Heroj dana je - Tomaš Berdih!

Rafael Nadal poslednji put izgubio je set 6:0 na Gren slem turniru još 2006. godine, u finalu Vimbldona od Rodžera Federera.

Tenis 27.01.2015 | 23:20
Heroj dana je - Tomaš Berdih!

Te godine je i Tomaš Berdih poslednji put savladao Rafaela Nadala, a od tada je Španac vezao čak 17 pobeda.

Ipak, Čeh je u Melburnu odigrao još jedan izuzetan meč u nizu i naneo je Nadalu jedan od najtežih poraza na Gren slemovima – 6:2, 6:0, 7:6 (7-5).

“Počeo sam zaista dobro. Imao sam plan pre meča, ispostavilo se da je pravi, i srećan sam što sam uspeo da ga sprovodim u delo tokom celog duela. Iako su prva dva seta izgledali lako, sa Rafom uvek morate da budete spremni na sve. Zato sam se postarao da budem maksimalno koncentrisan od početka do kraja“, rekao je Berdih.

I zaista, odavno nismo videli tenisera koji je oštrije fokusiran na ono što treba da uradi od Tomaša u meču sa Nadalom – jeste neverbalno komunicirao sa svojom ložom, uglavnom proslavljajući poene pogledom ili stisnutom pesnicom, ali mislim da do završnice trećeg seta nije izgovorio niti jednu jedinu reč. To se stvarno retko viđa.

Prva dva seta bila su toliko ubedljiva da nema mnogo šta da se analizira – Berdih je neumoljivo napadao na Nadalov forhend, servisom je osvajao mnogo lakih poena i dodatno dizao sebi samopouzdanje, a Rafa je sa druge strane bio isuviše pasivan.

Ipak, nisu forhendi, bekhendi i servisi ono što čini ovu pobedu Berdiha grandioznom. Oduvek smo znali da poseduje kapacitet da odigra tako fenomenalan meč, a i viđali smo to ponekad tokom prethodnih godina.

Ono što smo još češće viđali jeste da Berdih psihički padne kada je pod pritiskom. I sada su svi samo čekali da se to dogodi, ali nije – najvažniju bitku Čeh je uspeo da dobije. U trećem setu Nadal je zaigrao agresivnije, na sve načine pokušavao je da se vrati u meč, bodrio je sebe glasno posle maltene svakog osvojenog poena, ali Berdih nije uzmicao.

Jedina iskra nesigurnosti bili su stegnuti forhendi na meč loptama u 12. gemu trećeg seta. U svim ostalim trenucima Berdih je bio hladnokrvan, što najbolje potvrđuje način na koji je osvojio dva najvažnija poena u meču – hrabrim drugim servisom spasao je brejk loptu u devetom gemu trećeg seta, a zatim je na isti način realizovao i meč loptu nakon što se Nadal u taj brejku vratio od 5-1 do 6-5.

Upravo je drugi servis i bio ključna razlika u trećem setu – dok je Berdih blistao, Nadal je slao prekratke loptice. To je Čeh najbolje iskoristio u finišu taj brejka, kada je odgovorio vinerom iz riterna za dve vezane meč lopte.

“Tomaš Berdih upravo je prošao razne vrste ispita koje obično pada“, jezgrovito je jedan inostrani kolega opisao meč. I potpuno je u pravu.

Velike zasluge za trijumf pripadaju i treneru Daniju Valverduu, koji odavno ima reputaciju taktičkog maga.

“Dani je primetio dve stvari i obe je pogodio. Postavili smo sjajan plan i upalilo je. Pripremamo se za svaki meč, ali neke stvari moraju da ostanu tajna, u tome i jeste hemija tima. Ne bi imalo svrhu ako bih svima otkrio o čemu razgovaramo, ali mogu da kažem da je Dani promenio mnogo stvari u pozitivnom smeru. Najbolje od svega jeste što te stvari mogu da primenim zaista brzo, a tako i treba da bude“, kaže 29-godišnji Čeh, koji je drugu godinu u nizu u polufinalu Australijan opena.

Valverduova uloga verovatno će biti još značajnija u pripremi polufinala – rival Berdihu je Endi Mari, a Dani je šest godina proveo radeći sa Škotom.

Pobeda nad Nadalom sa više aspekata značajno je dostignuće za Čeha, ali njegov krajnji cilj u karijeri jeste Gren slem titula. Sada ga još dva koraka dele od tog sna.

Komentari / 0

Ostavite komentar