Antić o Srbima u Premijer ligi: Naš duh i vickastost!

Ove sezone, više nego ikad ranije, u englskom fudbalu priča se - srpski. Premijer liga, zvanično jedna od tri najjače na svetu, otvorila se prema talentima sa jugoistoka Evrope. Tradicionalnu nepoverljivost prema svemu što dolazi spolja klubovi su zamenili masovnim uvozom asova - najpre sa zapada, a potom je nestala i skepsa prema mentalitetu fudbalera iz Srbije kao “teško prilagodljivom” na britanske prilike.

Fudbal 28.01.2015 | 20:40
Antić o Srbima u Premijer ligi: Naš duh i vickastost!

- Promena je drastična. Nekad je u Engleskoj od naših igrao samo Ivan Golac kao prvi stranac, posle sam zaigrao ja u Lutonu, kasnije Pižon Petrović u Arsenalu. Bili smo tada prve laste iz Srbije, a danas su neki naši fudbaleri u fokusu pažnje britanskih klubova - kaže za “Blic” Radomir Antić, veliko trenersko ime i bivši as Partizana, španskih i engleskih klubova.

Sada na Ostrvu igra čak 11 igrača sa srpskim pasošem - sedmorica u Premijer ligi i četvorica u Čempionšipu, plus četvorica sa dvojnim državljanstvom od kojih je jedno srpsko.

- Naši asovi nisu više oni koji popunjavaju tim. Nemanja Matić i Branislav Ivanović su figure, lideri Čelsija, Tadića u Sautemptonu već zna svako dete. Kolarov je u Sitiju imao uspone i padove, a šteta je što treneri Lazara Markovića u Liverpulu nisu načisto sa njegovom ulogom i dometima. Desi se da zablista i reši utakmicu, a sledećeg vikenda završi na levom beku! Ima tu lutanja, ali to ne menja utisak da su Srbi u poslednje vreme postali bitan deo tamošnjeg fudbala.

Po Antiću, nije sasvim bez značaja ni prisutnost igrača sa dva pasoša - Jovetića, Maletića, Krkića...

- Svi oni u fudbalskom smislu imaju iste korene, nekad jugoslovenske. Svaki klub traži ono što nema, a zna se po čemu je specifičan naš fudbal - po duhu, vicu, kreativnosti...

Prvi korak ka otvaranju blindiranih vrata, po njemu, bilo je uvođenje Bosmanovog pravila, kojim je igrač Liježa omogućio kolegama češće transfere.

- Njegov dobijen spor sa UEFA omogućio je igračima kojima ugovor ističe da menjaju klub bez obeštećenja i to je donelo pravu revoluciju na tržištu!

Ceo proces „srbizacije“ Ostrva ima i širu, evropsku dimenziju.

- Engleski fudbal više ne postoji u pravom značenju - čak ni u svojoj postojbini. Kad sam nedavno na “Santjagu Bernabeuu” video Liverpul bez ijednog Engleza u prvih jedanaest, sve mi je bilo jasno. Nije više bitan ni engleski ukus, ni njihovo shvatanje igre. Klubovi se rukovode drugim principima, jer najjače vode stranci sa svojim kapitalom. Traži se rezultat, a kad ima para, onda granice ne postoje. Tu su našli svoje mesto i naši igrači, što je velika stvar.

Igrači sa dvojnim državljanstvom
Aleksandar Kačaniklić (Švedska/Srbija) Fulam - levo krilo
Stefan Maletić (Holandija/Srbija) Barton - štoper
Bojan Krkić (Španija/Srbija) Stouk - napadač
Stevan Jovetić (Crna Gora/Srbija) Siti - napadač

"Srpski" tim Premijer lige:
Vanja Milinković-Savić (Mančester junajted, vrednost 400.000 evra) - Branislav Ivanović (Čelsi, 17 miliona), Miloš Veljković (Totenhem - pozajmica Čarlton, 400.000), Vujadin Savić (Votford, 500.000), Aleksandar Kolarov (Mančester siti 12 miliona) - Nemanja Matić (Čelsi, 26 miliona), Danilo Pantić (Čelsi, 900.000), Dušan Tadić (Sautempton, 12 miliona), Lazar Marković (Liverpul, 20 miliona), Bojan Krkić (Stouk, pet miliona), Nikola Žigić (Birmingem 500.000). Trener: Slaviša Jokanović (Votford).
*rezervni golman u ovom timu je Marko Dmitrović (Čarlton).

Komentari / 0

Ostavite komentar