Имали свијет под ногама, а завршили на дну!

Генијалност се, нажалост, ретко памти. Успеси су оно што кроји причу која ће остати за вама, а за успех је потребно много више од талента...

Фудбал 28.01.2015 | 11:20
Имали свијет под ногама, а завршили на дну!

Пред вама је десет невероватних талената који су успели да даром који имају, не ураде ништа. Било је тешко одабрати само десеторицу. Многи који вероватно заслужују да се нађу на овој листи нису ту. Бојану Кркићу смо прогледали кроз прсте због сјајних игара у Стоуку ове сезоне, а морамо мало времена да дамо и Марију Балотелију, који, заиста је застрашујуће, има тек 24 године.

Од Реаловог највећег промашаја, до адута Кајзерија у борби за опстанак

Све је почело на првенству Европе за младе, када је Ђука довео Банета, Коларова, Лолу, Бошка и остале, тада велике наде Србије, до финала. Тамо су нашу селекцију чекале аждаје у дресу Холандије - Дренте, Бабел, Донк, Мадуро, Де Ридер, Бруинс... Лале су нас згазиле у финалу резултатом 4:1, а Ројстон Дренте је проглашен за најбољег играча турнира. Реаговао је одмах, ко други до Реал Мадрид. Дренте је прешао у Краљевски клуб за 14.000.000 евра када су Мадриђани доживели потпуну реконструкцију тима. Робен, Пепе, Снајдер, Хајнце, Савиола, Мецелдер... У каквом се друштву нашао везњак из Ротердама.

Имао је деби из снова против Севиље у Суперкупу Шпаније. Утакмица је завршена резултатом 1:1 а Дренте је постигао гол на првој утакмици у белом дресу и то какав. Бомба са 40 метара се одбила од пречке и завршила у голу Андалужана. Помислили су тада навијачи Реала да ће Дренте бити нови љубимац Бернабеуа, а заправо се десило нешто мало друкчије. После три сезоне мучења под Берндом Шустером и Хуандеом Рамосом, Дренте је позајмљен Херкулесу.

Тада креће суноврат омаленог Холанђанина. Ређали су се редом, Херкулес, Евертон, Аланија, Рединг, Шефилд да би 23. јануара 2015. потписао за Кајзери. Турски тим који се бори за опстанак у елитној дивизији.

Сем што је успео да од Реал Мадрида стигне до Аланије и Кајзерија, Дренте је снимио реп песму са Јуником, репером из Ројстоновог родног Ротердама, као и да буде у вези са Маленом Гарсијом, 16 година старијом Плејбој зечицом.

Са 14 запалио свет, са 25 истеран из Јагодине

Знамо да је легенда о Фредију Адуу већ хиљаду пута испричана, али једноставно је немогуће заобићи тамнопутог американца из Гане, када је се прича о пропалим талентима. Фредијева је несрећа је била то што је баш прерано постао суперзвезда. Не говоримо овде о момку који је са 16, 17 година полако прикључен професионалцима, па је пукао због превеликог притиска. Фреди је први професионални уговор потписао са 14 година! Тако је постао и најмлађи професионалац у Сједињеним Државама у историји.

Мало је рећи да је Фреди изневерио очекивања која су била пред њим. На 133 утакмице у МЛС-у постигао је целих 19 голова уз 11 асистенција, па је после четири сезоне прешао у Бенфику за само 2.000.000 евра. Наравно на Ла Лужу су брзо открили да Фреди није баш онакав играч каквим су га замишљали, па је после само 11 утакмица у Лисабону, прослеђен на позајмицу у Монако. У кнежевини је такође подбацио, а Бенфика није знала шта да ради са њим. Пробао је у Белененсешу, па у Арису, па у Ризеу и нигде није одиграо практично ништа.

2011. године се вратио у Америку, тачније у екипу Филаделфије, где је покушао да оживи своју каријеру. За две сезоне је одиграо 35 утакмица уз 7 голова, да би 2013. напустио источну обалу Сједињених Држава да би прешао у бразилску Баију. Убрзо је и у Бразилу добио отказ, па је наредни период каријере провео на пробама у Европи. Најпре у Блекпулу, па у Стабеку, затим у АЗ Алкмару, али нажалост нигде није био довољно убедљив како би му понудили уговор.

Преварила се само Јагодина. Фреди Аду је потписао уговор са Ћуранима прошлог лета, а до дан данас је одиграо само једну утакмицу у плавом дресу и то у купу Србије против Борче. 21. децембра прошле године, Јагодина је отпустила некада највећу наду светског фудбала.

Вундеркинд пре него што је то било модерно

Много пре разних Месија, Кркића, Нејмара, Рунија и осталих клинаца које од раних дана прати ореол суперталената, Лук „Сони” Пајк је давне 1990. постао сензација. Ајакс је тада Сонија ангажовао када је Енглез имао свега седам година!

Поредили су га са Бестом, Марадоном, Кигеном, Кројфом, новине су биле пуне чланака о највећем таленту који је енглески фудбал икада видео, а мали Сони није знао да се носи са таквим притиском.

Када је имао 13 година, родитељи су му се развели, а Сони је доживео нервни слом услед немогућности да изнесе све што је пало на његову грбачу. Напустио је Ајакс, лутао по аматерским лигама енглеске да би 2006. са 23 године, коначно завршио каријеру. Одмах потом је уписао психологију на универзитету у Дандију где и данас живи.

Најмлађи дебитант у историји Кристал Паласа, сада божанство у другој лиги Белгије

Имао је само 15 година када је постао најмлађи дебитант у историји Кристал Паласа. Џон Босток. Генијални везњак, сматран је највећим талентом на острву у једном периоду. После дебија за Орлове, 2007. наравно, гомила тимова се заинтересовала да га види у својим редовима, а најбржи и најконкретнији је био Тотенхем који га је довео у своје редове већ годину дана касније.

Убрзо су Певци одлучили да је ипак превише млад и неискусан да заигра у белом дресу, те су га гурали од позајмице до позајмице. Брентфорд, Хал, Шефилд, Свиндон, Торонто, да би га на крају од Тотенхема прошле сезоне откупио Антверпен. Није имао бог зна какву сезону, па је летос потписао за Ут-Еверле Левен. Такође белгијску екипу која се такмичи у другој лиги.

Тамо је стекао статус иконе, а на 18 утакмица ове сезоне постигао је шест голова. Обожавају га домаћи навијачи, а чини се да је и он срећан у малом граду у Белгији.
„Одлазак из Британије ми је помогао да се концентришем само на фудбал. У Белгији су отприлике знали ко сам, али нисам био популаран. Самопоуздање ми је на високом нивоу, иако имам пуно понуда из енглеске, желим за сада да останем у Левену. Овде је сјајно.”, изјавио је некадашњи капитен кадетске репрезентације Енглеске.

МВП Светског првенства за младе, Миланов поклон Партизану

Доминик Адија је експлодирао на Првенству света за младе 2009. године у Египту, када је његова Гана освојила тиулу шампиона. Доминик је тада проглашен за најбољег играча турнира, а уједно је био и најбољи стрелац са чак осам постигнутих погодака.

Уследио је наравно одмах трансфер у неки од моћних тимова Европе, ни више ни мање него у славни Милан, и то док су Росонери још увек били сила. Но, Адија никада није дебитовао за Росонере, а крајем зимског прелазног рока 2011. Адија је потписао уговор са Партизаном. У питању је била шестомесечна позајмица, а све по чему ће га Гробари памтити јесте статива против Црвене звезде у куп утакмици на стадиону ЈНА.

Адија је после Партизана био на позајмицама у Каршијаки и Арсеналу из Кијева који га је 2012. и откупио од Милана. Ипак, напустио је главни град Украјине услед немира у земљи, па је прешао у Казахстански Атирау, где и данас игра.

Вејн Руни, али замало. Дрога, хапшења, пад у амбис

Даниел Леон Кадамартри, познатији као Дени Кадамартри био је откровење деценије енглеског фудбала. Дебитовао је као седамнаестогодишњак у дресу Евертона.

Сезону 97/98 је започео као 18-годишњи стартер, а на прве три утакмице постигао је четири гола. Нисте могли да побегнете од његовог лика у Енглеској. Дени је био фантастичан, брз, јак, пореклом са Јамајке, симпатичан, просто створен да буде звезда. Још када је против Ливерпула одиграо невероватан дерби, постигао гол и био најбољи на терену, није било сумње да се на Оствру родила звезда. Или ипак не?

Од тог тренутка је за Евертон у наредне четири сезоне постигао целих десет голова на 77 утакмица. Пао је у депресију, а 2001. године је ухапшен због напада на женску особу. Евертон је отпустио Кадамартрија, а он се никада није опоравио. Играо је за Бредфорд, Шефилд, Грејс, Лестер, Донкастер, Хадерсфилд, Данди и Карлајл, а у априлу 2014. је завршио каријеру.

Прескупо плаћени пироман, Бајернов кикс деценије

У време када Бајерн није фрљао десетине милиона сваког дана, Брено је плаћен 12 милиона евра Сао Паулу. Тада још седамнаестогодишњи штопер стигао је на препоруку Ђованеа Елбера, а на проби се показао као неко са потенцијалом да буде елитни штопер.

У распону од четири сезоне, одиграо је свега 21 утакмицу за Баварце и седам за Нирнберг где је био на позајмици једне сезоне. Но, фудбалски фактор код Брена уопште није толико занимљив. Бразилац је наиме, пироман. Запалио је своју кућу у Минхену, а штета је достигла 1.500.000 евра.

Убрзо је ухапшен и осуђен на три године и девет месеци затвора у Немачкој. Бајерн је у најтежим тренуцима стао иза свог оиграча, а када је пуштен из затвора 19. августа 2013. Гвардиола га је уврстио у свој стручни штаб, као тренера младе екипе.

Ипак, Брено је овог лета одлучио да се вратио у Бразил, у родни Сао Пауло, где ће покушати да оживи своју каријеру.

Вртоглав пад генијалног Уругвајца, од Реала до Мериде

Федерико Магаљанеш је био предодређен да буде или најбољи на свету или ово што је постао – ништа. Стигао је из Пењарола у Аталанту за 1996. оргомних 4.000.000 евра, а приказао је генијалност, потпуно бескорисну генијалност.

За плаво-црне је постигао три гола на 24 утакмице, а можете замислити радост у Аталанти када је велики Реал Мадрид дошао по Федерика. За 6.000.000 евра, Уругвајац се преселио у Мадрид, а за Реал никада није одиграо ниједну утакмицу. Селио се затим од клуба до клуба. Сантандер, Дефенсор, Венеција, Севиља, да би 2004. завршио каријеру. Први пут.

Фудбалу се вратио преласком у Дижон! Како се Дижон сетио кудравог Уругвајца који фудбал није играо три године, не знамо, али се преварио. Брзо је отпуштен, па је после Дижона стигао и на своју последњу станицу, Мериду, где је завршио каријеру 2009.

Најбоље је играо у репрезентацији где је на 27 утакмица постигао 6 голова.

Раулов наследник, Херкулесова легенда

Хавијер Портиљо је оборио све рекорде Реалових омладинских селекција. Бели дрес је обукао са 12 година, и растао кроз омладински систем Краљевића како би једног дана наследио свог идола, Раула.

Све је изгледало као бајка када је 26. фебруара 2003. постигао изједначујући гол против Борусије Дортмунд у другој групној фази Лиге шампиона (тада се два пута играло по групама) за пролаз Реала у четвртфинале и прилику за одбрану титуле шампиона Старог континента. Те сезоне је Портиљо углавном улазио са клупе уместо Раула или Роналда, те на 23 утакмице дао 14 голова, што је био фантастичан учинак. Ипак, Галактикоси нису трпели мала, неатрактивна имена, па је Портиљу убрзо указано на то да ће морати да оде.

Најпре је позајмљен Фјорентини где се никако није снашао, да би сезону касније пресељен у Бриж. Белгијанци су хтели, али нису имали средстава да га откупе јер је Реал за своје дете тражио превише новца. Отишао је у Химнастик по доласку Капела 2006. године, без обештећења.

Вукао се по Шпанији, играо за Осасуну, па за Херкулес, затим имао епизоду у Лас Палмасу и онда се вратио у Херкулес, где је, чини се, пронашао себе. На 135 утакмица, постигао је 36 голова, те је један од најбољих стрелаца клуба у историји.

Није Ибра, Кеирисон је Барсина најскупља грешка

Коритиба је изнедрила убојитог нападача. Са само 18 година је решетао по Бразилу и увео свој тим у Серију А. У елити је био невероватан, на 84 утакмице, постигао је 65 погодака у дресу Коритибе и Палмеираса, па је Барселона за Кеирисона, 23. јула 2009. године искеширала 14.000.000 евра.

Одушевљени су били у Каталонији што су добили трку за суперталентованог Бразилца, сада је само требало да га заобиђу повреде и да заблиста у новом дресу, но Пеп Гвардиола је имао другу идеју. Кеирисон је послат у Бенфику на позајмицу, а на Ноу Камп је стигао Ибрахимовић. У Бенфики се изборио за целих седам наступа на којима није успео да псотигне погодак. Послат је у Фјорентину, ни тамо ништа – 12 утакмица, два гола.

Селио се потом по Бразилу, Сантос, Крузеиро и није успео да пронађе своју форму која му је зарадила потпис са једним од најјачих тимова Европе. Вратио се прошле сезоне у своју Коритибу пошто га је Барселона отпустила по истеку, прескупог петогодишњег уговора.

Сада има 26 година, по трансфермаркту вреди 500.000 евра, и бори се за место у клубу у којем је са 18 година био најбољи играч Бразила.

 

Коментари / 0

Оставите коментар