Антић о Србима у Премијер лиги: Наш дух и вицкастост!

Ове сезоне, више него икад раније, у енглском фудбалу прича се - српски. Премијер лига, званично једна од три најјаче на свету, отворила се према талентима са југоистока Европе. Традиционалну неповерљивост према свему што долази споља клубови су заменили масовним увозом асова - најпре са запада, а потом је нестала и скепса према менталитету фудбалера из Србије као “тешко прилагодљивом” на британске прилике.

Фудбал 28.01.2015 | 20:40
Антић о Србима у Премијер лиги: Наш дух и вицкастост!

- Промена је драстична. Некад је у Енглеској од наших играо само Иван Голац као први странац, после сам заиграо ја у Лутону, касније Пижон Петровић у Арсеналу. Били смо тада прве ласте из Србије, а данас су неки наши фудбалери у фокусу пажње британских клубова - каже за “Блиц” Радомир Антић, велико тренерско име и бивши ас Партизана, шпанских и енглеских клубова.

Сада на Острву игра чак 11 играча са српским пасошем - седморица у Премијер лиги и четворица у Чемпионшипу, плус четворица са двојним држављанством од којих је једно српско.

- Наши асови нису више они који попуњавају тим. Немања Матић и Бранислав Ивановић су фигуре, лидери Челсија, Тадића у Саутемптону већ зна свако дете. Коларов је у Ситију имао успоне и падове, а штета је што тренери Лазара Марковића у Ливерпулу нису начисто са његовом улогом и дометима. Деси се да заблиста и реши утакмицу, а следећег викенда заврши на левом беку! Има ту лутања, али то не мења утисак да су Срби у последње време постали битан део тамошњег фудбала.

По Антићу, није сасвим без значаја ни присутност играча са два пасоша - Јоветића, Малетића, Кркића...

- Сви они у фудбалском смислу имају исте корене, некад југословенске. Сваки клуб тражи оно што нема, а зна се по чему је специфичан наш фудбал - по духу, вицу, креативности...

Први корак ка отварању блиндираних врата, по њему, било је увођење Босмановог правила, којим је играч Лијежа омогућио колегама чешће трансфере.

- Његов добијен спор са УЕФА омогућио је играчима којима уговор истиче да мењају клуб без обештећења и то је донело праву револуцију на тржишту!

Цео процес „србизације“ Острва има и ширу, европску димензију.

- Енглески фудбал више не постоји у правом значењу - чак ни у својој постојбини. Кад сам недавно на “Сантјагу Бернабеуу” видео Ливерпул без иједног Енглеза у првих једанаест, све ми је било јасно. Није више битан ни енглески укус, ни њихово схватање игре. Клубови се руководе другим принципима, јер најјаче воде странци са својим капиталом. Тражи се резултат, а кад има пара, онда границе не постоје. Ту су нашли своје место и наши играчи, што је велика ствар.

Играчи са двојним држављанством
Александар Качаниклић (Шведска/Србија) Фулам - лево крило
Стефан Малетић (Холандија/Србија) Бартон - штопер
Бојан Кркић (Шпанија/Србија) Стоук - нападач
Стеван Јоветић (Црна Гора/Србија) Сити - нападач

"Српски" тим Премијер лиге:
Вања Милинковић-Савић (Манчестер јунајтед, вредност 400.000 евра) - Бранислав Ивановић (Челси, 17 милиона), Милош Вељковић (Тотенхем - позајмица Чарлтон, 400.000), Вујадин Савић (Вотфорд, 500.000), Александар Коларов (Манчестер сити 12 милиона) - Немања Матић (Челси, 26 милиона), Данило Пантић (Челси, 900.000), Душан Тадић (Саутемптон, 12 милиона), Лазар Марковић (Ливерпул, 20 милиона), Бојан Кркић (Стоук, пет милиона), Никола Жигић (Бирмингем 500.000). Тренер: Славиша Јокановић (Вотфорд).
*резервни голман у овом тиму је Марко Дмитровић (Чарлтон).

Коментари / 0

Оставите коментар