Курди протјерују ИСИЛ

Курдске снаге у Сирији, које су истјерале групу Исламска држава (ИСИЛ) из града Кобане, започели су у уторак битку за "ослобађање" околних села која су и даље под контролом џихадистичке организације.

Свијет 27.01.2015 | 14:30
Курди протјерују ИСИЛ

У понедјељак, након више од четири мјесеца борби и уз помоћ ваздушних удара међународне коалиције на челу с Вашингтоном, снаге Јединица за заштиту курдског народа (највећа курдска милиција) успјеле су протјерати ИСИЛ из овог града на сјеверу земље у рату и на граници с Турском.

Џихадистичка група је жељела, након што је заузела у септембру околна села, освојити Кобане да би проширила контролу над великим дијелом сиријско-турске границе.

''Ми из YПГ-а знамо да наш задатак није још завршен јер нам остаје битка за ослобађање остатка кантона Кобанеа'', саопштио је YПГ, који брани град од септембра.

''Ми се залажемо за наставак ове кампање и обећавамо побједу'', навела је група у саопштењу у ноћи с понедјељка на уторак.

Према Сиријском опсерваторију за људска права (ОСДХ), борбе су се у уторак водиле на југоистоку и југозападу Кобанеа, а курдске снаге су успјеле заузети сусједно село.

У току борбе за Кобане, којој је дат велики публицитет, ИСИЛ је успио заузети више од 60 одсто града а на путу је био да га освоји, с обзиром да су курдске снаге биле слабо опремљене.

Међутим, од 23. септембра, међународна коалиција је започела ударе на положаје ИСИЛ-а у Сирији, посебно у Кобанеу, ометајући кретање групе.

Иако је издржала четири мјесеца интензивног бомбардовања из ваздуха, екстремистичка група је претрпјела највећи пораз од појављивања у сиријском сукобу 2013. године. Аналитичари процјењују да ће овај корак уназад закочити њено ширење, посебно на сиријском сјеверу.

Џихадисти, међутим, и даље контролишу велике површине територија у Сирији, као и у Ираку, гдје су починили звјерства примјењујући своје екстремистичко тумачење ислама.

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Грга

27.01.2015 13:47

Ово се насим бошњама неце свидјети. Сад це сви да осуде бомбардовање недузних ИС војника од стране Западне Алијансе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

27.01.2015 14:07

Под хитно утростучити контроле на Аеродрому сарајево и Тузла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

27.01.2015 16:24

Грга боље би ти било да се лијечиш него што пишеш коментаре мржње !

ОДГОВОРИТЕ
Name

либеро

27.01.2015 19:50

Коначно ће и Курди створити себи државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

27.01.2015 20:44

Ето њих у своју базу у Горњој Маоци цица Бакир је све спремио само на њих цека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеер

27.01.2015 21:56

Грга,како ти пишеш "вашим" бошњацима,не знам на шта мислиш али мени као босанцу исламске вјероисповијести а и многима које познајем(уствари никога нисам чуо да другачије мисли и говори) ово је велико зло и пријетња свима нама.На њихову срамоту што се крију и за поштене вјере и људи али то њих не интересује.Фанатици раде зло, али неће дуго, није то идлам нити су то муслимани.то је велико зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Херр

27.01.2015 22:30

Јој ко вас незна скупо би вас платио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

27.01.2015 22:39

Ови муслимани стварно мисле да им неко вјерује у ове њихове прице. Сви сте ви исти и сви имате исти циљ. "Само Ислам да влада свијетом. "

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

29.01.2015 14:09

Не волим ни једне ни друге, терористи и цигани, нека се међусобно порокају.

ОДГОВОРИТЕ