Истина коју крије "фабрика" најљепших жена на свијету

Још једна мис Универзума је крунисана, а генерације младих жена настављају да јуре стандарде које највероватније неће моћи да достигну, посебно не ако желе да једу нормално и избегну пластичну хирургију.

Мода и љепота 27.01.2015 | 12:19
Истина коју крије "фабрика" најљепших жена на свијету

Након крунисања Паулине Веге, двадесетдвогодишње студенткиње људи широм Колумбије су изашли на улице да прославе њену победу. “Осећала сам се као да сам код куће са својим људима. Осећала сам подршку током сваког дела такмичења“, рекла је Вега.

Тамичење за Мис Универзума најпопуларније је управо у земљама Јужне Америке због чега је притисак на учеснице с овог подручја далеко већи.

Венецуела је земља са највише естетских захтева на свету, а оптерећеност лепотом је учинила да до сада “произведу“ шест мисица света, седам мисица Универзума, шест интернациналних мисица и две мис Планете.

Како је лепота у овој земљи једна од најважнијих ствари потражња за силиконским грудима резултира и њиховом високом ценом, због чега су се организовали и протести прошлог пролећа.

"У култури Венецуеле лепота је императив, па силиконе уграђују и најсиромашније жене“, објаснио је хирург Данијел Слободјаник.

Опсесија лепотом превазилази границе нормалног, па се жене све чешће одлучују на јефтинију варијанту уградње кинеских имплантата.

"Искрено не могу да судим о њиховом квалитету, али чињеница је су ми жене са таквим силиконима чешће долазиле на реконструкцију груди“, рекао је хирург.

У Венецуели су и девојчице од 12 година свесне својих недостатака, па се спремају за операцију носа док су у 16. већ зреле за уградњу нових груди. Овим притисцима кумује и сама организација такмичења за Мис Универзума будући да учеснице немају никакву обавезу да пријаве уколико су имале неки естетски захват.

Бивша мисица Венецуеле је чак признала да је ушила мрежицу за језик која ју је спречавала да једе чврсту храну. Осим тога оперисала је груди, избелела зубе и оперисала нос.

Колико далеко иду мајке у припреми својих ћерки за будућу Мис говори и чињеница да су осмогодишњакињама убризгавале хормоне којима би им одложиле пубертет и добијање на висини.

“Сан сваке девојке је да буде мис Венецуеле. Они више не промовишу природне жене. Венецуела промовише жене лажног изгледа које су у потпуности оперисале своје тело“, каже Тејли Кастељаност, активисткиња организације YЕС то Лифе.

“Мис Венецуела није добар пример за жену. Оне ће урадити све што је потребно да добију такав изглед“

Директор ове организације каже да школе морају бити те које промовишу здрав женски имиџ. Њему је невероватно што сиромашни родитељи и даље троше половину своје бедне плате како би ћеркама купили шминку и одећу.

“Не мислим да Венецуела има најлепше жене на свету, ми само знамо како да произведемо прелепу, савршену жену. Управо из тих разлога и побеђујемо на светским такмичењима у лепоти“, рекао је он.

Јоргелис Меро, петнаестогодишња ученица је за “Дејли Мејл“ изјавила да су јој инструктори рекли да би требало да оперише нос. Ова тинејџерка живи у трошној кући са баком, која је платила протезу за њене зубе, а спремна је и да подигне кредит од ког ће њена унука платити операцију.

“Много људи ми је рекло да морам да оперишем нос. Ја свакако мислим да сам лепа и овако, али ако је то нешто што ћу морати да урадим да бих стигла до врха, онда хоћу“, рекла је она.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Данијела

27.01.2015 11:22

Болесно.

ОДГОВОРИТЕ