Šta je ideal modernog Srbina?

Srpsko društvo ne uspijeva da obezbijedi demografsku obnovu, a svake godine Srbija, zbog negativnog prirodnog priraštaja, gubi oko 35.000 stanovika, tako da će, ako se nešto ne promijeni, 2050. godine imati dva miliona stanovnika manje - ocijenio je sociolog Slobodan Antonić.

Republika Srpska 28.01.2015 | 10:28
Šta je ideal modernog Srbina?

"Ideal modernog Srbina su tri televizora, dva psa i jedno dete", ističe Antonić u autorskom tekstu za "Večernje novosti", navodeći da je potrebno da srpsko društvo promijeni stil života i nerealna materijalna očekivanja, ako želi više djece.

Antonić napominje da Srbiju svake godine napusti oko 15.000 ljudi, te da je u posljednjih 10 godina "izgubila" 500.000 ljudi, a u narednih 10 godina, gotovo je izvjesno, da će izgubiti isto toliko stanovnika.

On navodi da je u Srbiji manje djece nego starih, da gotovo stvaka treća porodica nema djecu, kao i da je za prosto obnavljanje stanovništva potrebno 2,1 dijete, a trenutno je prosječan broj po ženi 1,4 rođene djece.

Antonijević kaže da razlozi demografske implozije nisu isključivo materijalni, nego su većim dijelom kulturni, odnosno riječ je o raskoraku između kulturom uspostavljenih socijalnih aspiracija i realnog standarda.

"Stvorena su nova normativna očekivanja u vezi sa materijalnim pretpostavkama, imovinom, prihodima, koje treba dostići da bi se imala deca", navodi on i dodaje da je takav kulturni model napravljen po ugledu na bogata zapadna društva i nametnuti potrošački stil života.

I dok pojedinac ne mora da ima djecu, društvo ih, kako ističe Antonić, mora imati, a pošto su mali izgledi da se materijalna realnost srpskog društva može brzo i značajno popraviti, drugo rješenje za srpsko društvo je da promijeni "statusna očekivanja" vezana za stil života.

"To uključuje i snižavanje pojedinih potrošačkih i hedonističkih aspiracija, prije svega onih koji se tiču materijalnih pretpostavki i statusnih simbola vezanih za roditeljstvo. Naravno, za to je potrebna promena u elementima dominantnog kulturnog modela. Tu promenu može inicirati, pa i velikim delom izvesti, upravo elita", smatra Antonić.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Opozicija

28.01.2015 10:07

Pun pogodak. 3 televizora, 4 telefona ... Vlast je kriva najvise ! Drug me zove iz "neprijateljske" Njemacke dobio je trece dijete a u Srbiji 2009-e nije imao nista . Da pravim djecu pa ih pustim Dodiku i Zeljki na milost i nemilost. Ne treba svakom rodjenom 3 miliona kao sto je dao svom ali moze svakom rodjenom 1000 da mu se kupi bar osnovno. Pa kad odraste ravnopravni uslovi za posao u Elektroprenosu. I tako jedno po jedno ...

ODGOVORITE
Name

Ma nemoj

28.01.2015 10:15

Nemam posao ne mogu ga naci cak i da budem komunalac jer pazi ovo POSLOVA NEMA da ih mozes dobiti. Svi bi strucnjaka IT struke koji moze lako da zaradi ogromne pare vani negdje al eto za vas ce da radi dzabe, i pazi sad ovo da radi citav dan kad god moze da putuje od mjesta do mjesta, pitam ja vas kako da ima vremena za porodicu. I sva ta obuka odi vamo uci radi ovo i na kraju nista od posla. I ako i imas djecu sta da im kazes uci vrijdno radi svaki dan bice tebi dobro ovdje nekog dana u dalekoj buducnosti, mos mislit, a ako vec covjek govori o novoj kulturi sto otvoreno i ne kaze NEMOJTE SE skolovati. Vec cim su mladi sposobni da radaju odvedete ih u sobu kao u stalu i eto problem rjesen, jer sa stokom je lako, i cuj ovo elita ce da to uradi mos mislit, seljaci su ti koji su ti radjali, al eto mastaj ti i dalje da ce guzonjin sin da mjenja pelene umjesto da trosi budzine pare u diskoteci.

ODGOVORITE
Name

UciteljButen

28.01.2015 11:30

Moj ideal bi bio zivot bez Dodika i Dodikovih uvlaka. A ne treba mi ni televizor, ni telefon samo da djubre krivicno odgovara za svoje lopovluke.

ODGOVORITE
Name

ЖИКА Ж

28.01.2015 12:58

ДА КУСТУРИЦА БУДЕ ЈЕДНОГ ДАНА КРАЉ ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ. ХАХАХАХАХА.

ODGOVORITE