Ukida se naknada za bivše poslanike!

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je utvrdila usaglašenost Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Bosna i Hercegovina 28.01.2015 | 13:56
Ukida se naknada za bivše poslanike!

Predloženim zakonom, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SBB u Predstavničkom domu, ukida se pravo na jednogodišnju naknadu nosiocima funkcija na nivou BiH po prestanku njihovog mandata.

Ukidanjem ove naknade, prema navodima predlagača, u budžetu BiH bilo bi ušteđeno do 6,5 miliona KM.

Poslanik HDZ BiH Borjana Krišto ocijenila je neprimjerenim da se u aktuelnoj situaciji raspravlja o ovakvom prijedlogu, nazivajući predloženi zakon populističkim.

"Na ovaj način se ne postižu uštede i diskriminišemo ljude obuhvaćene ovim prijedlogom u odnosu na članove raznih upravnih odbora i nosioce drugih funkcija koji imaju isto ili slično pravo", navela je Krišto.

Lazar Prodanović iz SNSD-a zatražio je da se predloženi zakon harmonizuje sa drugim zakonima na nivou BiH kojima se tretira ova problematika kako sudovi ne bi morali rješavati eventualne tužbe zbog njihove neusklađenosti, te odgovor koliki je broj zvaničnika na svim nivoima koji koriste pravo na jednogodišnju platu po prestanku funkcije.

Za Šefika Džaferovića iz SDA neprihvatljivo je da ljudi koji po nekoliko mjeseci obavljaju neku funkciju imaju pravo na naknadu godinu dana i kaže da je neophodno da se ova oblast uredi.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Aleksandra Pandurević iz SDS-a smatra da bi se usvajanjem predloženog rješenja derogirale određene institucije i funkcije na nivou BiH.

Prema njenim riječima, uštede o kojima govori predlagač bile bi daleko više kada bi se sistemski riješilo pitanje trošenja budžetskih sredstava, a kao primjer navela je godišnje troškove od tri miliona KM za rad zaposlenih u Savjetu ministara u raznim komisijama, te korištenje službenih vozila 24 časa.

Predsjedavajući Komisije Željko Komšić iz DF-a podsjetio je da je ukidanje ovih naknada, popularno nazvanih kao "bijeli hljeb", bio jedan od osnovnih zahtjeva iznesenih na prošlogodišnjim masovnim protestima.

"Ja ne mogu preći preko toga", rekao je Komšić, ocijenivši da bi usvajanjem ovakvog rješenja parlament pokazao socijalnu osjetljivost.

Protiv zaključka o usaglašenosti predloženog zakona sa Ustavom i pravnim sistemom BiH glasali su predstavnici HDZ BiH Borjana Krišto i Nikola Lovrinović.

Ustavnopravna komisija danas je, bez glasova saglasnosti srpskih članova, primila k znanju Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH za 2013. godinu.

U raspravi o izvještaju Pandurevićeva je istakla da već pet godina iz VSTS stižu izvještaji koji "kvantitetom pokušavaju da nadoknade nedostatak suštine".

Postupajući po zaključku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Komisija je danas odlučila da 24. februara bude održana javna rasprava o pitanju statusa Sutorine.

Spisak učesnika koji će biti pozvani biće utvrđen narednih dana.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

28.01.2015 15:07

To treba da uradi i NSRS obavezno.

ODGOVORITE