Укида се накнада за бивше посланике!

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је утврдила усаглашеност Приједлога закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ са Уставом и правним системом БиХ.

Босна и Херцеговина 28.01.2015 | 13:56
Укида се накнада за бивше посланике!

Предложеним законом, који је у парламентарну процедуру упутио Клуб посланика СББ у Представничком дому, укида се право на једногодишњу накнаду носиоцима функција на нивоу БиХ по престанку њиховог мандата.

Укидањем ове накнаде, према наводима предлагача, у буџету БиХ било би уштеђено до 6,5 милиона КМ.

Посланик ХДЗ БиХ Борјана Кришто оцијенила је непримјереним да се у актуелној ситуацији расправља о оваквом приједлогу, називајући предложени закон популистичким.

"На овај начин се не постижу уштеде и дискриминишемо људе обухваћене овим приједлогом у односу на чланове разних управних одбора и носиоце других функција који имају исто или слично право", навела је Кришто.

Лазар Продановић из СНСД-а затражио је да се предложени закон хармонизује са другим законима на нивоу БиХ којима се третира ова проблематика како судови не би морали рјешавати евентуалне тужбе због њихове неусклађености, те одговор колики је број званичника на свим нивоима који користе право на једногодишњу плату по престанку функције.

За Шефика Џаферовића из СДА неприхватљиво је да људи који по неколико мјесеци обављају неку функцију имају право на накнаду годину дана и каже да је неопходно да се ова област уреди.

Замјеник предсједавајућег Комисије Александра Пандуревић из СДС-а сматра да би се усвајањем предложеног рјешења дерогирале одређене институције и функције на нивоу БиХ.

Према њеним ријечима, уштеде о којима говори предлагач биле би далеко више када би се системски ријешило питање трошења буџетских средстава, а као примјер навела је годишње трошкове од три милиона КМ за рад запослених у Савјету министара у разним комисијама, те кориштење службених возила 24 часа.

Предсједавајући Комисије Жељко Комшић из ДФ-а подсјетио је да је укидање ових накнада, популарно названих као "бијели хљеб", био један од основних захтјева изнесених на прошлогодишњим масовним протестима.

"Ја не могу прећи преко тога", рекао је Комшић, оцијенивши да би усвајањем оваквог рјешења парламент показао социјалну осјетљивост.

Против закључка о усаглашености предложеног закона са Уставом и правним системом БиХ гласали су представници ХДЗ БиХ Борјана Кришто и Никола Ловриновић.

Уставноправна комисија данас је, без гласова сагласности српских чланова, примила к знању Извјештај Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за 2013. годину.

У расправи о извјештају Пандуревићева је истакла да већ пет година из ВСТС стижу извјештаји који "квантитетом покушавају да надокнаде недостатак суштине".

Поступајући по закључку Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Комисија је данас одлучила да 24. фебруара буде одржана јавна расправа о питању статуса Суторине.

Списак учесника који ће бити позвани биће утврђен наредних дана.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

28.01.2015 15:07

То треба да уради и НСРС обавезно.

ОДГОВОРИТЕ