Sanacijom obale spasavaju grobnice

Sanacija obaloutvrde uz rijeku Vrbas pored Rebrovačkog groblja je u toku, potvrdili su nam u Gradskoj upravi.

Dio Rebrovačkog groblja uz samu obalu oštećen je za vrijeme majskih poplava, te je zbog problema sa klizanjem terena bilo ugroženo nekoliko grobnih mjesta.

Republika Srpska 27.01.2015 | 21:31
Sanacijom obale spasavaju grobnice

Projektna dokumentacija za sanaciju obale Vrbasa na ovom dijelu bila je završena još u oktobru, s tim što u prošloj godini za ove radove nije bilo dovoljno sredstava.

"U toku je sanacija ruševne obale rijeke Vrbas u blizini Rebrovačkog groblja. Vrijednost radova iznosi 85.000 KM, a izvodi ih preduzeće 'Niskogradnja''', rekao je Milenko Šajić, portparol Gradske uprave.

Građani kojima je neko od bližnjih pokopan na ovom mjestu kažu da su sanaciju već dugo očekivali, te da su oštećenja na grobovima bila primjetna.
"Sanaciju očekujemo još od maja. Primjećivala sam oštećenja na spomeniku jer se ploča koju smo postavili prošle godine već dva puta iskrivila", rekla je jedna sugrađanka.

Porodica jednog pokojnika sahranjenog na ovom groblju rekla je da bi, da radovi nisu počeli, posmrtne ostatke prije proljeća prenijeli na neko drugo groblje.

"Bilo je ugroženo najmanje deset grobnih mjesta jer voda je odnijela ogroman priobalni pojas i takvo je stanje bilo pola godine. Dobro je da su radovi počeli prije proljetnih kiša jer smo strahovali od obilnijih padavina koje bi opet mogle da ugroze grobove bliže Vrbasu", rekli su članovi jedne porodice, koji ovdje imaju porodičnu grobnicu.

Rebrovačko groblje je u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve.


Sanacija klizišta u naselju Vrbanja, na početku Avalske ulice uz obalu Vrbanje, počela je u decembru. U okviru radova biće utvrđena obala rijeke u dužini od 50 metara. Do sada su urađeni zemljani radovi i temelj od kamena u samoj obali, a biće urađena i kosina od kamena.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ateista

27.01.2015 21:49

Zasto Banjaluka da sanira..ako je crkveno zemljiste nek crkva sanira..imaju popovi para..

ODGOVORITE
Name

Hogar

28.01.2015 07:36

Ateista...to što sveštenici na Bogojavljenje osveštaju vodu u Vrbasu, ne znači da su vlasnici reke. Obalu reke bi trebalo da održava republička agencija kojoj svi mi plaćamo harač. Onaj ko je odgovoran za obalu, agencija, treba da plati i sanaciju grobnih mesta.

ODGOVORITE