АО: Киз херојски до 1/2-финала преко Венус!

Америчка тинејџерка Медисон Киз и поред повреде успела је да савлада Венус Вилијамс и пласира се у полуфинале Аустралијан опена. 

Тенис 28.01.2015 | 12:20
АО: Киз херојски до 1/2-финала преко Венус!

Киз се повредила средином другог сета, али је одлучила да остане на терену – као у трансу одиграла је други део меча за тријумф резултатом 6:3, 4:6, 6:4.

У свом првом полуфиналу на неком од четири највећа турнира Медисон ће играти против боље из меча Серена Вилијамс – Доминика Цибулкова.

Цео меч протекао је у великим серијама са обе стране, али је прави подвиг направила тинејџерка коју тренира легендарна Линдзи Девенпорт. Преживела је кризу средином другог и почетком трећег сета и крајње агресивном игром до тријумфа стигла после скоро два сата.

Направила је 34 директна поена, којима је успела да делимично надомести 45 неизнуђених грешака.

Са друге стране, Венус је имала победу у својим рукама, али је у одлучујућем сету престала да се креће довољно добро. Проценат сервиса јој је значајно опао и деловала је уморно на терену. Меч је завршила са само 10 винера и чак 38 грешака.

„Осећала сам да је мишић затегнут током читавог турнира. У једном тренутку сам осетила да ће бити потпуно истегнут и морала сам да бандажирам. Нисам се осећала добро, али сам кренула да идем по своје ударце и максимално сам ризиковала јер ништа нисам имала да изгубим. Нападала сам, играла агресивно и нисам ни гледала на супротну страну терена“, рекла је Киз после меча.

Дуел на Род Лејвер Арени почео је сигурно за обе играчице и после прва два узбудљива гема, није било много узбуђења до резултата 3:3. Међутим, тада је уследила фуриозна серија Медисон – узела је 20 од следећа 23 поена, направила два брејка и повела са 6:3, 1:0.

После овако доброг финиша кренуо је велики пад у игри 19-годишњакиње – направила је неколико исхитрених грешака из форхенда, а уз две дупле сервис грешке омогућила Венус да лагано направи два брејка за 4:1. При том резултату Медисон је затражила медицински тајм аут, чинило се да је у питању неки проблем са куком, али се из свлачионице вратила увијеног бутног мишића.

По повратку се очекивало да ће 34-годишња Вилијамс наставити где је стала почетком сета, али је пауза потпуно пресекла. Медисон је деловала веома свеже и вратила брејк. Због проблема са левом ногом није могла добро да се креће, па се зато одлучила да ризикује и јури винере. У томе је успевала, погађала и бекхендом и форхендом и врло брзо вратила два брејка заостатка. Ипак, опет јој је пала концентрација – дозволила је три три брејк лопте противници што је било довољно да Венус изједначи у сетовима.

Иако је одлично почела и трећи део игре, очекивано је било да ће број неизнуђених грешака расти код Киз. Старија Американка већину лоптица слала је велики број лоптица на бекхенд противнице која је имала великих потешкоћа да се креће у своју леву страну. После једног дугог гема вратила се од 40:15 и одузела сервис повређеној Медисон.

Тренутно 35. играчица на WТА листи одржавала се некако наставку сета ударцима 'на све или ништа', али никако није успевала да угрози сервис све до 3:2. Искористила је нешто слабију игру ривалке и пасингом из бекхенда дошла до брејк лопте. Прву није реализовала, али је код друге дочекала аут из форхенда за 3:3. Херојски подухват употпунила је у финишу меча, када је после још једног претпрљеног брејка везала нова три гема и обезбедила прво полуфинале Грен слема у каријери.

Коментари / 0

Оставите коментар