Херој дана је - Томаш Бердих!

Рафаел Надал последњи пут изгубио је сет 6:0 на Грен слем турниру још 2006. године, у финалу Вимблдона од Роџера Федерера.

Тенис 27.01.2015 | 23:20
Херој дана је - Томаш Бердих!

Те године је и Томаш Бердих последњи пут савладао Рафаела Надала, а од тада је Шпанац везао чак 17 победа.

Ипак, Чех је у Мелбурну одиграо још један изузетан меч у низу и нанео је Надалу један од најтежих пораза на Грен слемовима – 6:2, 6:0, 7:6 (7-5).

“Почео сам заиста добро. Имао сам план пре меча, испоставило се да је прави, и срећан сам што сам успео да га спроводим у дело током целог дуела. Иако су прва два сета изгледали лако, са Рафом увек морате да будете спремни на све. Зато сам се постарао да будем максимално концентрисан од почетка до краја“, рекао је Бердих.

И заиста, одавно нисмо видели тенисера који је оштрије фокусиран на оно што треба да уради од Томаша у мечу са Надалом – јесте невербално комуницирао са својом ложом, углавном прослављајући поене погледом или стиснутом песницом, али мислим да до завршнице трећег сета није изговорио нити једну једину реч. То се стварно ретко виђа.

Прва два сета била су толико убедљива да нема много шта да се анализира – Бердих је неумољиво нападао на Надалов форхенд, сервисом је освајао много лаких поена и додатно дизао себи самопоуздање, а Рафа је са друге стране био исувише пасиван.

Ипак, нису форхенди, бекхенди и сервиси оно што чини ову победу Бердиха грандиозном. Одувек смо знали да поседује капацитет да одигра тако феноменалан меч, а и виђали смо то понекад током претходних година.

Оно што смо још чешће виђали јесте да Бердих психички падне када је под притиском. И сада су сви само чекали да се то догоди, али није – најважнију битку Чех је успео да добије. У трећем сету Надал је заиграо агресивније, на све начине покушавао је да се врати у меч, бодрио је себе гласно после малтене сваког освојеног поена, али Бердих није узмицао.

Једина искра несигурности били су стегнути форхенди на меч лоптама у 12. гему трећег сета. У свим осталим тренуцима Бердих је био хладнокрван, што најбоље потврђује начин на који је освојио два најважнија поена у мечу – храбрим другим сервисом спасао је брејк лопту у деветом гему трећег сета, а затим је на исти начин реализовао и меч лопту након што се Надал у тај брејку вратио од 5-1 до 6-5.

Управо је други сервис и био кључна разлика у трећем сету – док је Бердих блистао, Надал је слао прекратке лоптице. То је Чех најбоље искористио у финишу тај брејка, када је одговорио винером из ритерна за две везане меч лопте.

“Томаш Бердих управо је прошао разне врсте испита које обично пада“, језгровито је један инострани колега описао меч. И потпуно је у праву.

Велике заслуге за тријумф припадају и тренеру Данију Валвердуу, који одавно има репутацију тактичког мага.

“Дани је приметио две ствари и обе је погодио. Поставили смо сјајан план и упалило је. Припремамо се за сваки меч, али неке ствари морају да остану тајна, у томе и јесте хемија тима. Не би имало сврху ако бих свима открио о чему разговарамо, али могу да кажем да је Дани променио много ствари у позитивном смеру. Најбоље од свега јесте што те ствари могу да применим заиста брзо, а тако и треба да буде“, каже 29-годишњи Чех, који је другу годину у низу у полуфиналу Аустралијан опена.

Валвердуова улога вероватно ће бити још значајнија у припреми полуфинала – ривал Бердиху је Енди Мари, а Дани је шест година провео радећи са Шкотом.

Победа над Надалом са више аспеката значајно је достигнуће за Чеха, али његов крајњи циљ у каријери јесте Грен слем титула. Сада га још два корака деле од тог сна.

Коментари / 0

Оставите коментар