Санацијом обале спасавају гробнице

Санација обалоутврде уз ријеку Врбас поред Ребровачког гробља је у току, потврдили су нам у Градској управи.

Дио Ребровачког гробља уз саму обалу оштећен је за вријеме мајских поплава, те је због проблема са клизањем терена било угрожено неколико гробних мјеста.

Република Српска 27.01.2015 | 21:31
Санацијом обале спасавају гробнице

Пројектна документација за санацију обале Врбаса на овом дијелу била је завршена још у октобру, с тим што у прошлој години за ове радове није било довољно средстава.

"У току је санација рушевне обале ријеке Врбас у близини Ребровачког гробља. Вриједност радова износи 85.000 КМ, а изводи их предузеће 'Нискоградња''', рекао је Миленко Шајић, портпарол Градске управе.

Грађани којима је неко од ближњих покопан на овом мјесту кажу да су санацију већ дуго очекивали, те да су оштећења на гробовима била примјетна.
"Санацију очекујемо још од маја. Примјећивала сам оштећења на споменику јер се плоча коју смо поставили прошле године већ два пута искривила", рекла је једна суграђанка.

Породица једног покојника сахрањеног на овом гробљу рекла је да би, да радови нису почели, посмртне остатке прије прољећа пренијели на неко друго гробље.

"Било је угрожено најмање десет гробних мјеста јер вода је однијела огроман приобални појас и такво је стање било пола године. Добро је да су радови почели прије прољетних киша јер смо страховали од обилнијих падавина које би опет могле да угрозе гробове ближе Врбасу", рекли су чланови једне породице, који овдје имају породичну гробницу.

Ребровачко гробље је у надлежности Српске православне цркве.


Санација клизишта у насељу Врбања, на почетку Авалске улице уз обалу Врбање, почела је у децембру. У оквиру радова биће утврђена обала ријеке у дужини од 50 метара. До сада су урађени земљани радови и темељ од камена у самој обали, а биће урађена и косина од камена.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

атеиста

27.01.2015 20:49

Засто Бањалука да санира..ако је црквено земљисте нек црква санира..имају попови пара..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хогар

28.01.2015 06:36

Атеиста...то што свештеници на Богојављење освештају воду у Врбасу, не значи да су власници реке. Обалу реке би требало да одржава републичка агенција којој сви ми плаћамо харач. Онај ко је одговоран за обалу, агенција, треба да плати и санацију гробних места.

ОДГОВОРИТЕ