AO: Kiz herojski do 1/2-finala preko Venus!

Američka tinejdžerka Medison Kiz i pored povrede uspela je da savlada Venus Vilijams i plasira se u polufinale Australijan opena. 

Tenis 28.01.2015 | 12:20
AO: Kiz herojski do 1/2-finala preko Venus!

Kiz se povredila sredinom drugog seta, ali je odlučila da ostane na terenu – kao u transu odigrala je drugi deo meča za trijumf rezultatom 6:3, 4:6, 6:4.

U svom prvom polufinalu na nekom od četiri najveća turnira Medison će igrati protiv bolje iz meča Serena Vilijams – Dominika Cibulkova.

Ceo meč protekao je u velikim serijama sa obe strane, ali je pravi podvig napravila tinejdžerka koju trenira legendarna Lindzi Devenport. Preživela je krizu sredinom drugog i početkom trećeg seta i krajnje agresivnom igrom do trijumfa stigla posle skoro dva sata.

Napravila je 34 direktna poena, kojima je uspela da delimično nadomesti 45 neiznuđenih grešaka.

Sa druge strane, Venus je imala pobedu u svojim rukama, ali je u odlučujućem setu prestala da se kreće dovoljno dobro. Procenat servisa joj je značajno opao i delovala je umorno na terenu. Meč je završila sa samo 10 vinera i čak 38 grešaka.

„Osećala sam da je mišić zategnut tokom čitavog turnira. U jednom trenutku sam osetila da će biti potpuno istegnut i morala sam da bandažiram. Nisam se osećala dobro, ali sam krenula da idem po svoje udarce i maksimalno sam rizikovala jer ništa nisam imala da izgubim. Napadala sam, igrala agresivno i nisam ni gledala na suprotnu stranu terena“, rekla je Kiz posle meča.

Duel na Rod Lejver Areni počeo je sigurno za obe igračice i posle prva dva uzbudljiva gema, nije bilo mnogo uzbuđenja do rezultata 3:3. Međutim, tada je usledila furiozna serija Medison – uzela je 20 od sledeća 23 poena, napravila dva brejka i povela sa 6:3, 1:0.

Posle ovako dobrog finiša krenuo je veliki pad u igri 19-godišnjakinje – napravila je nekoliko ishitrenih grešaka iz forhenda, a uz dve duple servis greške omogućila Venus da lagano napravi dva brejka za 4:1. Pri tom rezultatu Medison je zatražila medicinski tajm aut, činilo se da je u pitanju neki problem sa kukom, ali se iz svlačionice vratila uvijenog butnog mišića.

Po povratku se očekivalo da će 34-godišnja Vilijams nastaviti gde je stala početkom seta, ali je pauza potpuno presekla. Medison je delovala veoma sveže i vratila brejk. Zbog problema sa levom nogom nije mogla dobro da se kreće, pa se zato odlučila da rizikuje i juri vinere. U tome je uspevala, pogađala i bekhendom i forhendom i vrlo brzo vratila dva brejka zaostatka. Ipak, opet joj je pala koncentracija – dozvolila je tri tri brejk lopte protivnici što je bilo dovoljno da Venus izjednači u setovima.

Iako je odlično počela i treći deo igre, očekivano je bilo da će broj neiznuđenih grešaka rasti kod Kiz. Starija Amerikanka većinu loptica slala je veliki broj loptica na bekhend protivnice koja je imala velikih poteškoća da se kreće u svoju levu stranu. Posle jednog dugog gema vratila se od 40:15 i oduzela servis povređenoj Medison.

Trenutno 35. igračica na WTA listi održavala se nekako nastavku seta udarcima 'na sve ili ništa', ali nikako nije uspevala da ugrozi servis sve do 3:2. Iskoristila je nešto slabiju igru rivalke i pasingom iz bekhenda došla do brejk lopte. Prvu nije realizovala, ali je kod druge dočekala aut iz forhenda za 3:3. Herojski poduhvat upotpunila je u finišu meča, kada je posle još jednog pretprljenog brejka vezala nova tri gema i obezbedila prvo polufinale Gren slema u karijeri.

Komentari / 0

Ostavite komentar