сједница,прича о геноциду,прича о Србима, Хрватима, Муслиманима неће нахранити овај народ, нити ће им дати посао или заслужену пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

29.01.2015 08:39

Докле више поделе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

милоше

29.01.2015 08:47

шупља ти је прича!

ОДГОВОРИТЕ
Name

правник

29.01.2015 08:47

основни постулат права је да је свако невин док му с ене доказе кривица. Покретање истраге не значи ама баш ништа, али ако се докаже да је Џаферовић крив тада треба или дати оставку или добити отказ. Параламент није мјесто и институција гдје се утврђује нечија кривица (поготово не на основу рекла-казала). Да само покретање истраге значи аутоматску смјену, нико од наших политичара не би био на функцији сада, укључујући и великог бају од лакташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

заборав је лијек

29.01.2015 09:02

Ради добрих међунационалних односа позивам све Србе у Републици Српској да забораве шта се десило члановима њихових породица у периоду 92-95, како би се на нормалан начин конституисала власт на нивоу БиХ.Господина Кебу позивам да каже да је лагао да би на тај начин дао свој допринос у конституисању власти. Немојте ако Бога знате у овом тренутку помињати злочине над Србима, сачекајте још коју годину да помру сви свједоци и да се склоне материјални докази, јер ако се то у овом часу буде помињало неће се конституисати власт на нивоу БиХ. У затвор свако ко је чинио зло па макар то био и ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

29.01.2015 09:03

Ре милоше:Зар треба да и наредне 4 године прођу у препуцавању.Велике паре примају за ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

29.01.2015 09:07

Ово не води ничему. Прије 12,13 година били су у власти са СДА док су у Српској били опозиција, мислим на СНСД, и сад су нашли да говоре СДС-у да смијене Џаферовића. Ако би СДС њих и замолио да га смјене, СДА би то наравно глатко одбио и онда Додик користи шансу да се уфура у Савјет министара. Али неће да може...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

29.01.2015 09:09

Шта ово значи откад се најављује Интернет као јавно мјесто ситнијим словима се пишу коментари

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре правник

29.01.2015 09:11

Јасно као дан, потпуно си у праву. Уосталом закон тако каже.Али човјече питам те ко је дигао глас из правне струке у БиХ, када су се Срби и прије законом прописане процедуре називали крволоцима, злочинцима, геноцидашима, и то јавно у бх средствима информисања, тв и штампаним медијима. Џаферовић је јавна личност, политичар, он би требао сам да поднесе оставку и да се посвети доказивању своје невиности.Ово ми изгледа као инат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

29.01.2015 09:32

ОВО ЈЕ НАЈВЕЋА СРАМОТА ДА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ НЕМА ЧОВЈЕКА, ИНСТИТУЦИЈЕ ИЛИ БИЛО КОГА ДРУГОГ ДА УМЈЕСТО КЕБЕ ПОДНЕСЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ НН ЛИЦА ЗА КРИВИЧНА ДЈЕЛА КОЈА ИМ СЕ ПРИПИСУЈУ. НИ ОВИ НА ВЛАСТИ НИСУ БОЉИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема ниста..

29.01.2015 10:50

Нема ништа...Опет све исто.Ако онај не напусти сједницу напустићу ја...ако овај не напусти рећи ћу ономе да напусти. Унапред се планира блокирати нешто... Народ чека да се нешто створи...Нема ништа... ништа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

клембо

29.01.2015 15:00

Кебо и његове истраге су ту да увесељавају гладан народ. Ко добро види видјеце да је неко (нека слузба или висе њих) за пар дана Кеби доставио пар стотина кила некаквих докумената од којих су ти склепали оптузницу контра вецине кадрова СДА у власти. Највјероватније да се ту ради и о документима из Аваза а и то ко прати Федералне медије зна да Кебо задњих мјесеци пуно времена проводи у уврнутом торњу кид Фахре. И све се врти у круг одлазеци покусавају на све нацине да одгоде долазак нових. Сад је такво вријеме досло да свак свакога тузи за све и сваста од злоцина до приватизације и да се најбоље исплати бит папак

ОДГОВОРИТЕ