Шта је идеал модерног Србина?

Српско друштво не успијева да обезбиједи демографску обнову, а сваке године Србија, због негативног природног прираштаја, губи око 35.000 становика, тако да ће, ако се нешто не промијени, 2050. године имати два милиона становника мање - оцијенио је социолог Слободан Антонић.

Република Српска 28.01.2015 | 10:28
Шта је идеал модерног Србина?

"Идеал модерног Србина су три телевизора, два пса и једно дете", истиче Антонић у ауторском тексту за "Вечерње новости", наводећи да је потребно да српско друштво промијени стил живота и нереална материјална очекивања, ако жели више дјеце.

Антонић напомиње да Србију сваке године напусти око 15.000 људи, те да је у посљедњих 10 година "изгубила" 500.000 људи, а у наредних 10 година, готово је извјесно, да ће изгубити исто толико становника.

Он наводи да је у Србији мање дјеце него старих, да готово ствака трећа породица нема дјецу, као и да је за просто обнављање становништва потребно 2,1 дијете, а тренутно је просјечан број по жени 1,4 рођене дјеце.

Антонијевић каже да разлози демографске имплозије нису искључиво материјални, него су већим дијелом културни, односно ријеч је о раскораку између културом успостављених социјалних аспирација и реалног стандарда.

"Створена су нова нормативна очекивања у вези са материјалним претпоставкама, имовином, приходима, које треба достићи да би се имала деца", наводи он и додаје да је такав културни модел направљен по угледу на богата западна друштва и наметнути потрошачки стил живота.

И док појединац не мора да има дјецу, друштво их, како истиче Антонић, мора имати, а пошто су мали изгледи да се материјална реалност српског друштва може брзо и значајно поправити, друго рјешење за српско друштво је да промијени "статусна очекивања" везана за стил живота.

"То укључује и снижавање појединих потрошачких и хедонистичких аспирација, прије свега оних који се тичу материјалних претпоставки и статусних симбола везаних за родитељство. Наравно, за то је потребна промена у елементима доминантног културног модела. Ту промену може иницирати, па и великим делом извести, управо елита", сматра Антонић.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Опозиција

28.01.2015 10:07

Пун погодак. 3 телевизора, 4 телефона ... Власт је крива највисе ! Друг ме зове из "непријатељске" Њемацке добио је треце дијете а у Србији 2009-е није имао ниста . Да правим дјецу па их пустим Додику и Зељки на милост и немилост. Не треба сваком родјеном 3 милиона као сто је дао свом али мозе сваком родјеном 1000 да му се купи бар основно. Па кад одрасте равноправни услови за посао у Електропреносу. И тако једно по једно ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој

28.01.2015 10:15

Немам посао не могу га наци цак и да будем комуналац јер пази ово ПОСЛОВА НЕМА да их мозес добити. Сви би струцњака ИТ струке који мозе лако да заради огромне паре вани негдје ал ето за вас це да ради дзабе, и пази сад ово да ради цитав дан кад год мозе да путује од мјеста до мјеста, питам ја вас како да има времена за породицу. И сва та обука оди вамо уци ради ово и на крају ниста од посла. И ако и имас дјецу ста да им казес уци вријдно ради сваки дан бице теби добро овдје неког дана у далекој будуцности, мос мислит, а ако вец цовјек говори о новој култури сто отворено и не казе НЕМОЈТЕ СЕ сколовати. Вец цим су млади способни да радају одведете их у собу као у сталу и ето проблем рјесен, јер са стоком је лако, и цуј ово елита це да то уради мос мислит, сељаци су ти који су ти радјали, ал ето мастај ти и даље да це гузоњин син да мјења пелене умјесто да троси будзине паре у дискотеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УцитељБутен

28.01.2015 11:30

Мој идеал би био зивот без Додика и Додикових увлака. А не треба ми ни телевизор, ни телефон само да дјубре кривицно одговара за своје лоповлуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

28.01.2015 12:58

ДА КУСТУРИЦА БУДЕ ЈЕДНОГ ДАНА КРАЉ ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ. ХАХАХАХАХА.

ОДГОВОРИТЕ