Napuštanjem PS BiH nije ugroženo entitetsko glasanje

Dodik i SNSD pozivaju SDS i PDP-NDP da podrže smjenu predsjedavajućeg parlamenta BiH Šefika Džaferovića: Ako bi svi iz Republike Srpske napustili sjednicu, ne bi bilo kvoruma.

Bosna i Hercegovina 29.01.2015 | 07:24
Napuštanjem PS BiH nije ugroženo entitetsko glasanje

U slučaju napuštanja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH entitetsko glasanje nije ugroženo, jer SNSD ima mogućnost da blokira štetne zakone i odluke po Srpsku i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH - rekao je za "Novosti" predsjednik poslaničkog kluba SNSD u Parlamentu BiH Staša Košarac.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik kategorično je najavio da će poslanici SNSD u Parlamentu BiH svaki put napustiti sednicu Parlamenta, dok god se ne smjeni predsjedavajući Šefik Džaferović zbog optužbi da je znao, a nije ništa učinio da spriječi zločine mudžahedina nad Srbima.

Nakon Dodikove reakcije, potpredsjednik NDP Momčilo Novaković i poslanik u Parlamentu BiH uputio je otvoreno pismo Dodiku, u kojem ga poziva da preispita ovu odluku.

On ističe da bi napuštanjem sjednica poslanika SNSD, u Parlamentu ostalo šest poslanika iz Republike Srpske (SDS i PDP-NDP), od potrebnih deset, čime bi Srpska ostala bez mogućnosti da koristi jedno od najvažnijih prava - entitetsko glasanje, koje su poslanici iz Republike Srpske vrlo često koristili upravo da bi se zaštitila Srpska od preglasavanja.

- SNSD ima tri od pet delegata u Domu naroda BiH i bez obzira na to, i kad naših sedam poslanika (SNSD i DNS) napusti sednicu Parlamenta, uvek nam ostaje mogućnost mehanizma blokade u Domu naroda, svakog zakona koji je na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, kao što smo činili i do sada.

Mi pozivamo SDS i PDP-NDP da nam se pridruže u zahtjevu za smjenu Džaferovića, a neka oni svoje koalicione partnere SDA zamole da umjesto Džaferovića imenuju nekog drugog, dok se ne završi istraga protiv njega - navodi Košarac.

Na pitanje šta bi se desilo kad bi i SDS i PDP-NDP podržali zahtjev SNSD za smjenu Džaferovića i takođe napustili sjednicu, Novaković kaže da u tom slučaju ne bi bilo kvoruma i da bi sjednica morala biti prekinuta.- Smatram da ipak poslanici SNSD neće napustiti sjednicu i da će prisustvovati tačkama dnevnog reda koje su bitne za Republiku Srpsku.

Ukoliko se to ipak desi, ja ću predložiti klubu poslanika Saveza za promjene da i mi napustimo sjednicu, ako na dnevnom redu bude neka odluka štetna po Republiku Srpsku. Ukoliko bude drugačije, i na dnevnom redu budu tačke koje ne ugrožavaju interese Republike Srpske, nego čak naprotiv idu u korist Republike Srpske, ne vidim razloga da tim tačkama ne prisustvujemo - rekao je Novaković.

Novaković je najavio da će od Republičkog centra za ratne zločine već danas zatražiti sav dokazni materijal koji imaju protiv Džaferovića i da će, ukoliko se uvjeri da ima indicija da je Džaferović znao za zločine, a nije ništa preduzeo, biti prvi koji će izaći iz skupštinske sale, jer sa takvim čovjekom ne želi čak ni da sjedi u istim skupštinskim klupama.

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

za SNSD

29.01.2015 06:29

Prvo završite istragu protiv Kebe al kod psihijatra. E onda kad se on usaglasi da je Kebo ok idite dalje. Jer kako god da pokušavali, jako teško ćete narušiti parlamentarnu većinu.

ODGOVORITE
Name

Istina

29.01.2015 06:52

Nestašni mali Košarac, nikad se neće opametiti.

ODGOVORITE
Name

mi sami

29.01.2015 07:19

Ma samo blokirati sve živo i znate, gamad crvena. Za 9 godina niste uradili ništa na normalizaciji odnosa.Samo razmišljate kako blokirati sve živo.

ODGOVORITE
Name

IstiSu

29.01.2015 07:23

Nije ni Dodik ništa bolji od Džaferovića, čim negira genocid u Srebrenici.

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

29.01.2015 07:25

Na glavu da se nasadiš,nećeš više biti u vlasti u Sarajevu. Šta ti nije jasno???

ODGOVORITE
Name

Majka Tereza

29.01.2015 07:28

A да ли им се одбија од плате када ништа не раде и ,,дуре се као сеоска млада,, ?

ODGOVORITE
Name

Semberac

29.01.2015 07:45

Ako ćemo da budemo iskreni i realni,svi ti "političari" koji sjede u tim foteljama vrlo dobro znaju da narod na ovim prostorima živi i da svakodnevno ljudi umiru ili izvršavaju samoubistva, jer naprosto ne mogu da sastave kraj sa krajem....svi oni to znaju ali opet ništa ne čine, tako da nisu ama baš ništa bolji od tog Džaferovića.

ODGOVORITE
Name

sasars

29.01.2015 07:46

Dodik je prvi priznao genocid u srebrenici! https://www.youtube.com/watch?v=iguL0vtjXUc Ali pošto je on veliki lažov i prevarant, naivne je ubijedio da je to Čavić uradio....

ODGOVORITE
Name

JMO

29.01.2015 08:10

Tako ti je to u BiH,ovdje se ne radi o Džaferoviću i njegovom zločinu nego o pohlepi čelnika SNSD-a koji su krali i kapom i šakom.Jer ovdje kada ostaneš bez vlasti kao u mafijaškim filmovima ostaješ bez svega, proguta te mrak.Kakav Džaferović i kakvi bakrači Košarac i Majkićeva i drugi sa njima sjede 9 godina u Parlamentu nije im smetalo, sada odjedanput im smeta.Onaj što je napravio krst na Zlatistu blatio je Kebu i dan i noć sada se ućutao nigdje ga, nema da to nisu postali jarani?

ODGOVORITE
Name

Tamo Vamo

29.01.2015 08:15

Smjena zbog toga sto je znao? Ne čini li vam se to malo glupo? Pa svi smo mi znali za neko nedjelo u ratu... Znači, niko nikada ne bi mogao biti u Parlamentu... Žali Bože naroda koji poginu...

ODGOVORITE
Name

Guzonja

29.01.2015 08:17

A šta bi sa Zoranom Novakovićem,šefom Izbornog štaba SNSDa,lik u vojnom registru Hrvatske,da je bio dobrovoljac u Zengama?Mora da je bio samo kuhar,a?

ODGOVORITE
Name

Dejan

29.01.2015 08:30

Ova priča, odbijanje, napuštanje sjednica,priča o genocidu,priča o Srbima, Hrvatima, Muslimanima neće nahraniti ovaj narod, niti će im dati posao ili zasluženu penziju.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

29.01.2015 08:39

Dokle više podele?

ODGOVORITE
Name

miloše

29.01.2015 08:47

šuplja ti je priča!

ODGOVORITE
Name

pravnik

29.01.2015 08:47

osnovni postulat prava je da je svako nevin dok mu s ene dokaze krivica. Pokretanje istrage ne znači ama baš ništa, ali ako se dokaže da je Džaferović kriv tada treba ili dati ostavku ili dobiti otkaz. Paralament nije mjesto i institucija gdje se utvrđuje nečija krivica (pogotovo ne na osnovu rekla-kazala). Da samo pokretanje istrage znači automatsku smjenu, niko od naših političara ne bi bio na funkciji sada, uključujući i velikog baju od laktaša.

ODGOVORITE
Name

zaborav je lijek

29.01.2015 09:02

Radi dobrih međunacionalnih odnosa pozivam sve Srbe u Republici Srpskoj da zaborave šta se desilo članovima njihovih porodica u periodu 92-95, kako bi se na normalan način konstituisala vlast na nivou BiH.Gospodina Kebu pozivam da kaže da je lagao da bi na taj način dao svoj doprinos u konstituisanju vlasti. Nemojte ako Boga znate u ovom trenutku pominjati zločine nad Srbima, sačekajte još koju godinu da pomru svi svjedoci i da se sklone materijalni dokazi, jer ako se to u ovom času bude pominjalo neće se konstituisati vlast na nivou BiH. U zatvor svako ko je činio zlo pa makar to bio i ja.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

29.01.2015 09:03

Re miloše:Zar treba da i naredne 4 godine prođu u prepucavanju.Velike pare primaju za ništa.

ODGOVORITE
Name

Miki

29.01.2015 09:07

Ovo ne vodi ničemu. Prije 12,13 godina bili su u vlasti sa SDA dok su u Srpskoj bili opozicija, mislim na SNSD, i sad su našli da govore SDS-u da smijene Džaferovića. Ako bi SDS njih i zamolio da ga smjene, SDA bi to naravno glatko odbio i onda Dodik koristi šansu da se ufura u Savjet ministara. Ali neće da može...

ODGOVORITE
Name

borac

29.01.2015 09:09

Šta ovo znači otkad se najavljuje Internet kao javno mjesto sitnijim slovima se pišu komentari

ODGOVORITE
Name

re pravnik

29.01.2015 09:11

Jasno kao dan, potpuno si u pravu. Uostalom zakon tako kaže.Ali čovječe pitam te ko je digao glas iz pravne struke u BiH, kada su se Srbi i prije zakonom propisane procedure nazivali krvolocima, zločincima, genocidašima, i to javno u bh sredstvima informisanja, tv i štampanim medijima. Džaferović je javna ličnost, političar, on bi trebao sam da podnese ostavku i da se posveti dokazivanju svoje nevinosti.Ovo mi izgleda kao inat.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

29.01.2015 09:32

OVO JE NAJVEĆA SRAMOTA DA U REPUBLICI SRPSKOJ NEMA ČOVJEKA, INSTITUCIJE ILI BILO KOGA DRUGOG DA UMJESTO KEBE PODNESE PRIJAVE PROTIV NN LICA ZA KRIVIČNA DJELA KOJA IM SE PRIPISUJU. NI OVI NA VLASTI NISU BOLJI.

ODGOVORITE
Name

Nema nista..

29.01.2015 10:50

Nema ništa...Opet sve isto.Ako onaj ne napusti sjednicu napustiću ja...ako ovaj ne napusti reći ću onome da napusti. Unapred se planira blokirati nešto... Narod čeka da se nešto stvori...Nema ništa... ništa...

ODGOVORITE
Name

klembo

29.01.2015 15:00

Kebo i njegove istrage su tu da uveseljavaju gladan narod. Ko dobro vidi vidjece da je neko (neka sluzba ili vise njih) za par dana Kebi dostavio par stotina kila nekakvih dokumenata od kojih su ti sklepali optuznicu kontra vecine kadrova SDA u vlasti. Najvjerovatnije da se tu radi i o dokumentima iz Avaza a i to ko prati Federalne medije zna da Kebo zadnjih mjeseci puno vremena provodi u uvrnutom tornju kid Fahre. I sve se vrti u krug odlazeci pokusavaju na sve nacine da odgode dolazak novih. Sad je takvo vrijeme doslo da svak svakoga tuzi za sve i svasta od zlocina do privatizacije i da se najbolje isplati bit papak

ODGOVORITE