Руски званичници поручили народу: Једите мање!

Двојица руских званичника поручила су земљама Запада, али и остатку свијета, да ће Руси преживјети економску кризу тако што ће стегнути своје каишеве.

Свијет 27.01.2015 | 07:39
Руски званичници поручили народу: Једите мање!

Потпредсједник Владе Русије Игор Шувалов је, говорећи на Свјетском економском форуму у Давосу, казао како су Руси спремни жртвовати своје здравље да би подржали Путина.

Русија посљедњу годину тоне све дубље у рецесију као посљедица великог пада цијена нафте, блага Русије, што је изазвало драстично повећање цијена прехрамбених производа.

Можда се очекивало да ће руски званичници предложити неки конкретан план како да дигну економију на ноге, но очито имају друго виђење.

Шувалов, за којег се вјерује да је један од најбогатијих људи у влади, казао је да то што Запад жели свргнути Путина још више уједињује нацију.

"Када Рус осјети инострани притисак, он никада неће напустити свог лидера. Никада. Преживјећемо ове потешкоће у земљи - мање ћемо да једемо, користићемо мање струју", казао је.

Овај његов коментар изазвао је бурну реакцију медија који су објавили фотографије Шувалових кућа у Москви, Лондону и Аустрији. Велики број Руса једва спаја крај с крајем и немају шта да једу. Цијене у регији Свердловску порасле су за 25 одсто у поређењу с истим периодом прошле године, но регионални заступник у сибирском Свердловску Иллyа Гаффнер сматра како то "није страшно", те да људи требају пронаћи инспирацију у девастирајућим периодима своје државе. Такође, казао је како требају уживати у бенефицијама глади.

"Сви смо ми Руси, научили смо да живимо с глади и хладноћом. Уколико нема довољно новца, људи требају мислити на своје здравље и јести мање", рекао је Гаффнер.

Да би поправио ситуацију, покушао се и нашалити, али гладни људи то нису тако схватили.

"Новогодишња помама је окончана, људи су појели све залихе, сада је вријеме да се посветимо спортским активностима", рекао је у видеоснимку, те додао како се требају вратити старим обичајима, узгајати поврће, користити цвеклу умјесто кармина и умјесто чипкастог доњег веша користити памучни.

"Имам сина с посебним потребама. Стално тражи шећер. Присиљена сам да га одбијем јер немам новца", рекла је мајка из сибирске регије као одговор на овај приједлог политичара.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Љиљана

27.01.2015 06:55

Ми цемо престати јести,али настављамо са спортом да би показали подрску Русији,ма ако трба копацемо корјење и скупљати лисце оно бас кад огладнимо да мало засладимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозес ме звати како год хоцес

27.01.2015 07:00

Па казе Велика непобједива Русија! Миле цар, прима га Путин! А глупи народ не схвата да је он само исао капарисати азил, и потразити сигуран стек за милијарде сто је покрао. По узору на Миру Марковиц. Све је то иста скола. Комуњаре под пластом патриотизма у борби за опстанак српског народа. Пу

ОДГОВОРИТЕ
Name

пд

27.01.2015 07:38

Ови Руси су чудо преживљавали су они и гора времена и тежа али упорни до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

27.01.2015 08:19

Промашио тему. Сања Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО за пд

27.01.2015 08:26

Зато и ти у РС презивљавас цудо са 250КМ на минималцу мјесецно,само нека нам нико не дира лидера.Ако је теби смисао зивота презивљавање ици до краја онда сретно! Зелим ти пуно успијеха у твојој демагогији!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

27.01.2015 08:30

Знате оно кад је Тито на Неретви затекао партизане како једу гуме са камиона... Фелге другови, фелге! Гуме рањеницима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ессегессе

27.01.2015 09:09

Па ниста онда!Посто видимо да је Русија на кољенима не преостаје им ниста друго вец да скину диктатора и доведу неког флексибилнијег сефа дрзаве типа Јељцин,одустану од помоци Русима у Донбасу а "медјународна заједница" це се побринути за свијетлу будуцност.Зато Руси слиједите нас примјер. Сваки отпор је узалудан.Инсистирање на јединственој Русији је примитивизам.Само мале и независне дрзавице су гарант боље будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

убиједјен сам

27.01.2015 09:23

Русија, није, не смије, не мозе, пропасти. Пропаганда ради своје као и увијек. мало обавјестајци, мало плаценици медији исл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родољуб

27.01.2015 09:44

У око дирај у вођу не дирај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нина

27.01.2015 09:50

Ево до цега их доведе пријатељство са Додиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лкл

27.01.2015 10:03

Идиотизам !

ОДГОВОРИТЕ
Name

некад сит

27.01.2015 10:42

Само да ово не види Додик укинуће повећање пензија и одосмо сви у лијепу нашу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

громовник

27.01.2015 20:04

Је... вас Додик шта је он за Русију као што ви дате просјаку тако и Русија њему - ситница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

29.01.2015 14:07

Све што баца на исток не ваља,у ЕУ ти дају новац ако не радиш ништа, чак и овдје на Балкану је боље него у Русији а тек онда у Њемачкој, Луxембургу, Швицарској...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Рајков

31.01.2015 09:03

Нико од вас што коментарише није био у Русији ових дана па да буде у некој минималној мери меродаван да даје коментар у вези живота у Русији. Могу вам рећи да се тамо може живети прилично јефтино и безбрижно ако немате захтеве за стварима које вам не требају. Али као ни овде ако не умете да радите нешто што неком треба и нећете да радите и изгубите вољу за животом, нећете стићи даље од пуке сиротиње. Пример, цена за гас на месечном нивоу за грејање и кување за рецимо 120 квадрата вас кошта 53 рубље а можете џабе и да се возите аутом. Немојте бити лењи ставите на папир колико ви новаца месечно потрошите на грејање, кување, струју коју користите за грејање воде и на превоз па онда ће те видети који смо ми робови за енергију а у Русији је то скоро џаба.