Ленс је био жртвено јагње!

Бивши први човек Међународне бициклистичке уније Пат Меквејд рекао је да је Ленс Армстронг био жртвено јагње Антидопинг агенције Сједињених Држава (УСАДА).

Остали спортови 29.01.2015 | 14:00
Ленс је био жртвено јагње!

Армстронгу, некада хероју милиона људи широм света, одузете су све титуле са трке Тур д’Франс, на којој је био неприкосновен од 1999. до 2005. године, пре три године, када га је УСАДА оптужила да је био челу најсофистициранијег програма допинга у свету спорта.

“Он је био право жртвено јагње, пошто је то био прави ‘лов на вештице’ на Армстронга”, рекао је Меквејд, који је додао и да се помало саосећао са Американцем.

Меквејд, који је био на челу владајућег тела светског бициклизма од 2006. до 2013. године, те коментаре је изнео дан пошто је Армстронг изјавио да у садашњој ери не би морао да користи допинг.

После повратка бициклизму после борбе са раком, Армстронг је стално био мета оптужби да се допинговао, што је оштро демантовао. Такав случај је био све до пре три године, када је УСАДА објавила документ у којем су изнети докази о Армстронговом системском допингу. Све то је довело до Армстронговог коначног признања у интервјуу Опри Винфри у јануару 2013. године.

“Тако је то. УСАДА је желела велико име. Нису били заинтересовани за мање познате возаче, а такође су постигли нагодбе са њима да би прикупили информације о великим именима. И зато осећам саосећање јер би људи у спорту, посебно у таквим ситуацијама, требало да буду третирани једнако” нагласио је Меквејд.

У понедељак, Армстронг је изјавио да жали због неприхватљивог понашања према другим возачима и званичницима, али да би се вероватно опет допинговао да све може испочетка.

“Желео бих да променим човека који је урадио те ствари, можда не саму одлуку, већ начин на који се понашао. Начин на који је третирао друге људе, начин на који није могао да престане да се бори. То је било неприхватљиво и неопростиво”, истакао је Армстронг.

Армстронгове победе на Туру нису додељене никоме због допинга који је владао у свету бициклизма у то време. Америчком бициклисти је одузета и бронза са Олимпијских игара у Сиднеју 2000. године и доживотно му је забрањено бављење професионалним бициклизмом.

Коментари / 0

Оставите коментар